Foto: N1

Uprkos najavi predsednika Aleksandra Vučića u martu prošle godine da neće biti otpuštanja i da će čak biti i novih zapošljavanja, u valjevskoj fabrici oružja "Krušik", do sada je otpušteno više od 200 radnika, a plan je, kako nezvanično saznaje N1, da do kraja godine bude otpušteno ukupno 800 zaposlenih. Iz "Krušika" tvrde da im u poslovanju, osim pandemije, problem pravi i tržište.

„Dakle, što se vas radnika tiče, nećete imati problema, ni sa platama, nećete imati problema ni sa poslom“, kazao je Aleksandar Vučić u martu 2020. godine.

Tako je govorio predsednik pre izbora. Posle izbora, radnici govore drugačije. Iz valjevskog „Krušika“, u kom radi nešto manje od 3.000 radnika, do sada je otpušteno 200. Nezvanično, do kraja godine, bez posla bi trebalo da ostane ukupno 800 zaposlenih.

„Aktuelna situacija na svetskom tržištu, na osnovu ovoga što mi je potvrđeno, ne deluje u ovom trenutku baš ohrabrujuće za ‘Krušik’. Da li će to rezultirati masovnim otpuštanjem ili ne, nisam sklon da verujem, pretpostavlajm da će država, u svakoj varijanti, stati iza ‘Krušika’ i da neće dozvoliti da dođe do masovnog otpuštanja, ali ne isključuje se, naravno, mogućnost da sukcesivno bude smanjivan broj radnika, prvenstveno onih koji su zaposleni na određeno vreme, tako što im, jednostavno, neće biti produženi ugovori koji, rekao sam, zaključuju se na po mesec dana“, izjavio je Slobodan Ćirić, novinar lista „Napred“ iz Valjeva.

Takvu mogućnost ne isključuje ni direktor „Krušika“ Vladan Lukić, ali kaže i da je od Nove godine primljeno dvanaest mladih inženjera.

Krušik
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Konkurs za inženjere je stalno otvoren, iako ćemo zbog pandemije i aktuelne situacije na svetskom tržištu verovatno u narednom periodu morati da smanjujemo broj radnika“, rekao je Lukić.

A jedna od radnica kojoj još u julu, posle četiri godine rada, kako tvrdi bez obrazloženja, nije produžen ugovor o radu, tužila je „Krušik“ i očekuje da će dobiti spor pred Osnovnim sudom u Valjevu.

„Tužbom sam tražila da sud utvrdi da je moj radni odnos u ‘Krušiku’ na određeno vreme prerastao u radni odnos na neodređeno vreme, budući da je ugovor o radu na određeno vreme ‘Krušik’ zaključio sa mnom suprotno odredbama Zakona o radu, što znači da sam ja stekla uslov, po istom zakonu, 1. februara 2018. godine za stalni radni odnos. Prvostepeni postupak još nije okončan, potrebno je da se sasluša još jedan svedok, kojeg je predložio ‘Krušik’, iz Upravnog pogona u kom sam ja radila sve vreme, on ne dolazi već tri puta. Čak me kontaktirao pre par dana gde mi je, kroz razgovor, rekao da je njemu pravna služba i rukovodstvo firme reklo da se odugovlači suđenje, što je i sama pravnica na jednom ročištu rekla, da je u interesu da što duže traje, da bih ja odustala od tog postupka, jer sve to, naravno košta“, priča Olivera Ješić, bivša radnica „Krušika“.

Od plana vrednog 104 miliona dolara, „Krušik“ je prošle godine realizovao poslove za 51 milion dolara. Osim krize koju je izazvala pandemija koronavirusa, iz „Krušika“ kažu da im problem pravi i potražnja na tržištu, tvrde – za minobacačku municiju trenutno nema velikog interesovanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare