Foto: Nova,rs, MUP Srbije, SCREENSHOT

Kriminalna grupa Nikole Vušovića, zvanog Džoni s Vračara, godinama unazad je činila krivična dela iz senke, od kojih je zarađivala ogromne svote novca. Preteča "vračaraca" bila je grupa momaka iz kraja, koju je predvodio ubijeni navijač Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, a sve je krenuo u čuvenom Crvenom parku na Vračaru, u kome se 30 godina unazad okupljaju lokalni dileri.

Kako je nedeljnik „Vreme“ objavio u najnovijem broju, mladići okupljeni oko Saleta Mutavog bili su poznatiji kao „društvo iz Crvenog parkića na Vračaru“. Među njima je bilo i nekoliko „vračaraca“ koji su uhapšeni u velikoj akciji MUP i BIA prošle nedelje zbog sumnje da su činili teška ubistva.

Foto: Nova.rs

Davne 2010. godine neki od njih „pali“ su zbog droge i pokušaja ubistava, a tada ih je predvodio upravo ubijeni Stanković. Niko nije ni slutio da će se ekipa, koja se redovno okupljala na klupicama Crvenog parkića na Vračaru, desetak godina kasnije pominjati kao kriminalni klan koji je godinama unazad delovao pod okriljem ozloglašenog kavačkog klana.

Pročitajte još:

Upravo Vušović, zvani Ludi i Ćopavi Džoni, ali i njegovi ljudi, danas se dovode u vezu sa teškim ubistvima. Njihov kraj bio je upravo Vračar, odakle su i potekli, a mahom su se bavili zelenašenjem i reketiranjem. Samo ime grupe govori koliku važnost im je predstavljao kraj iz kojeg su.

Foto: Nova.rs

Portal Nova.rs obišao je pomenuti parkić. Iako je svojevremeno najavljivana rekonstrukcija, ništa se suštinski nije promenilo.

„30 godina unazad park je leglo narkomana i dilera. Doduše, poslednjih godina je malo bolja situacija nego ranije, ali suštinski i dalje je mesto gde se okupljaju dileri. Neke generacije ga znaju i kao „nark-park“, upravo zbog toga. Valjalo se tamo sve, a tokom 90-ih je situacija bila najgora. Znalo se, tu je čak bio i teren za basket, ali se slabo koristio. Dođeš na basket, ali te dileri oteraju“, kaže sagovornik Nova.rs.

Foto: Nova.rs

Park je danas prekrečen crno-belim bojama i označava teritoriju Grobara.

Upravo na ovom mestu karijeru su započeli i ubijeni Aleksandar Stanković i Nikola Vušović, koji je ponovo izbegao hapšenje. Obojica su bila deo jedne ekipe, koja se u kasnijim godinama razdvojila na dve odvojene – klan Veljka Belivuka, nekada ubijenog Stanković, i čuvene „vračarce“. Poslovi su im možda bili različiti, ali su i jedni i drugi činili zločine.

Podsetimo, kriminalna grupa „vračarci“ uhapšena je prošle nedelje u velikoj policijskoj akciji. Na teret im se stavljuju tri likvidacije – Aleksandra Halabrina, Aleksandra Šarca i Dragana Ristića Čađe.

Foto: Printscreen MUP Srbija/video

Sem toga, sumnjiče se i za pet pokušaja likvidacija. Prilikom pretresa lokacija koje su koristili pripadnici organizovane kriminalne grupe zaplenjeni su automobili, kriptovani telefoni i veće svote novca.

Više od 30 osoba je uhapšeno, lisice je ponovo izbegao Vušović. Zasad nije poznato u kojoj se zemlji krije, ali poslednja informacija o njegovog lokaciji bila je Dominikanska Republika.

BONUS VIDEO: Ovako su uhapšeni „vračarci“