Merima Isaković i Branislav Lečić

Merima Isaković, koja je svojevremeno bila jedna od najvećih mladih glumačkih zvezda Jugoslavije, u potresnoj ispovesti za list "Nedeljnik" govorila je o tome kako ju je seksualno zlostavljao glumac Branislav Lečić 1978. godine. Kako portal Nova.rs saznaje, država zbog ovog krivičnog dela neće moći da goni Lečića zbog apsolutne zastare krivičnog gonjenja.

Merina Isaković, u bolnoj ispovesti za pomenuti nedeljnik, ispričala je šta je pre tačno 43 godine pretrpela od svog tadašnjeg kolege, glumca Lečića. Isakovićeva je do detalja ispričala sve o seksualnom napadu od strane Lečića, a osmelila se na ovaj korak nakon što je i glumica Danijela Štajnfeld govorila o svom stravičnom iskustvu.

Pročitajte još:

Kako portal Nova.rs saznaje, Lečić se, nažalost, neće suočiti sa ovim optužbama, jer je u slučaju Isakovićeve nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja.

Takve radnje bi se danas kvalifikovale kao polno uznemiravanje, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do šest meseci. Apsolutna zastara za ovo krivično delo nastupa nakon četiri godine“, kaže za naš portal istaknuti advokat Dimitrije Ilić.

On dodaje i da, u slučaju da se dokaže da je u pomenutom slučaju došlo do pokušaja silovanja – i za to krivično delo je već nastupila apsolutna zastarelost. 

„Ako se dokaže da je pokušaj silovanja, moguće je kazniti kao i za samo izvršenje krivičnog dela silovanje za koje je zaprećena kazna od pet do dvanaest godina. I za krivično delo apsolutna zastarelost nastupila nakon 30 godina od samog događaja”, kaže Ilić.

Lečić pogazio reč

Ona je u potresnoj ispovesti za „Nedeljnik“ ispričala da se napad dogodio kada je imala 18 godina.

„Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspe umreću noćas. Uživa u mom strahu. Osećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše“, rekla je ona.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Isakovićeva je navela i da joj se Lečić nakon toga izvinio, rekavši da shvatio svoju grešku. U nadi da je zaista tako, ćutal je do danas o tome. Ipak, svedočenje glumice Štajnfeld ju je u toj nameri razuverilo.

Pročitajte još:

„Opraštam ti“, rekla sam mu tada, pre četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi naneo. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome naneo sličnu bol, svima ću reći šta se desilo.” Ja sam svoju reč održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osećam moralnu obavezu da podelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja“, rekla je Isakovićeva.

Još uvek nije saslušan kao osumnjičeni

Podsetimo, javnost je za slučaj Branislava Lečića saznala marta ove godine, nakon što je glumica Danijela Štajnfeld ispričala u tužilaštvu da ju je on silovao maja 2012. godine.

O slučaju glumice Danijele Štajnfeld javnost govori od prošle godine, kada je svetlost dana ugledao njen dokumentarni film „Zaceli me“, u kojem je otkrila da ju je silovao moćnik iz srpske filmske industrije.

Danijela Štajnfeld Foto: Zoran Lončarević

I pored optužbi, Više javno tužilaštvo u Beogradu još uvek nije pokrenulo istragu protiv Lečića, niti ga saslušalo u svojstvu osumnjičenog.

Za naš portal potvrdili su pre nekoliko dana iz tužilaštva da su i dalje u toku predistražne radnje u slučaju glumca.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar