Foto: Printscreen/video

Dok predsednik Srbije Aleksandra Vučić sa članovima navijačke grupe "Ultras bojs" peva navijačke pesme, firma "Ultra kop", iza koje stoji njihov vođa Marko Vučković zvani Komandant, vrtoglavom brzinom uvećava svoj profit, pobeđujući na tenderima državnih preduzeća.

Da ljubav između navijača i političara postoji, već decenijama nas uverava politička praksa u Srbiji. Zarad mira na tribini i tišine na stadionu, vlast je, čini se, sklona da sklapa raznorazne neformalne paktove sa vođama navijačkih grupa, kako onih sa severa, tako i onih sa juga. I dok se o vezama huligana sa juga i države godinama izveštava, pogotovu od hapšenja Veljka Belivuka zvanog Velje Nevolje vođe „Principa“, o onima sa severa uglavnom se ćutalo, pogotovu zbog činjenice da je na severu, makar zvanično, bilo „mirno“, ali i stabilno.

Međutim, video snimak dostavljen našoj redakciji, na kome predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa članovima navijačke grupe „Ultras bojs“ peva pesmu „A sad adio“ u poznatom beogradskom restoranu, ponovo je vratila priču o vezama i poslovima između huligana i države. Na snimku se vidi predsednik Srbije kako skandira pesmu imitirajući navijački pokret jednom rukom, a među muškarcima okupljenim za istim stolom navodno je i Marko Vučković zvani Komandant, jedan od istaknutih vođa navijačke grupe „Ultra bojs“, koji je do oktobra 2016. bio suvlasnik firme „Ultra kop“.

I dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić peva sa navijačima, firma „Ultra kop“ osnovana 2015. godine na adresi stadiona Crvene zvezde i poslovne zgrade u oktivur stadiona u Ljutice Bogdan, godinama se bavi izvođenjem građevinskih radova. I to veoma uspešno jer godinama ostvaruje sve veću dobit.

Naime, kako je ranije pisao Insajder, kompanija Ultra kop je tokom 2015, za samo pet meseci postojanja, ostvarila prihod od 31,5 miliona dinara i dobit od 2,7 miliona. U 2016. godini Ultra Kop je imao četvorostruko veće prihode kao i povećanje profita na 7, 1 milion dinara. I 2017. je završio sa još većim prihodom i profitom. Firma je imala prihod veći od 120 miliona dinara dok je dobit bila skoro 8,5 miliona dinara.

Kako je firma „Ultra kop“ dobijala posao od javnih preduzeća, otkrio je Insajder krajem 2018. godine na primeru EPS-a.

„Jedno od najvećih državnih javnih preduzeća – EPS raspisalo je javnu nabavku za izvođenje radova na rekonstrukciji dela elektromreže u Beogradu početkom avgusta 2018. godine, a procenjena vrednost ovog posla bila je 100.000.000 dinara, odnosno skoro 850.000 evra. Za ovaj posao, sudeći po objavljenoj dokumentaciji, stigla je samo jedna, zajednička ponuda dve firme – jedne u vlasništvu Beograda, nekadašnje EPS-ove firme Elektroizgradnja Beograd i firme Ultra kop iz Beograda. Cena koju je konzorcijum ponudio bila je tek oko 20.000 dinara, odnosno 170 evra, niža od procenjene. Ovaj konzorcijum uveo je u ovaj posao i dva podizvođača, a kako se može videti iz dostupnih podataka, od ukupne ugovorene cene Ultra kop je zaradio četvrtinu, odnosno nešto više od 210.000 evra“, pisao je Insajder.

Na ovaj način, konstatuje Insajder, Ultra kop, iako relativno nova firma u oblasti građevinarstva, dobila je još jedan vredan posao od države. Zanimljivo je, međutim, da je Ultra kop dosad za EPS uglavnom bio angažovan kao podizvođač dok se u ovom poslu našao kao izvođač radova, ali zajedno sa firmom koja postoji više od pola veka, i koja je prethodno bila u vlasništvu EPS-a, a sada je u vlasništvu Grada.

Inače, protiv navijačke grupe „Ultra bojs“, za čijeg vođu slovi Marko Vučković, podnošeno je više krivičnih prijava koje ili nisu procesuirane ili su postupci trajali godinama, pisao je ranije Insajder. Upravo se to desilo u jedinom postupku koji je pokrenut protiv Marka Vučkovića za nanošenje teških telesnih povreda komšinici Savi Milićević.

Incident se dogodio u oktobru 2008. u naselju Senjak kada mu je, prema krivičnoj prijavi policije, Sava Milićević prišla i rekla da više ne prodaje drogu jer će u protivnom pozvati policiju. Vučković je, prema prijavi, napao ženu udarajući je rukama i nogama i tom prilikom joj naneo teške telesne povrede.

Posle dva suđenja, 2014. Vučković je prvostepenom presudom osuđen na sedam meseci zatvora, ali je ovu presudu u martu 2015. godine Viši sud preinačio u oslobađajuću. On je oslobođen optužbi za teške telesne povrede zbog nedostatka dokaza, pisao je Insajder tada.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić peva sa navijačima grupe „Ultra bojs“ u restoranu u Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare