Ilustracija: Shutterstock

Na srpskom crnom tržištu ponovo se pojavila droga GBL, poznata kao droga za silovanje. U stanu jednog muškarca u Beogradu pronađena je i zaplenjena veća količina ove opasne tečnosti koja sa razlogom izazva paniku među mladim ženama u Srbiji, posebno nakon što su brojne žrtve podelile javno svoja iskustva i oslikala sav užas koji ih je zadesiio.

Policija je krajem prošle nedelje u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu uhapsila N. V. (38) zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Oni su u njegovom stanu prilikom pretresa pronašli i zaplenili čak 1,63 litar opojne droge GBL, takozvane droge za silovanje, koja se nalazi na Spisku supstanci koje se koriste u nedozvoljenoj proizvodnji opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

Beograd, droga
Foto: MUP

Šta je „droga za silovanje“?

Proteklih godina, kada je reč o drogi za silovanje, često se moglo čuti GHB ili GBL, a reč je o sedativima. Kako je RTS ranije pisao, GBL je metabolički prekursor GHB-a (nakon uzimanja prolazi kroz biohemijski proces u telu koji ga pretvara u GHB).

Ujedno, kako je taj portal pisao, GBL je takođe preteča i drugih supstanci u određenim hemijskim procesima. Iz tog razloga, u većini zemalja u kojima je posedovanje GHB-a nelegalno, posedovanje njegovog prekursora GBL-a nije.

Ipak, u javnosti je GHB mnogo poznatiji kao droga za silovanje. Ova supstanca pojavljuje se proteklih godina sporadično na srpskom tržištu, a tek od nedavno se nalazi na listi zabranjenih. Reč je o jedinjenu koje se naziva gamahidroksibutrat, dok je njegov ulični naziv „Dži-Ejč-Bi“ ili jednostavno po prvom slovu – „Dži“. Nema boju i miris, često je u obliku tableta, ali posednja zaplena pokazuje da se pojavljuje i u tečnom obliku. Upravo odusustvo bilo kakvog mirisa ili blagog do nikakvog ukusa je čini pogodnom za neprimetno ubacivanje u piće budućim žrtvama, pa zbog toga nosi naziv i – droga za silovanje.

Beograd, droga
Foto: MUP

Supstanca svoje dejstvo ispoljava putem receptora centralnog nervnog sistema i ima depresorno dejstvo, tačnije najpre umiri korisnika, a potom i potpuno anestezira. Posle koliko će se osetiti prve naznake da je ovaj narkotik u sistemu uglavnom zavisi od količine, a stručnjaci su objasnili da se na samom početku javlja euforija i seksualna želja, dok veće doze dovode do preznojavanja, gubitka svesti, mučnine i povraćanja, zatim vizuelnih i slušnih halucinacija, umora, amnezije i konfuzije.

Što je doza veća to se njegovo dejstvo brže oseća, a to može biti nakon 20 minuta do sat vremena od konzumacije. Korisnik najpre oseti suva usta, plitko disanje, ubrzan rad srca, a dolazi i do širenja zenica, konfuzije, mučnine, konvulzije odnosno grčenja mišića. Upravo zato što stvara anestezirajući efekat kod korisnika, oslabluje motoriku, kretanje je gotovo nemoguće, a nekada dolazi i do gubitka svesti, koristi se za omamljivanje žrtava, najčešće žena.

Efekti se mogu osećati i do šest sati, a neke žrtve kojima je ova supstanca bila podmetnuta, prijavljivale su da se danima nakon konzumacije nisu osećale kao da su „svoje“.

„U magli sam primetila da prave obruč oko mene“

Upravo na osnovu brojnih iskustava devojaka koje su se našle na meti manijaka, koji su im podmetnuli drogu za silovanje u piće, uspeo je da se izdvoji obrasac na osnovu kog je lakše uočiti da ste žrtva podvale. Čačanka M. N. koja je i sama bila žrtva droge za silovanje ispričala je ranije da je najcrnjeg scenarija sačuvala drugarica koja je u kritičnom trenutku bila pribrana.

„Bili smo na jednom veselju gde smo, kada se proslava završila, odlučili da nastavimo provod u jednom kafiću. Posle nekog vremena društvo se razišlo, a ja sam ostala sama sa drugaricom. Moje piće je stajalo na šanku dok smo nas dve igrale. Kad je drugarica otišla do toaleta iskoritila sam priliku i uzela piće u jednom trenutku i popila, a onda sam osetila kao da gubim tlo pod nogama. Počelo je da mi se vrti u glavi i da me hvata nesvestica. U magli sam primetila da nekoliko mladića, njih četvorica, pravi obruč oko mene i postaju navalentni i počeli fizičku da nasrću“, ispričala je ranije Čačanka.

Primetivši da se nešto čudno događa, ali i da joj nepoznati muškarci prilaze, njena drugarica je odmah reagovala. Iako je bila dosta sitnije građe, uspela je da im se odupre i izvede svoju prijateljicu napolje.

„Ona, koja je bila sitne građe, pokazala je neverovatnu snagu i hrabrost da je sa njima ušla u sukob samo da me izvadi iz pakla u kom sam se zadesila. Međutim agoniji tu nije bio kraj. Kako me je drugarica izvela napolje, tako sam počela da padam u nesvest, sela na ivičnjak i rekla „ja dalje ne mogu“. Ona je smogla snage da me dovede do kuće, otključala vrata i smesti u krevet. Tih dana ja nisam znala za sebe, kao da sam imala amneziju svega što mi se dešavalo u prethodnom periodu“ istakla je ona.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Odmah je potražila i stručnu pomoć i tada je saznala da je zapravo bila žrtva.

„Rekli su mi da se radi od drogi za silovanje, deluje tako kao da imate prekid filma. Prilikom konzumacije ne osećate bilo kakav miris i ukus, to saznanje me dovelo do zaprepašćenja. Ja sam iz porodice u kojoj su roditelji govorili nemoj da izimaš od svakoga piće, ne sluteći da može dovesti do ovoga čak i kad pijete svoje piće. Nisam vodila računa da je piće koje sam dobila u limenci bilo otvororeno ili zatvoreno, sok koji sam pila je pola sata stajao na šanku i ni na kraju krajeva nisam mogla da posumnjam da tako nešto može da se desi“, ispričala je Čačanka i apelovala na devojke da obrate pažnju na koji način konzumiraju piće, posebno u izlasku.

Bonus video: Suđenje Miroslavu Aleksiću: Odbrana ispitivala Milenu Radulović, kažnjen advokat odbrane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare