Jovana Birovljev
klub piće, Foto: Isabelle Rozenbaum / Photo Alto / Profimedia/Screenshot/Instagram/kikiriki_16

Devojke koje žive u Beogradu na društvenim mrežama ovih dana masovno dele jeziva iskustva o tome kako im je neko u večernjem izlasku sipao drogu u piće. Kako tvrde, u pitanju su supstance rufinol, poznatija kao 'rufi' i GHB. Obe zovu drogama za silovanje, a mi smo razgovarali sa Jovanom Birovljev, magistarkom farmacije koja nam je detaljno objasnila kakve su posledice unošenja ovih supstanci u organizam.

Simptomi se uglavnom vrlo brzo osete, a devojke ovo užasno iskustvo opisuju kao dejstvo previše jakog sedativa. Uglavnom se prvo oduzimaju udovi, zatim gubi potpuna kontrola nad telom. U zavisnosti od doze, neki ostaju svesni, ali telesno nepokretni, dok su se mnoge devojke i onesvestile. „Droga za silovanje“ im se sipa u piće dok ne gledaju, a nije retkost da kroz ovo užasno iskustvo prođu i kada su okružene bliskim ljudima, jer predatori ne prezaju i kada nisu same. Često se dešava da im momak priđe i to uradi u trenutku kad žrtva ne gleda u pravcu čaše.

O čemu se tačno radi, kakva su dejstva rufinola i GHB i šta u tim trenucima učiniti, objašnjava Jovana Birovljev, magistarka farmacije.

Foto:Screenshot/Instagram/Droga u piće

Rufi

Rufinol, odnosno žargonski ‘rufi’, je po sastavu flunitrazepam koji pripada pripada benzodiazepinima, a to su lekovi koji se koriste u terapiji za anksioznost, nesanice, neki se čak koriste i za uvod u anesteziju. Oni u svi u svojoj osnovi imaju benzodiazepinski prsten i deluju sedativno na centralni nervni sistem. Odnosno dovode do sedacije i mišićne relaksacije.

„Na tržištima na kojima je postojao, koristio se kod kratkotrajne insomnije, kod premedikacije kod operacije, za umirenje pacijenata pre operacije i čak se kombinovao sa drugim lekovima za ulaz u anesteziju”, istakla je Jovana Birovljev, magistar farmacije.

Uglavnom je tableta bele boje, bez ukusa i mirisa i može da se proguta, a ako se izdrobi može se koristiti i kao prah koji se rastvara u tečnosti. On sam po sebi nije imao ni boju, ni miris, ni ukus, a zbog zloupotrebe proizvođači su počeli da stavljaju dodatnu veštačku boju. Za rufinol važi da je blage plave boje, te kada se rastvori u providnoj tečnosti, ta tečnost se oboji u plavo – što se u tamnijim pićima ne vidi.

Kod nas kao lek nije registrovan, niti je ikada bio, tako da je pitanje kako zapravo izgleda. Sam po sebi izaziva parcijalnu amneziju i njegovo dejstvo nastupa od nekih 15 do 20 minuta i može da traje od četiri do šest sati, uglavnom. Ali kod nekih slučajeva to dejstvo može trajati i do 12 sati i u tom vremenskom obliku nastupa parcijalna amnezija.

Što su veće doze to su veće mogućnosti da osoba koja ga konzumira upada u „hipnotisano“, odnosno besvesno stanje. Smatra se da je rufi od sedam do deset puta jači od diazepama, koji se normalno nalazi na tržištu kao lek.

„Sam po sebi teško da može izazivati neke respiratorne poteškoće, međutim u kombinaciji sa drugim depresornim suspstancama, poput alkohola, može da dođe do prestanka rada centra za disanje koji se nalazi u produženoj moždini.”

S obzirom na to da zasebno i alkohol i rufi utiču na ovaj centar, u kombinaciji mogu da izazovu prestanak disanja.

Foto:Screenshot/Instagram/Droga u piće

GHB – Gamahidroksibutrat

GHB, u uličnom žargonu poznat kao „Dži-Ejč-Bi“, „Dži“, dejstvo ispoljava preko receptora na nivou centralnog nervnog sistema koji ispoljavaju depresorno dejstvo. Ono što je drugačije od rufija, jeste da u zavisnosti od doze u kojoj se upotrebi ispoljava različito dejstvo i na samom početku se javlja euforija i visoka seksualna želja, dok u većim dozama dovodi do preznojavanja, gubitka svesti, mučnine i povraćanja, vizuelnih i slušnih halucinacija, umora, amnezije i konfuzije.

Za razliku od rufija, kao sama supstanca može da dovede do prestanka disanja, ali ne prestanka rada pluća kako se na društvenim mrežama trenutno piše, nego utiče na rad centra za disanje u produženoj moždini, koji prestankom svog rada obustavlja i slanje impulsa koji zatim dovode prestanka rada pluća.  Najpre ispoljava dejstvo tako što izaziva usporeno i plitko disanje, a što je veća doza to su posledice jače.

„Najpre izaziva sedaciju, koja je praćena napadima i kasnije prelaskom u komatozno stanje i što je veća doza brže se ispoljava dejstvo. Uglavnom od nekih 20 do 60 minuta i efekat je oko šest sati”, ističe Birovljev.

Što se tiče izgleda, uglavnom se plasira u obliku bele kapsule bez mirisa. Kada se rastvori u tečnosti takođe nema boji, što se ukusa tiče može da bude blago slanog ili sapunastvog ukusa. Osnovni znaci dejstva su suvoća usta, proširene zenice i ubrzan srčani rad, a efekti su preznojavanje, mučnina, povraćanje, konfuzija, konvulzije, itd.

Za razliku od rufija, ne postoji adekvatan antiotrov protiv ove supstance i prva pomoć koja bi se sprovela bila bi simptomatska, što ga čini opasnijim od rufija jer ukoliko dođe do predoziranja pomoć je upitna.

Šta učiniti? 

Prva pomoć je ispiranje želudca ili izazivanje povraćanja, kao i davanje aktivnog uglja kako bi se pokupio ostatak supstance koji se nalazi u digestivnom traktu. Takođe, davanje laksativa koji izaziva dijareju tako pospešuje izbacivanje supstance iz organizma.

Ono što je karakteristično za obe supstance jeste da se brzo izlučuje iz organizma, odnosno ne ostavlja trag u urinu, i svega 72 časa može da se detektuje. Te se uglavnom otkriva iz krvi, i ostalim analizama. Zbog toga su veoma opasne, jer je teško prepoznati o čemu se radi i nažalost mogu imati fatalan ishod.

Zato je najbolje ukoliko dođe do ovih stanja, pozvati prvu pomoć, jer je pitanje koliko vi sami možete nekome pomoći.

Foto:Screenshot/Instagram/Droga u piće

Lično iskustvo

Nažalost, i autorka ovog teksta je imala iskustvo sa ovim.

„Kupila sam čašu piva i uzela možda tri gutljaja. Nakon što sam se vratila iz toaleta, pivo je izlapelo i delovalo je kao ima neki drugačiji ukus. Kako mi se više nije ostajalo u tom klubu, rešila sam sa drugo da idem kući. Bilo smo na vazduhu možda deset minuta, noge su mi se oduzele i nisam mogla da pričam. Drug me je okrenuo na stranu, a iz usta je krenula bela pena. Pritiskao mi je želudac i gurao prste, tako da sam povraćala na svakih pet, deset minuta. Umivala sam se snegom i trudila da ostanem pri sebi – što je bilo izuzetno teško.

Kada sam taksijem stigla kući, onesvestila sam se u krevetu i ustala nakon 16 sati i dalje poprilično omamljena. Neka tri dana nakon toga se nisam osetila kao svoja.“

***

Bonus video: Pazite da ne preterate – Trovanje alkoholom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Svi komentari (2)