Foto: Nova.rs

Više od 660 kilograma osušene marihuane izuzeto je kao dokaz iz postupka „Jovanjica“, jer je reč o nezakonito pribavljenim dokazima, odnosno pretresu kojem nije prisustvovao optuženi vlasnik imanja Predrag Koluvija. Dok stručna javnost smatra da je sud podlegao pritisku vlasti u pomenutom slučaju, odluka sudskog veća bitno bi mogla da utice na presudu, odnosno visinu kazne u slučaju da se u predmetu donese osuđujuća kazna.

Predsednik sudskog veća Zoran Ganić saopštio je u sredu da je sud doneo odluku da se izuzme više od 660 kg već osušene marihuane pronađene na imanju „Jovanjica“, 18. novembra 2019. To je marihuana koja je, kako se sumnja, bila spremna za dalju prodaju, s obzirom na to da je bila osušena marihuana, odnosno nisu bile sveže biljke kanabisa.

Pročitajte još:

Reč je o dokazima koji su još ranije izuzeti, međutim, Apelacioni sud je doneo odluku da se o tom dokazu odluči tek posle svedočenje inspektora koji su otkrili „Jovanjicu“. Ipak, iako inspektor Slobodan Milenković još nije svedočio, predsednik veća Zoran Ganić je odlučio da izuzme dokaz.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sudija je izjavio da bi čekanje da Milenković bude saslušan moglo da dovede do odugovlačenja postupka. Odluka o izuzimanju jednog od ključnih dokaza iznenadila je javnost.

Pogotovo jer bi pomenuta odluka mogla da ima uticaj na nastavak postupka.

„Presuda se bazira na onim dokazima koje sud izvede, odnosno prihvati kao zakonite. Izostavljanje bilo kog dokaza, a pogotovu ovako značajnog svakako može da utiče na ishod postupka, odnosno samu presudu“, ističe advokat Denis Bećirić.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, navodi i da to nužno ne mora da se desi, što zavisi od kvaliteta drugih dokaza. Dodaje i ne zna detalje predmeta, te ne može da komentariše da li je dokaz bio pribavljen po zakonu ili ne.

Prema saznanjima Nova.rs, Javno tužilaštvo za organizovani kriminal će se žaliti na ovu odluku.

„Javno tužilaštvo za organizovani kriminal će se žaliti Apelacionom sudu na odluku o izuzimanju dokaza. Reč je o jednom od ključnih dokaza u postupku, čime se menja ono što se Koluviji stavlja na teret. Više nije reč o jednoj i po toni, već o toni“, kaže izvor našeg portala.

Slučaj „Jovanjica“ od samom početka je pod budnim okom javnosti. Poslednjih meseci, u postupku pred Specijalnim sudom, ispitani su policajci koji su otkrili imanje marihuane. Policajci od samog početka trpe brojne pritiske zbog „Jovanjice“, a pojedini od njih su i smenjeni sa svojih pozicija u MUP-u.

Advokat Borivoje Borović za Nova.rs ističe da je poslednja odluka suda o izuzimanju dokaza još jedan vid pritiska.

„Očigledno je da je pritisak vrha vlasti bio veliki i da je sud podlegao pritisku. Sam vrh vlasti direktno je uticao na pritvor Koluviji, a sada imamo i ovu situaciju. U njoj možemo da vidimo da, po želji vlasti, na sve načine pokušavaju da spasu državni projekat „Jovanjica““, kaže Borović.

Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, protiv vlasnika „Jovanjice“, Predraga Koluvije, koji se brani sa slobode, vode se dva postupka.

Jedan se odnosi na pronalazak imanja „Jovanjica“, dok se drugi, „Jovanjica 2“ odnosi na obezbeđivanje pomenutog prostora.

Pročitajte još:

Interesantno je da „Jovanjica 2“ još uvek praktično nije počela, odnosno za pune dve godine nije uspelo da se održi pripremno ročište, te se postavlja pitanje šta će uopšte biti s pomenutim predmetom.

Koluviji preti 10 godina zatvora

Podsetimo, optuženi u „Jovanjici 1“, na čelu sa Predragom Koluvijom, terete se za teško krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina.