Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock, Logo

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije UKP, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u saradnji sa Upravom carine, uhapsili su Aleksandra J. (49) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.

Kako se sumnja, on je radeći u Privrednom društvu “Quehenberger Logisticc SRB“ doo Šimanovci, od januara 2019. do septembra 2021. godine, iskorišćanjem statusa odgovornog lica ovlašćenog za nosioca odobrenja PD “C&A MODA RS“ doo Beograd, sačinio i overio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerski brodom u Luku Rijeka, odakle je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovana u Srbiju, navedeno je u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

A. J. je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo PD „C&A MODA RS“ doo Beograd i korišćenjem statusa tzv. „kućnog carinjenja“ roba je dalje transportovana u Srbiju i isporučena je nepoznatim kupcima.

Nakon toga, A. J. je, kako se sumnja, iskoristivši logo PD „C&A MODA RS“ doo Beograd, sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti, koje isprave je korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata prosledio u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončao carinski postupak.

Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara.

Kako se sumnja, A. J. je u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, deo novca uložio u kupovinu nepokretnosti i to nekoliko stanova i garažnih mesta na teritoriji grada Beograda.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu,biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Kako se ranije saznalo, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu privremeno je zaplenilo stan u kuli B Beograda na vodi, dva stana na Novom Beogradu, garaža, a blokirani su i bankarski računi sa njim povezanih lica.

BONUS VIDEO: Dolazak Dijane Hrkalović u Specijalni sud – 18. maj 2022.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare