Uvek uz Mila: Kako je kralj podzemlja pomagao predsedniku

Hronika 06. jan. 202116:10 > 16:15
Podeli:
Foto: Luka Zeković/Vijesti.me, Epa

Kad god je Milu Đukanoviću zatrebalo, Brano Mićunović je bio tu za njega, bilo da se radi o zaštiti ili o pomoći, da se ostvari pobeda nad političkim protivnicima. Podsetimo, Brano je pred izbore u Crnoj Gori prošle godine javno podržao Demokratsku partiju socijalista (DPS) Mila Đukanovića pojavivši se na "Patriotskom skupu" pristalica ove partije na Cetinju.

Naime, samo tri dana kasnije, u nedelju uveče, 6. septembra, organizovan je još jedan “Patriotski skup” na Trgu nezavisnosti u Podgorici, koji je, prema procenama policije, okupio oko 50.000 ljudi. Skup na Cetinju bio je samo uvod u ono što se kasnije dešavalo u Podgorici.

Nikada nije saopšteno ko je organizator ovih skupova, ali se spekulisalo da iza njih stoji upravo Brano Mićunović, ali i brojni kontroverzni biznismeni. Stoje oni ljudi, koji su neometano obavljali svoje poslove, pa i one za koje se javnost u Crnoj Gori već decenijama pita kako nisu dospeli pod policijsku lupu, dok je dugih 30 godina vlast držao Milo Đukanović.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Za neke, Brano Mićunović je „ponos Crne Gore“ o čemu svedoči i stranica na Fejsbuku, koja nosi upravo ovaj naziv, dok je za druge kriminalac i “gospodar Crne Gore”, bez čijeg se odobrenja ne može završiti nijedan ozbiljniji posao u sivoj zoni. Naime, u Crnoj Gori postoji izreka „nema kralja nema Tita, sad se ođe Brano pita“.

I pored brojnih spekulacija, zvanično nikada nije dokazano da je Mićunović bilo šta drugo do uspešan i pomalo misteriozan biznismen. Rođen je 1953. godine u Nikšiću, a u mladosti je trenirao boks i bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade nekadašnje JNA.

Mićunović, zvanično, nije pripadao nijednoj crnogorskoj partiji, ali to ne znači da je bio politički pasivan.

U jesen 1992. godine, nije mu se dopala ideja da Vojislav Šešelj u Nikšiću održi stranački skup, pa ga je sa svojom družinom čekao na prilazu gradu. Miting radikala nije održan. Deset godina kasnije, 2002. godine, Šešelj ga je optužio za umešanost u kriminal i ubistva Gorana Žugića, savetnika crnogorskog predsednika za bezbednost. Šešelj je tada rekao da je Mićunović toliko moćan da je „pravi predsednik Crne Gore”, koji „drži u šaci” i samog Mila Đukanovića.

Iako nikada zvanično nije bio politički angažovan, tvrdi se da je pomogao Milu Đukanoviću da od 1996. godine pobeđuje na izborima, iako to nikad nije dokazano.

Osim što je bio vlasnik FK Sutjeska, zvanično se bavio nekretninama i ugostiteljstvom. Imao je brojne klubove i kockarnice na primorju uključujući i kako se tad govorilo, najveću diskoteku na Balkanu – „Trokadero” u Budvi. Ime Brana Mićunovića nalazi se na dve međunarodne optužnice za šverc cigareta. Na onoj italijanskoj, sa Milom Đukanovićem i još nekoliko ljudi iz Crne Gore, osumnjičen je zbog šverca cigareta.

Foto: Facebook/Brano Mićunović

Ime ovog Nikšićanina je kraj Đukanovića i na švajcarskoj optužnici. Direktorka MANS-a Vanja Ćalović podsetila je nedavno da su mediji preneli kako su švajcarski tužioci označili Mićunovića kao ,,sivu eminenciju svih ilegalnih aktivnosti u Crnoj Gori”.

On je prema ovim optužnicama, navodno, određivao koje će kriminalne organizacije iz Italije obavljati šverc, kao i koja će im roba biti na raspolaganju, odnosno, u kojem trenutku će se vršiti tranzit. Navodno je bio zadužen i za bliske kontakte sa Frančeskom Prudentinom, mafijaškim bosom iz Brindizija. Prudentino se dugo krio od italijanskih istražnih organa, a prema nekim verzijama, jedno vreme bio je i u Crnoj Gori.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar