Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Mup Srbije, Shutterstock

Gotovo da nema ubistva, mafijaške likvidacije, teškog razbojništva u Beogradu a da ubrzo posle toga policija ne proglasi akciju "Vihor". Tako je bilo i tokom četvrtka, nakon ubistva Nikšićanina Ranka Radoševića, zvanog Ranko Eskobar - policija je kontrolisala sve izlaze iz grada, a pretresana su i sva sumnjiva vozila.

Radošević je ubijen usred dana u kafiću na pumpi u Rušnju, a policijske snage opkolile su taj deo grada. Ubrzo se pojavila i informacijama da je na snazi akcija „Vihor“. Iako se ova akcija proglašava nakon svakog težeg krivičnog dela, malo ko zna šta ona predstavlja.

Foto: Privatna arhiva

Akcija „Vihor“ proglašava se kada su u pitanju ozbiljna krivična dela zbog kojih je neophodna brza akcija policije. Kada se proglasi „Vihor“ svaka patrola zna šta u tom trenutku treba da uradi, ko blokira mostove, autobuske i železničke stanice, izlaze iz grada i svaki sličan korak.

Podrazumeva da se kontrolišu sva vozila u delu grada u kome je učinjeno krivično delo, a pogotovo ona sumnjiva. Lica se izvode iz kola, proveravaju se lične karte, pretresaju automobili.
Policajaci su uglavnom naoružani dugim cevima, na terenu je Interventna policija.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ipak, ono što je izvesno jeste da ova akcija uglavnom nije davala rezultate, te je retko kada

Ova akcija prvi put je u Srbiji pokrenuta posle ubistva načelnika resora javne bezbednosti Radovana Stojičića Badže 1997. godine.

Policijske akcije u Srbiji imaju specifična imena.

Akcija Armagedon hapsenje pedofilija pedofili
U nastavku akcije „Armagedon“ uhapšeno 14 lica Foto:MUP Srbije

Jedna od najpoznatijih proteklih godina jeste akcija „Armagedon“, koja je usmerena na hapšenje pedofila. Postoji i akcija „Gnev“ u okviru koje je napravljen spisak bezbednosno interesantnih osoba s teritorije čitave Srbije. Tokom pomenute akcije privedeno je na desetina osoba koje su povezane sa trgovinom narkoticima.

Pročitajte još:

U opsežnoj policijskoj akciji „Ares“ 2017. godine policija je uhapsila 360 osoba zbog raznih krivičnih dela – neovlašćena proizvodnja droge, iskorišćavanje maloletnika za pornografiju, zlostavljanje i mučenje, kao i brojne iznude, otmice i teške krađe.

„Sablja“ pokosila 11.665 osoba

Ipak, akcija o kojoj se i dan danas govori jeste čuvena „Sablja“, 2003. godine nakon ubistva premijera Zorana Đinđića.

Istog dana kada je izvršen atentat na premijera, MUP Srbije saopštio je da iza ovog zločina stoji „zemunski klan“ i njegove vođe – Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum i nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek Legija.

Akcija je trajala do 22. aprila iste godine, a tokom nje privedeno je čak rekordnih 11.665 lica povezanih sa organizovanim kriminalom. Podneto je 3.560 krivičnih prijava za više od 5.000 krivičnih dela, među kojima je bilo i 29 ubistava. Ipak i pored velike prašine koju je podigla „Sablja“, mali je broj nakon nje zaista završio iza rešetaka.

Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Nekoliko godina kasnije, van teritorije Srbije, sprovedena je međunarodna akcija „Balkanski ratnik“, u kojoj su učestvovale policije nekoliko država, među kojima i srpska. Tada je zaplenjena rekordna količina droge, 2,1 tona kokaina na jahti „Maui“ usidrenoj u luci Santjago Vasked, nedaleko od Montevidea u Urugvaju. Tada je prvi put šira javnost čula za Darka Šarića.

BONUS VIDEO: Pripadnici MUP-a zaplenili su oko tri kilograma kokaina i uhapsili jednu osobu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare