Pilot Aleksandar Arsić poginuo je u današnjoj nesreći koja se dogodila nedaleko od aerodroma "13. maj" u Zemun polju pre nego što se javio bazi da je došlo do otkazivanja komandi. Proteklih godina dogodilo se čak nekoliko velikih nesreća sa avionima u blizini ovog vojnog aerodroma u Beogradu, u kojima je poginulo 13 osoba.

Ultra-laki avion „Esqual VM-1C“ srušio se danas oko 12.10 časova nakon poletanja sa aerodroma „13. maj“ kod autoputa Novi Sad-Beograd, u visini nadvožnjaka Batajnica u njivi, a na licu mesta je stradao pilot Aleksandar Arsić.

Letelica se nakon nesreće zapalila i potpuno izgorela, a nakon intervencije vatrogasaca, pronađeno je ugljenisano telo nesrećnog pilota.

Foto: Nova.rs

Nesreća se dogodila nedaleko od poletne staze aerodroma, a u avionu se nalazio samo pilot.

„Esqual VM-1C“ je avio koji se proizvodi u fabrici, čiji je vlasnik upravo nastradali pilot. Prototip je ove godine nekoliko puta posetio Srbiju, gde je pilote sa njegovim karakteristikama upoznao njegov proizvođač, koji je nažalost danas u njemu nastradao.

Dosad je bilo nekoliko nesreća u blizini vojnog aerodromu, gde se danas srušila letelica Arsića.

Zaljubljenik u nebo

Goran Petrović (48) i Olivera M. (42) poginuli su u padu sportskog aviona tipa CH-601 Zenair kod aerodroma „13. maj“ U Zemun Polju u maju 2018. godine. Lekari Hitne pomoći pokušali su reanimaciju posade, ali bezuspešno – Goran i Olivera nisu preživeli.  Petrović je bio iskusan pilot sa ogromnim iskustvom koji je obožavao avione i letenje.

Ilustracija Foto: Colin Underhill / Alamy / Alamy / Profimedia

On je iza sebe ostavio ženu i dvoje dece.

Olivera M. je bila ljubitelj letenja koja je često letela sa pilotima tog aerodroma.

Major Omer Mehić

Najveća tragedija ovog tipa potresla je javnost 13. marta 2015. godine. Tada se u blizini surčinskog aerodroma srušio vojni helikopter i u toj nesreći poginulo je čak sedam osoba, među kojima je bila i beba. Do ove strašne nesreće došlo je posle akcije spašavanja bebe iz Novog Pazara, čije drumsko prevoženje nije bilo moguće zbog odrona na putevima.

Helikopter se srušio nadomak cilja, u blizini aerodroma Nikola Tesla, usled loših vremenskih uslova.

U stravičnom padu letelice poginuli su major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice Dževad Ljajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i petodnevna beba iz novopazarske porodice Ademović, a koja je trebalo da bude prevezena na lečenje u Beograd.

Tužilaštvo je odlučilo da u tom slučaju ne pokreće krivični postupak, jer je smatralo da za tu tragediju niko nije odgovoran.

Dve nesreće tokom uvežbavanja za nastupe

U nesreći koja se dogodila 24. septembra 2008. godine poginuo je potpukovnik Ištvan Kanas, koji je iznad aerodroma Batajnica, u avionu „Super galeb G-4“, uvežbavao tačku za nastup na aeromitingu.

Godinu dana kasnije, u blizini batajničkog aerodroma srušio se vojni avion tipa „Mig-29“.

Pilot aviona Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i vojnik Milan Ulemek, dok je drugi vojnik lakše povređen.

Ranđelović je na aerodromu Batajnica izvodio trenažni let kojim se pripremao za aeromiting na Kalemegdanu. On je leteo nisko i prilikom izvođenja jedne od figura zakačio je zemlju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare