Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstcok , Nova.rs/video

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je za portal Nova.rs da ne može da ostane imuna na ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu koje su objavljene na društvenim mrežama i dodala da očekuje da policija prikupi sve potrebne dokaze i da javnost sazna istinu.

„Kao neko ko se svih ovih godina bori protiv nasilja nad ženama i devojčicama, protiv ranih i dečijih brakova, kao i za stvaranje jednakih uslova za sve žene i muškarce, ne mogu da ostanem imuna ni na ove ispovesti. Svaka ovakva priča me potrese i iznova šokira“, poručila je Zorana Mihajlović za Nova.rs.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost navela je da očekuje da nadležne institucije i u ovom slučaju obave svoj deo posla i podsetila da je Više javno tužilaštvo formiralo predmet o ovom slučaju.

Mihajlović je istakla da je „sigurno da Srbija više nije ista kao pre nekoliko godina“ i da su radili mnogo prethodnih godina na borbi protiv svih oblika nasilja, te podizanju svesti javnosti šta je sve nasilje, ali i o tome kako da se ono prepozna i nasilnici prijave i izvedu pravdi.

Naša sagovornica je ocenila da je Srbija „sazrela kada je reč o pravima žena i zaštiti devojčica i žena od svakog oblika nasilja i zlostavljanja“.

„I to smo mogli da vidimo na slučaju Mike Aleksića, Jutke, Petnice, u pokretu #NisamPrijavila. Žene u Srbiji više ne ćute, a institucije su tu da rade svoj posao“, navela je ona.

Ona je istakla da nasilje mora da se prijavi kako bi nasilnici bili sankcionisani.

„Zato moja zahvalnost ide ka svakoj devojci i ženi koja je smogla hrabrosti da zlostavljača prijavi. To nije lako, jer se suočavaju sa stidom, sramotom i nerazumevanjem sredine, ali to je put ka slobodnom životu. Neophodno je veliko razumevanje i empatija da se uvidi složenost ovog problema. Naša je dužnost je da ih čujemo, da im verujemo i da ih podržimo. Najvažnija poruka koju treba da pošaljemo devojkama i ženama sa sličnim iskustvom je da nisu same i da postoje institucije i pojedinci koji će ih razumeti i koji će ih zaštititi“, poručila je Mihajlović.

Zorana Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potpredsednica Vlade Srbije smatra da svaka obrazovna ustanova mora da ima svoj akcioni plan za unapređenje rodne ravnopravnosti i protokole za postupanje u slučajevima nasilja i uznemiravanja.

„O ovoj temi mora mnogo više da se govori, jer žene a i društvo u celini često ne ume da prepozna šta je sve nasilje i kako izgleda seksualno uznemiravanje. Ali, nisu dovoljni samo zakoni i pravilnici, kao ni obuke službenika u lancu zaštite, to imamo. Ono što nam je kao društvu potrebno je svest da imamo problem i da samo zajedno možemo da ga rešimo“, rekla je Zorana Mihajlović za Nova.rs i zaključila:

„Potrebno je da ne ćutimo i da ako znamo da nasilje postoji, ako ga vidimo ili čujemo, da ga i prijavimo.“

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podsetimo, Više javno tužilaštvo je otvorilo istragu povodom navoda koji su se pojavili na društvenoj mreži Instagram. Naime, studentkinje tvrde da su trpele seksualno uznemiravanje od strane docenta na tom fakultetu. Uprava Arhitektonskog fakulteta se oglasila nakon toga i navela da su za ove slučajevi čuli tek tokom vikenda.

Inače, prošle nedelje je na internetu osvanula anketa pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“. Na Instagram profilu, namenjenom samo za ovu situaciju, objavljivane su ispovesti koje su studenti podelili o pomenutom profesoru. Profil je ubrzo dobio veliki broj pratilaca, a ispovesti su se samo nizale.

Svaka od studentkinja koja je podelila svoju ispovest, učinila je to anonimno, iz straha i nespremnosti da takve stvari kaže pod imenom i prezimenom.

Povodom prijava za seksualno zlostavljanje studentkinja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, dekan Vladimir Lojanica rekao je ranije danas za „Probudi se“ na televiziji Nova S da očekuje da uskoro policijski organi istraže ceo slučaj. Tek tada će uprava fakulteta imati mandat da suspenduje profesora.

Probudi se - Dekan Arhitektonskog fakulteta Vladimir Lojanica
Foto: Nova S/video

„Ja zaista ne mogu da kažem šta su drugi nastavnici znali i da li su znali, kako su se te vesti širile i da li su se širile, ali ja do ovog momenta ni kao profesor fakulteta ni kao član uprave fakulteta nisam imao podatak o ovim stvarima. Saznao sam o ovome u subotu kad i svi, preko socijalnih i društvenih mreža i to je za čitav kolektiv bila zaista šokantna vest, tome je posvećeno dosta medijske pažnje, dosta štete ugledu Arhitektonskog fakulteta je naneto ovim postupkom i to u momentu kad se sprema nova generacija za upis“, rekao je Lojanica.

BONUS VIDEO – Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar