Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstcok ,FoNet/Milica Vučković

O ispovestima objavljenim na društvenim mrežama o seksualnom uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu danas je za portal Nova.rs govorila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je istakla da posebno treba voditi računa o pružanju psihološke podrške žrtvama, kao i njihovoj zaštiti od bilo koje vrste viktimizacije. Ona je navela da to što je neko profesor, šef, biznismen ili političar, da mu to ne daje za pravo da narušava nečiji telesni integritet ili seksualno uznemirava, te pozvala žrtve da prijave ovakve slučajeve nadležnima, uključujući i instituciji Poverenika.

Poverenica Janković je navela da nije iznenađena ispovestima o uznemiravanju na Arhitektonskom fakultetu i dodala je da je uvek potresno kada se čitaju ispovesti o seksualnom uznemiravanju.

„Nije prvi put da o tome slušamo i to od mladih devojaka, studentkinja koje govore o seksualnom uznemiravanju u školama i na fakultetima. Ali, moram reći, da nisam iznenađena. Ova tema nije nova, ovaj problem nije nov, samo svedočimo padanju tabua – žene su progovorile, sve su glasnije i mi ih moramo čuti. I upravo je to posao nadležnih institucija – da deluju i da pruže adekvatnu zaštitu svima koji se odvaže da prijave“, rekla je Janković za Nova.rs i dodala:

„Videli smo da je uprava Arhitektonskog fakulteta pozvala studentkinje da podnesu zvanične prijave, videli smo da je reagovalo Više javno tužilaštvo – očekujem da ovi postupci budu sprovedeni do kraja i da imaju svoj epilog.“

Poverenica Janković je ocenila da je velika hrabrost progovoriti o seksualnom uznemiravanju i suočiti se sa, kako je kazala, onim što se dogodilo i optužiti nekoga, posebno kada je reč o osobi koja je uticajna i ima moć u određenoj sredini kao što su to recimo profesori.

„Međutim, to što je neko profesor, šef ili biznismen, političar, ne daje mu za pravo da narušava nečiji telesni integritet ili seksualno zlostavlja i uznemirava. Svaka osoba kojoj se ovako nešto dogodilo, ima pravo i treba da prijavi i da glasno kaže da je dosta i da takvo ponašanje neće i ne mora da trpi. Onog trenutka kada odluči da progovori niko ne treba da je pita žasto si ćutala do sada, već da uradi sve kako bi se ona zaštitila“, izjavila je Janković za Nova.rs i poručila:

Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Prijavom za seksualno uznemiravanje i/ili nasilje devojke će pokazati ne samo da su spremne da se zauzmu za svoja prava, nego će time zaštiti i druge devojke. Promena društva počinje vašim glasom.“

Naša sagovornica je podsetila da od prošle godine Univerzitet u Beogradu ima Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja na toj visokoškloskoj ustanovi.

Pravilnike su usvojili, kako je rekla, i fakulteti, a ustanovili su i poverenike za ravnopravnosti za koje je imala juče na Univerzitetu priliku da otvori obuku i još jednom ukaže na potrebu konstatnog podizanja svesti o nedozvoljenom ponašanju i mehanizmima zaštite.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„S obzirom da prevencija i striktne procedure i protokoli imaju važno mesto u sistemu zaštite od seksualnog uznemiravanja, sada je trenutak da visokoškolske ustanove pokažu u praksi da će sve mehanizme koje imaju na raspolaganju zaista i koristiti. Svi nadležni u sistemu zaštite, treba da urade svoj deo posla“, rekla je Janković i pozvala sve studentkinje i studente da se obrate i instituciji Poverenika, jer je polno i rodno uznemiravanje, ponižavajuće postupanje, takođe oblik diskriminacije.

Zorana Mihajlović: Svaka priča me potrese i šokira

Inače, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je ranije danas za portal Nova.rs da ne može da ostane imuna na ispovesti studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu koje su objavljene na društvenim mrežama i dodala da očekuje da policija prikupi sve potrebne dokaze i da javnost sazna istinu.

Zorana Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Kao neko ko se svih ovih godina bori protiv nasilja nad ženama i devojčicama, protiv ranih i dečijih brakova, kao i za stvaranje jednakih uslova za sve žene i muškarce, ne mogu da ostanem imuna ni na ove ispovesti. Svaka ovakva priča me potrese i iznova šokira“, poručila je Zorana Mihajlović za Nova.rs.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo je otvorilo istragu povodom navoda koji su se pojavili na društvenoj mreži Instagram. Naime, studentkinje tvrde da su trpele seksualno uznemiravanje od strane docenta na tom fakultetu. Uprava Arhitektonskog fakulteta se oglasila nakon toga i navela da su za ove slučajevi čuli tek tokom vikenda.

Inače, prošle nedelje je na internetu osvanula anketa pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“. Na Instagram profilu, namenjenom samo za ovu situaciju, objavljivane su ispovesti koje su studenti podelili o pomenutom profesoru. Profil je ubrzo dobio veliki broj pratilaca, a ispovesti su se samo nizale.

Svaka od studentkinja koja je podelila svoju ispovest, učinila je to anonimno, iz straha i nespremnosti da takve stvari kaže pod imenom i prezimenom.

BONUS VIDEO – Dekan Arhitektonskog fakulteta: Optuženi profesor biće suspendovan

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar