Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstcok

"Prišao mi je i krenuo da me mazi po glavi i dodiruje", reči su studentkinje (ime poznato redakciji) prve godine mastera Arhitektonskog fakulteta, koja je odlučila da progovori o neprijatnom iskustvu koje je doživela od strane jednog predavača.

Studenti Arhitektonskog fakulteta su u strahu da javno progovore, s obzirom na to da do danas institucije nisu reagovale, kao i da je uprava rekla kako nisu bili upoznati sa pojavom seksualnog uznemiravanja u njihovoj ustanovi. Iz straha, neprijatnosti i nepoverenja, ali su ipak skupili hrabrosti i progovorili.

„Svaka čast svima koji pričaju i pišu o ovoj temi. Jako je velika sramota i jezivo je šta se dešava na fakultetu, u to su uključeni svi studenti. Ovome treba da se stane na kraj i zato sam odlučila da ispričam svoja iskustva“, počela je svoju priču za Nova.rs studentkinja koja je želela da ostane anonimna iz straha.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iskustva naše sagovornice su od pre samo nekoliko nedelja, a kako kaže, još užasavajući je detalj taj što su na njenom smeru mahom samo devojke, kao i da su one na predavanju praktično same sa njim.

„Imala sam tri jeziva iskustva sa njim, mada nisu bila toliko jeziva koliko su imale moje druge koleginice. Na prvom predavanju kod njega on je moju drugaricu, koja je sedela pored mene, uhvatio za butinu pred svima. Ona se sklanjala, ali je on nastavljao. Kod mene u grupi su sve devojke, jer su na mom smeru pretežno žene. Jako se neprijatno ubacuje u facu svima nama kada mu pokazujemo rad, uvek ima neumesne komentare.. Mene je čak gađao hemijskom jednom prilikom, jer sam pričala sa koleginicom tokom predavanja. Bila sam šokirana, ne priliči mi kao ženskoj osobi da uzvratim, nisam znala šta da uradim“, priča studentkinja u razgovoru za naš portal i dodaje:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zatim, kada sam stajala sa drugaricom ispred fakulteta on je odjednom prišao i krenuo da me mazi po kosi i dodiruje. To je čovek koji je već godinama na fakultetu. Kada sam čitala ispovesti svojih koleginica bila sam zgrožena Večito ima tu „foru“ kada mazi studentkinje po glavi. Tu je uvek prisutan i asistent, koji ne reaguje. Ja sa njim lično nisam nikada imala problem, bio je fin prema nama, ali svakako nije reagovao. Postoji još jedan asistent i to je žensko u pitanju, pred njom je bacao neumesne komentare svima nama, a ona nije reagovala, što je još jezivije jer je žena“, navodi naša sagovornica.

Ipak, kako tvrdi uprava fakulteta, oni do sada nisu imali saznanja o seksualnom uznemiravanju koje se dešavalo na univerzitetu. Portal Nova.rs je pokušao da stupi u kontakt sa pomenutim profesorom, ali odgovor nismo dobili.

Pročitajte još:

„Primetila sam da nam ne odgovara na onlajn platformi koju imamo i na kojoj se dogovaramo oko predmeta. Ne oglašava se, a trebalo bi da imamo test kod njega. Ne znamo ništa o tome da li ćemo uopšte imati na kraju. Takođe, svi oni iz kabineta su zaključali društvene mreže“, istakla je naša sagovornica.

Kako tvrdi, prema njenim saznanjima, studenti su prijavljivali profesora i popunjavali studentske ankete u kojima su govorili o svojim iskustvima sa pomenutim predavačem.

„Očigledno je trebalo ovo da se desi, kada je krenula Instagram stranica mi smo pričali o tome da li je dobro da sve ovo ide u medije, da se ne bi ukaljao ugled fakulteta. Ipak, Arhitektonski je cenjen već godinama unazad i ovo nema veze sa time. U subotu, kada smo videli količinu ispovesti, i koliko je devojaka u pitanju, šokirali smo se“, kaže naša sagovornica.

Takođe, od samog razotkrivanja priče, spominje se da je izvesni predavač često dolazio u pijanom stanju na predavanja, kao i da je tokom časa puštao studentima pornografski sadržaj.

„Moja koleginica je zaboravila svesku kod njega, on nam je napisao u grupi i uslikao svesku. Međutim, kada se vratila po nju on ju je pozvao na rakiju. Ona je to naravno odbila“, tvrdi studentkinja.

Podsetimo, prošle nedelje je na internetu osvanula anketa pod nazivom „Ne osećam se bezbedno u sali profesora (ime poznato redakciji)“. Na Instagram profilu, namenjenom samo za ovu situaciju, objavljivane su ispovesti koje su studenti podelili o pomenutom profesoru. Profil je ubrzo dobio veliki broj pratilaca, a ispovesti su se samo nizale.

Svaka od studentkinja koja je podelila svoju ispovest, učinila je to anonimno, iz straha i nespremnosti da takve stvari kaže pod imenom i prezimenom.

Nakon pisanja portala Nova.rs o ovom slučaju Više javno tužilaštvo u Beogradu je, po službenoj dužnosti, danas formiralo predmet povodom medijskih objava u vezi sa navodima studentkinja i studenata Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram.

Tužilaštvo je odmah dalo nalog policiji da prikupi sve neophodne podatke i obaveštenja u cilju utvrdjivanja postojanja nekog krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti.

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar