Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Povodom niza anonimnih ispovesti studenata Arhitektonskog fakulteta o seksualnom uznemiravanju koje su doživljavali od strane određenih predavača, oglasilo se i Strukovno udruženje "Žensko arhitektonsko društvo".

„Kao asocijacija koja brine o položaju žena arhitekata potrešene smo i neprijatno iznenađene sadržajem koji se pojavio u javnosti, u vezi uznemiravanja studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu od strane nastavnika čije je ime poznato javnosti.

Kao Udruženje želimo na svaki način da se uključimo u rešavanje ovog pitanja, pre svega pozivom i podrškom Arhitektonskom fakultetu da ispita situaciju i proceni kako da ubuduće zaštitimo mlade žene, buduće arhitekte. Smatramo ove događaje velikim udarcem za ugled našeg Fakulteta, zato želimo odlučno da pružimo našu podršku i pomoć u uspostavljanju mehanizama i institucija koje osiguravaju bezbednost svih studentkinja i studenata“, saopštilo je „Žensko arhitektonsko društvo“.

Pročitajte još:

Podsećanja radi, nedavno je na društvenim mrežama osvanula anketa namenjena studentima Arhitektonskog fakulteta, a ispovesti su objavljivane na Instagram nalogu, koji je napravljen isključivo za ovu situaciju.

„Ponaša se neprimereno i pravi neprijatne komentare prema devojkama u njegovoj sali. Priđe devojkama previše blizu i ispipa im kosu, ramena.. Na čašu je napravio komentar kako muški ne trebaju da nose šorc na fakultetu, dok je to potpuno drugačije ako devojke nose suknje“, poslala je jedna od studentkinja.

U jednoj od poruka, tvrdi se da je na jednom od predavanja izvesnog profesora prikazan pornografski sadržaj, kao i da je često dolazio pijan na predavanja.

„Profesor je vrlo često grlio studentkinje, pa tako i mene. Pored toga imala sam situaciju kada sam donela rad na konsultacije, gde je on tražio moje naočare da bi se slikao. Posle svake slike pokazao mi je i pitao me: „Jel tebi ovo seksi? Jel sam ja tebi seksi?“, navodi se u ispovestima.

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar