Povodom prijava za seksualno zlostavljanje studentkinja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, dekan Vladimir Lojanica rekao je za "Probudi se" na televiziji Nova S da se očekuje da uskoro policijski organi istraže ceo slučaj. Tek tada uprava fakulteta ima mandat da suspenduje profesora.

„Ja zaista ne mogu da kažem šta su drugi nastavnici znali i da li su znali, kako su se te vesti širile i da li su se širile, ali ja do ovog momenta ni kao profesor fakulteta ni kao član uprave fakulteta nisam imao podatak o ovim stvarima. Saznao sam o ovome u subotu kad i svi, preko socijalnih i društvenih mreža i to je za čitav kolektiv bila zaista šokantna vest, tome je posvećeno dosta medijske pažnje, dosta štete ugledu Arhitektonskog fakulteta je naneto ovim postupkom i to u momentu kad se sprema nova generacija za upis“, rekao je Lojanica.

U međuvremenu, doneta je odluka da profesor optužen za seksualno uznemiravanje bude isključen iz ispitnih obaveza.

„Podsetili smo juče sve studente fakulteta na postojanje pravnih okvira i kome oni mogu da se žale, uz apsolutni prioritet, a to je hitnost u rešavanju tog postupka i apsolutnu diskreciju i zagarantovanu anonimnost. Ali da bi mogli da pokrenemo bilo kakvu proceduru potrebna nam je prijava. Prvi put juče u 16 sati je stigla prijava na adresu poverenika fakulteta i nije jedina, mislim da je u međuvremenu stiglo još prijava i sad fakultet ima otvoren put da postupi po službenoj dužnosti. Doneli smo odluku da komisija zameni pomenutog profesora na svim predispitnim i ispitnim obavezama i pokušamo da obezbedimo klimu da neće doći do dalje eskalacije ovakve situacije s jedne strane, a s druge da obezbedimo kontinuirano odvijanje ispitnog roka u interesu studenata. To je jedina mera koju smo mogli da primenimo dok nismo dobili prijavu“, kaže Lojanica.

S obzirom na to da su prve prijave stigle, dodaje on, stvar sada ide preko poverenika o seksualnom uznemiravanju i započinje procedura predviđena u ovim slučajevima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Jedan od alata jeste i da se, ukoliko se utvrdi istinitost tvrdnji, preseli u domen javnog tužilaštva i da se pokrenu disciplinski i krivični postupak. Koliko sam saznao iz medija tužilaštvo je pokrenulo postupak i policijski organi će doći da vrše istragu. To je momenat kada uprava fakulteta ima mandat da suspenduje profesora dok traje istražni postupak“, navodi Lojanica.

Na pitanje da li ima utisak da su studentkinje bile u strahu da prijave ove slučajeve, Lojanica kaže:

„Imam utisak da su se do tada možda osećale nebezbedno da prijave, kao i što same navode u brojnim izjavama koje čitate, a koje su stvarno strašne. Mislim da smo sad prevazišli taj momenat i da je ceo kolektiv na stanovištu da to treba maksimalno sankcionisati, da je nulta tolerancija za seksualne zločine. Ja se iskeno nadam da će i fakultet i državni organi demonstrirati efikasost u rešavanju ovog problema. Vi ne možete znati kada će i gde i na kom mestu da se desi slična stvar“, zaključio je Lojanica.

BONUS VIDEO: Anonimna anketa na internetu otvorila još jednu priču o seksualnom uznemiravanju na fakultetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare