Dragan Marković Palma Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon što su predsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić i anonimni svedok optužili predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu za podvođenje devojčica u Jagodini, pojavile su se žene koje su stale u Palminu bezrezervnu odbranu. Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra objašnjava za Nova.rs da u ovom, kao i sličnim slučajevima, žene staju u odbranu potencijalnog nasilnika zbog pritiska, ili zato što nisu u stanju da razbiju idealizovanu sliku muškarca u kojeg imaju poverenje.

“Danas znam da je podvođenje žena i devojčica svakodnevna stvar u Jagodini u kojoj vlada Dragan Marković Palma”, saopštila je Tepić na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak i navela da “ovo traje već 10 godina, ali niko nije smeo da progovori do sada.”

Nova.rs pre objavila je istog dana video u kome bivši zaposleni u hotelu u Končarevu, koji je želeo da ostane anoniman, govori o podvođenju žena i maloletnice u Jagodini.

Povezane vesti:

Marković je na optužbe reagovao rekavši da je Tepić iznela laži i da će zbog toga morati da ide u zatvor.

Poslanici Jedinstvene Srbije, na jučerašnjem zasedanju Skupštine, odbacivali su optužbe protiv predsednika svoje stranke, a u tome je prednjačila poslanica Zagorka Aleksić, koja je rekla da je konferencija Marinike Tepić bila “jeftina predstava sa montiranom izjavom lažnog svedoka”.

“Mi smo juče čuli najgnusniju optužbu za krivično delo gore od ubistva, to je zloupotreba maloletnika. Za to je optužen čovek, narodni poslanik ove države, otac, muž, prijatelj i deda petoro unučadi. Zajedno s njim, indirektno, optuženi smo i mi, njegovi bliski saradnici, žene Jagodine“, rekla je Aleksić.

Dve građanke Jagodine, koje su juče učestvovale u anketi Nova.rs, odbacile su bilo kakvu mogućnost da je Marković kriv za podvođenje maloletnica.

“Ja u to ne verujem, čujem da se nešto priča, ali zaista ne verujem. Rekla bih da nije tačno. Čovek jednostavno ništa nije kriv“, rekla je Dijana Stević iz Jagodine.

Radmila, koja je nedavno u Jaogodinu došla iz Švajcarske, rekla je za Nova.rs da retko kada izlazi na ulicu, da nije upućena u sve, ali čvrsto veruje da Palma nije kriv.

“To su sve bljuvotine koje pokušavaju da iskoriste protiv njega. Ne želim da živim u lažima. Palmu ne poznajem, ali mu verujem“, rekla je.

Na pitanja zbog čega žene staju u odbranu potencijalnog nasilnika, Pavlović objašnjava da za to postoje dva glavna razloga. Jedan je suočavanje sa pritiscima.

Sanja Pavlović Foto:N1

“Načelno znamo da je Jagodina mala sredina, da je Palma tamo dugo na vlasti i u tom smislu nije isključeno da je reč o pritiscima”, kaže Pavlović.

Podseća da su se slične stvari dešavale i kada je Marija Lukić bivšeg predsednika opštine Brusa Milutina Jeličića Jutku optužila za seksualno uznemiravanje.

“Ispostavilo se da je većina žena, od onih koje su branile Jutku, bila ucenjena da će izgubiti posao”, navodi.

Drugi razlog je, kako kaže, “momenat šoka i neverice da neko, ko određene stvari radi dobro, na primer dobro glumi (kao u slučaju Branislava Lečića) ili dobro radi neke druge stari, može istovremeno da bude i zločinac.”

“To je bilo vidljivo i kod slučajeva drugih muškaraca koji su poznati javnosti. Ali je ženama isto teško da tako nešto prihvate kada je u pitnju muškarac u njihovoj okolini, sa kojim su bliske”, objašnjava i podvlači:

“Još uvek smo daleko od svesti da to zaista može da bude bilo ko. Bez obzira što nam je on možda simpatičan i što prema nama nikada nije bio takav.”

Napominje da ni pojedini muškarci ne mogu da se odreknu idealizovane slike o nekome, ali se češće govori o ženama, zato što se podrazumeva da će one jasnije osuditi tu vrstu nasilja.

Povezane vesti:

“Društvena amosfera je takva da se muškarcima pripisuje određena moć, njihov društveni položaj je takav da imamo više poverenja u njih. I onda, u sklopu tih duboko tradicionalnih uverenja da su muškarci ipak bolji za određene stvari od žena, dolazimo do toga da je nama ženama teže da tu sliku srušimo u sopstvenoj glavi”, objašnjava.

Tužbe 

Palma je juče u Skupštini Srbije najavio i da će 400 žena iz Jagodine tužiti Mariniku Tepić.

“Jutros je bilo 320, a sada se već 400 žena dobrovoljno prijavilo da tuže Mariniku“, reko je Marković. Pavlović ocenjuje da je ova Markovićeva izjava zloupotreba.

“Takva se atmosfera stvara, da politička struktura koja je trenutno na vlasti i na ovaj način zloupotrebljava žensko pitanje, zloupotrebljava borbu za prava žena i borbu protiv nasilja nad ženama”, kaže.

Dodaje da je, kao što je to bilo Jutki, sada i Palmi značajno da žene stanu u njegovu odbranu.

“Ne znam odakle ta brojka, da li on zaista ima 400 imena. Mi smo čuli muškarca koji to govori, nismo čuli glasove tih žena. Ali i ako bismo ih čuli, pitanje je da li je reč o pritiscima. Verujem da dobrim delom jeste, ali verujem da ima i onih koje nisu pod pritiskom, ali su ta patrijarhalna uverenja toliko duboko u nama da neke žene zaista veruju da on to nije uradio”, zaključuje.

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet na osnovu tvrdnji Marinike Tepić na račun predsednika Dragana Markoviće Palme, ali i još nekih osoba, za podvođenje žena. Predmet je formiran i na osnovu zahteva koji je juče podneo Tužilaštvu Marković, za utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa navodima koje je iznela Tepić.

Pravnica prof. dr Vesna Vodinelić Rakić upozorava da je u ovom slučaju neophodno da se hitno oglasi republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i delegira nadležnost na drugo tužilaštvo, da bi u ovom slučaju trebalo izuzeti jagodinsko tužilaštvo „jer Marković ima status gazde u Jagodini“.

Pogledajte anketu koju je Nova.rs uradila sa stanovnicima Jagodine:

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare