Dan nakon što je potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepic iznela tvrdnje da se u Jagodini podvode maloletnice, i da su odgovorni Dragan Marković Palma i njegovi ljudi, ekipa portala Nova.rs posetila je ovaj grad i razgovarala sa Jagodincima. Mnogi od njih kažu da je to istina, te da se radi o javnoj tajni, ali i ima i onih koji brane Palmu i kažu da je u pitanju političko nameštanje i laž.

 

 

Ekipa portala Nova.rs posetila je Jagodinu, dan nakon što je Jagodina postala centar svih zbivanja: Tepic je optužila Palmu i još nekoliko političara da su podvodili maloletnice uzrasta od 15 do 18 godina, koje su dolazile i iz Beograda, te odsedale u hotelu „Alfa“ u selu Končarevu. Tamo su se održavale razne žurke, gde su se maloletnice napijale do kasno u jutro.

Put do Jagodine bio je praćen meteorološkom klackalicom, sunce pa kiša, a takvi su i stavovi građana Jagodine, raznoliki i bez saglanosti o tome šta se desilo. Sa jedne strane bilo je i opšteg negiranja da je Palma nešto mogao da uradi, jer je njegova veličina neupitna, a sa druge strane strane stizale su reči da on radi i gore stvari, te da je reč o potpunoj istini.

U Jagodini nekako uspevamo da nađemo parking mesto, a u trenutku kada počinje kiša sitno da pada, nailazimo na našeg prvog sagovornika. U pitanju je simpatičan gospodin, koji nam kaže da je čuo nešto, ali da nije siguran da li je istina.

„To su možda laži, a možda i ima istine u tome. Mislim da je on jako pošten i korektan, poznat je u našoj opštini i nisam siguran da bi to uradio“, kazao nam je jedan od prolaznika u centru Jagodine.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok smo razgovarali sa ovim gospodinom, srednjoškolka Nataša, koja je nedavno napunila 18 godina, strpljivo čeka da dođe na red da kaže svoje mišljenje. Deluje da joj je ovo prvo pojavljivanje u medijima, ali sigurno i spretno je zastupala tezu da je potrebno sačekati da sud donese odluku, ali da ukoliko se ovo ispostavi kao tačno, aktere treba smestiti u zatvor doživotno.

„Mi živimo u svetu u kojem su mnogi političari skloni tome, ali mi još uvek nemamo dokaze za to. Neki ljudi su plaćeni za to da reše ovakve probleme, hajde da pustimo Tužilaštvo i sud da urade svoj posao. On je dao sve da učini da ovaj grad bude bolji, ali ako je kriv treba da odgovora“ i dodala da se o ovoj temi itekako govori u Jagodini.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Nepravda je svuda oko nas, svet leži u toj nepravdi. Ja sam uvek za pravdu i na strani žena. Niko nema pravo da upropasti nekome mladost. Ja sam žena i buduća majka i stojim pri tim stavovima. Ako je to tačno, da su one podvođene, to treba najstrožije kazniti. Ako mene pitate – doživotno“, rekla je gimnazijalka Nataša Despotovski.

U parku, koji se nalazi u samom centru, razgovarali smo i sa bivšim policajcem, sadašnjim penzionerom Slobodanom Milanovićem, koji je bio jasan i rekao da veruje da je bilo podvođenja.

„Pod hitno mora biti hapšenja, ne sme da bude nikakvog odlaganja. Sve je to javna tajna i niko nije hteo da preduzme mere. Našla se ta gospođa koja je pokrenula celu priču i nadam se da će biti hapšenja“, kratko je rekao penzionisani policajac Slobodan Milanović.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Obren Obradović kaže da još uvek ne veruje tim navodima, te da je potrebno ispitati da li je došlo do kršenja zakona.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Teško je reći da li je došlo do podvođenja, možda neko to hoće i da zloupotrebi, ja to ne znam. Potrebno je sve temeljno ispitati, ali obično gde ima dima, ima i vatre“, rekao je Obren.

Među građanima bilo je i onih koji su oštro negirali da se ovo desilo:

„Ja u to ne verujem, čujem da se nešto priča, ali zaista ne verujem. Rekla bih da nije tačno. Čovek jednostavno ništa nije kriv“, rekla je Stević Dijana. Slično tezu zastupa i Radmila, starija gospođa koja je došla iz Švajcarske. Ona kaže da retko kada izlazi na ulicu, da nije upućena u sve, ali čvrsto veruje da Palma nije kriv.

„To su sve bljuvotine koje pokušavaju da iskoriste protiv njega. Ne želim da živim u lažima. Palmu ne poznajem, ali mu verujem“, rekla je pomalo kontradiktorno Radmila.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, izjavila je u ponedeljak na konferenciji za medije da je prvi čovek Jagodine, zajedno sa svojim koalicionim partnerima podvodio žene i devojčice.

O eventualnom podvođenju svedočio je bivši zaposleni u hotelu u Končarevu, iza kojeg kako tvrdi stoji Dragan Marković Palma. Prema njegovim rečima, u ovaj hotel dolazili su i devojčice i iz Beograda, koje su bile stare i po 15 godina.

Nakon pomenutih navoda i pokretanja priče, Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet povodom ovih informacija. Dragan Marković Palma negirao je ove tvrdnje.

On je danas saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Jagodini, gde je tražio da se ispitaju svi sporni navodi.

„Ja sam jutros bio u Višem Tužilaštvu u Jagodini i tražim da se ispitaju svi navodi Marinike Tepić i tog koji se navodno plaši, a ulaz u RTS i silom razbija vrata sa Đilasom. Oni treba da objasne ko su ta deca, ko su te devojke, koje su to žene koje su navodno bile na tim mestima koje oni pominju i da se tu desilo to što su oni naveli. Odgovorno tvrdim: sve je čista laž. Zbog ovoga neko mora u zatvor, ili Marinika Tepić ili ja. U zatvor će ići onaj ko laže. Marinika Tepić će morati sve da dokaže”, rekao je Marković.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare