ilic palma vodinelic kombo
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV, Ivan Dinić/Nova S

Više javno tužilaštvo u Jagodini formiralo je predmet povodom tvrdnji potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić, koja navodi da je Dragan Marković Palma podvodio maloletnice u hotelima u tom gradu. Međutim, postavlja se pitanje koliko je pomenuto tužilaštvo objektivno da vodi istragu, jer je reč o prvom čoveku Jagodine, čiji je neprikosnoveni vladar godinama unazad.

Istaknuta pravnica prof. Vesna Vodinelić-Rakić za Nova.rs ističe da je u pomenutom slučaju neophodno da se hitno oglasi republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac i delegira nadležnost na drugo tužilaštvo. Rakić-Vodinelić u razgovoru za naš portal kaže da je u slučaju Palme neophodno izuzeti jagodinsko tužilaštvo.

Pročitajte još:

„Svakako bi trebalo izuzeti jagodinsko tužilaštvo u pomenutom slučaju, jer Marković ima status gazde u Jagodini, i to je potpuno jasno. Ne samo da bi trebalo, nego ima i zakonskih mogućnosti za to. Te mogućnosti su sadržane u Zakonu u javnom tužilaštvu, odnosno može se preneti nadležnost s jednog na drugo tužilaštvo. Osim toga, može nadležnost biti delegirana na drugo tužilaštvo, a za sve to je nadležna republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koja bi zaista ovog puta morala da se oglasi“, kaže ova pravnica.

Rakić-Vodinelić ističe i da bi trebalo da Dolovac konačno počne da radi svoj posao.

Vesna Rakić Vodinelić Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Mislim da ne bi bilo loše da je mediji pozovu da se oglasi, ako već ona ne oseća poziv sopstvene profesije“, kaže ona.

Kako ističe, ukoliko jagodinsko tužilaštvo ne zatraži da se oslobodi nadležnosti, a jasno je da neće, morala bi da to pitanje pokrene upravo Dolovac.

„U ovom slučaju, to može da ide i bez zahteva tužilaštva. Ako se utvrdi da tužilaštvo iz određenih razloga, stvarnih ili pravnih, ne može da postupa u određenim stvarima, onda republička javna tužiteljka po svojoj inicijativi može da donese jednu takvu odluku. Ne mora jagodinsko tužilaštvo da traži da se oslobodi nadležnosti, niti smatram da će tako nešto uraditi, jer su oni pod njegovom šapom, kao i mnoge druge insitucije u tom gradu“, ističe Rakić-Vodinelić.

Marinika Tepić
Marinika Tepić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon tvrdnji Marinike Tepić oglasilo je i jagodinsko tužilaštvo.

„Mi imamo saznanja iz medija, kao i inicijativu koja je dobijena od strane Dragana Markovića, kojom se zahteva utvrđivanje svih okolnosti, zbog čega ćemo formirati predmet radi prikupljanja obaveštenja i utvrđivanja eventualnih postojanja krivičnih dela“, kažeza Nova.rs. Radoslav Vučković, viši javni tužilac u Jagodini.

Pročitajte još:

S druge strane, zamenik republičkog tužioca Goran Ilić kaže da bi, prema zakonu, jagodinsko tužilaštvo moglo da prenese nadležnost.

„Prema Zakonu o javnom tužilaštvu, neposredno viši tužilac može da ovlasti javnog tužioca koji nije mesno nadležan da postupa u konkretnom predmetu. Zakon kaže da se ova mogućnost, koja se u Zakonu naziva supstitucija, primenjuje kada postoje stvarni ili pravni razlozi za to da se predmet dodeli drugom tužiocu. Dakle, jedna krajnje uopštena formulacija pod koju može da se podvede mnogo toga“, priča Ilić.

Ilić ističe da želi da isključivo komentariše zakonska rešenja, te da će sve okolnosti u slučaju Markovića utvrditi nadležne insitutucije, ali da u datom slučaju postoje razlozi za supstituciju nadležnosti.

„Kad je reč o konkretnom slučaju, mislim da postoje “stvarni razlozi” za supstituciju nadležnosti. Jedan razlog je što bi tužioci trebalo da preduzimaju radnje protiv “moćnog” lokalnog političara, koji je zbog Ustavom određenog načina izbora javnih tužilaca, mogao da ima uticaja na njihova prethodna postavljenja. Lično poznajem višeg tužioca i zamenike i znam da su vrhunski profesionalci, ali loša resenja iz Ustava ovom prilikom mogla bi da stvore utisak u javnosti da je tužilaštvo odlučivalo o osobi koja je imala mogućnost da utiče na personalni sastav tog istog tužilaštva. To bi ugrozilo sliku da je tužilaštvo odlučivalo samostalno. Osim toga, zato što politika presudno utiče na položaj javnih tužilaca i zamenika, jer kao sto rekoh, javne tužioce i zamenike na prvi mandat bira Narodna skupština, svaki predmet u kome se pojavljuju aktuelni političari “predstavlja“ smrtni skok za tužioca“, kaže Ilić i dodaje:

Goran Ilic
Goran Ilić Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

„Supstitucijom nadležnosti taj problem javni tužilac bi se umanjio, jer bio odlučivalo tužilaštvo, čije sedište nije u Jagodini. Zato mislim da bi u konkretnom slučaju trebalo da nadležni tužilac izvrši supstituciju i dodeli predmet drugom tužilaštvu. To bi bilo korisno za tužilaštvo, zatim javnost bi bolje prihvatila odluku nekoga izvan Jagodine. Ustalom, to bi bilo dobro za Markovića, jer, da podsetim, njega štiti pretpostavka nevinosti, i ako se kojim slučajem, nakon provera zaključi da nema mesta za dalje krivično gonjenje, u delu javnosti bi možda ostala senka sumnje ukoliko je takvu odluku doneo tužilac iz Jagodine“, tvrdi Ilić.

Podsetimo, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić, izjavila je u ponedeljak na konferenciji za medije da su se “monstrumi iz vlasti” izopačili i da rade stvari koje vezuju za mafiju, napominjući da prvi čovek Jagodine, Dragan Marković Palma, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, „podvodi žene i devojčice“.

Ubrzo nakon Tepićeve, u javnosti je objavljeno i svedočenje muškarca, koji je nekada radio za Markovića i koji ima saznanja o podvođenju.

„Radio sam u hotelu u Končarevu, neki bi čak rekli čak je bio naslov u „Blicu“ „Zabranjeni hotel u Končarevu“. Zašto zabranjeni? Zato što se zna ko se krije iza fiktivnog vlasnika tog hotel da je hotel Markovićev.

U tom hotelu, nakon raznoraznih žurki na kojima su pevale naše estradne „zvezde“, Lux taksijem iz Beograda, posredstvom raznoraznih likova u Jagodini dolazile su devojčice, sad ću reći po slobodnom nekom uverenju od recimo 15, 16 do 17, 18 godina, a to su opet devojčice, pogotovu za njega i za ljude koji su dolazili sa njim, a to su njegovi koalicioni, i uopšte poslovni partneri. Znalo se posle takvih žurki te devojčice idu za njim, ili sa njima. Uglavnom je to nakon napijanja tih devojčica, a onda uz neku“, rekao je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar