Foto: Shutterstock

Više od mesec dana je prošlo otkako je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević najavila da će mame odbijene za subvenciju za prvi stan, iz razloga što su već potpisale kupoprodajni ugovor, ipak dobiti novac. Ona je 4. avgusta izjavila da će se u narednom periodu "raditi na pronalaženju pravnog osnova da sve one majke koje su u momentu rođenja deteta ispunjavale sve uslove za subvenciju i dobiju finansijsku podršku države koja im je obećana". Od tada do sada - ništa se nije promenilo

Majke sa kojima je razgovarao N1 su rekle da, po pitanju subvencija, nemaju novih informacija. Jedna od njih, Katarina Jelisavčić Marković je u međuvremenu podnela tužbu Upravnom sudu, dok je Zaštitnik građana, postupajući po njenoj pritužbi, odlučio da pokrene ispitni postupak ocene zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad.

„Niko nas nije zvao proteklih mesec dana… Niti nas zovu, niti se šta dešava… Nemaju inofrmacije ni u gradskoj upravi… Kad zovemo ministarstvo, koga god dobijemo kažu da nisu nadležni…Verovatno čekaju da se oformi nova vlada“.

Ovim rečima četiri mame o kojima je portal N1 ranije pisao, opisuju šta se promenilo po pitanju njihovih prava na subvencije za prvi stan. Sve četiri su, podsetimo, bez subvencije ostale (iako su ispunjavale sve uslove), samo iz jednog razloga – potpisale su kupoprodajni ugovor za stan neposredno pre nego što su predale zahteve za subvencije. Tim potpisom one pred državnom komisijom, koja odlučuje o dodeli novca – imaju nekretninu u vlasništvu, čime su automatski izgubile osnovni uslov i pravo na subvenciju.

Državna uredba koja propisuje uslove za ovu državnu pomoć kaže – dostavlja se predugovor, a ne ugovor o kupoprodaji.

Međutim, ta ista uredba ne uzima u obzir rokove potrebne za realizaciju stambenog kredita, niti rokove iz predugovora, jer – nijedan investitor neće večno da čeka na kreditnog kupca i njegovu subvenciju, kada stan može da proda za keš.

Pogotovo kada se na rešenje komisije čeka i više meseci.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Kako iz vrzinog kola stambenih kredita za mame?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar