Foto: Shutterstock

Još tri mame, koje su decu rodile ove godine i ispunjavale sve uslove za subvenciju za kupovinu prvog stana, javile su se portalu N1 navodeći da ih je - država odbila. Sve tri su, uz bebe stare najviše tri meseca, obijale pragove državnih institucija jureći dokumentaciju i overavajući papire potrebne za ovu pomoć države, koja u stvari predstavlja refundaciju 20 odsto vrednosti kupljene kuće ili stana.

I sve tri su odbijene iz istog razloga: zbog dugotrajne procedure i kupovine na kredit morale su sa prodavcima stanova da potpišu kupoprodajne ugovore nekoliko dana pre nego što su državi poslale zahtev. Država je to smatrala razlogom za odbijanje jer su – upravo zbog tih ugovora – u trenutku podnošenja zahteva imale nekretninu u vlasništvu, što je neispunjavanje osnovnog uslova.

Teorija je jedno, a praksa sasvim drugo. U to su se, pored Dajane i Igora Jovanović iz Subotice, uverile i Novosađanke Marina Pavlović i Anja Janković, kao i Katarina Jelisavčić iz Beograda.

Ove tri mame su, redom, odbijene za subvenciju iako su ispunjavale sve uslove – i kada je reč o visini plate svoje i svog partnera-supružnika, i kada je reč o neposedovanju bilo kakve nekretnine, i kada je reč o rađanju deteta u 2022. godini. I svima u rešenjima piše isti razlog – u katastru postoji zabeležba o promeni vlasništva nad stanom za koji traže subvenciju.

Zvanični podaci kazuju da je do sada odobreno samo četiri ovakve subvencije – toliko je za portal N1 potvrđeno u Ministarstvu za rad, a sada je poznato da ima bar četiri majke koje su za ovu pomoć države u okviru mera populacione politike – odbijene.

Sva četiri slučaja odnose se na kupovinu stanova iz bankarskog kredita.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Vujović: Mladi su nekada jurili da se učlane u stranku, danas pokreću svoje biznise

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar