Postojećoj uredbi o dodeli subvencija majkama za prvi stan nedostaju precizni rokovi - ne zna se do kada država mora da donese rešenje, a od majki se zahteva da dostave predugovor koji ima precizan rok za isplatu kupoprodajne cene. Bilo bi dobro, smatraju sagovornice N1, da se rešenje o subvenciji donese unapred - da majka zna da ima pravo na subvenciju, pa tek onda da pristupi kupovini stana i podnošenju zahteva za kredit. Ovako se dešava da je potrebno mnogo papirologije - i za predugovor, i za banku, i za zahtev državi, što uz plaćanje kapare ili avansa za kupovinu stana majkama donosi i velike troškove i to bez garancije da će dobiti subvenciju. Kada je reč o tome da na rešenje komisije o uskraćivanju subvencije majke nemaju pravo žalbe, advokatica Sara El Sarag kaže da je to - protivustavno.

Katarina Jelisavčić Marković iz Beograda jedna je od četiri majke koja se javila redakciji N1 navodeći da je odbijena za subvenciju za prvi stan pošto je državi uz zahtev priložila kupoprodajni ugovor, a ne predugovor. Razlog je što potpisivanjem i overom kupoprodajnog ugovora ona postaje vlasnik nekretnine, čime gubi osnovni uslov da konkuriše za subvenciju.

Na pitanje da li se oseća prevareno Katarina odgovara da se oseća – izigrano.

„Mi bismo stan svakako kupili – niti sam rodila dete zbog stana, niti sam očekivala od države da mi kupi stan, već sam se našla u toj priči da mi nešto sleduje. I onda se osećate izigrano kada pročitate rešenje da ste odbijeni“, navodi Katarina.

Ona ukazuje da postoji vremenski sled koji može da se utvrdi sa papirima i proverom dokumenata.

„Smatram da sam izigrana, ako ništa drugo, ono vreme koje sam provela skupljajući papire – provela bih sa detetom“, navodi Katarina dodajući da će pokrenuti upravni spor pred sudom, pošto na rešenje državne komisije nema pravo žalbe.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Učajev: Kupovina stana u izgradnji je kocka

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar