Foto: Privatna arhiva

Obećane subvencije od države za kupovinu stana, sve više liče na prevaru. Ako ćete da nam pomognete, pomozite, a ako nećete, recite, da znamo, revoltirano za Nova.rs priča Vesna Jakovljević iz Guče, majka troje dece, koja od kraja maja prikuplja dokumenta za dobijanje subvencije, a od 11. avgusta čeka da joj se iz nadležnog ministarstva obrate i saopšte da li joj je novčana pomoć odobrena.

Pročitajte još:

„Imamo svu papirologiju, popunjen zahtev, predugovor o kupovini stana sa bankom, a kompletnu dokumentaciju poslali smo Ministarstvu za rad i socijalna pitanja još pre mesec dana i od tada nema odgovora“, naglašava Vesna.

Ukoliko država uskoro ne reaguje, petočlana porodica Jakovljević moraće ponovo da pokreće kompletnu proceduru, jer rok za podizanje kredita ističe.

„Ako ste obećali da ćete pomoći, onda pomozite. Ne razumem zašto država obećava pomoć, a kada je prihvatite njih nigde nema. Nismo tražili da nam daju novac za stan, sami su se ponudili. Sad kada smo ušli u čitavu porceduru, mesecima se maltretiramo sa papirologijom, u ministarstvu se prave da ništa ne znaju i drže nas na čekanju, samo ne znamo koliko će to još da traje. Ovo sad deluje kao prevara, ne možemo ni napred, ni nazad, stavili su nas u mat poziciju, da čekamo u neizvesnosti. Žena koja radi u Opštini u Guči sve nam je lepo objasnila. Prvo da napišemo predugovor i popunimo zahtev, a još 27. maja smo sve papire prikupili, a onda smo krenuli po kredit“, počinje priču Vesna, majka sedmomesečne bebe, i dve devojčice od 13 i 19 godina.

Foto:Shutterstock

Sve do prvog avgusta trajala je procedura za dobijanje kredita.

„Razlog odugovlačenja je što se uslovi za dobijanje kredita i uslovi za dobijanje subvencija – kose. Trenutno sam na porodiljskom bolovanju, a podižem kredit što nije plus za banku. Muž je nezaposlen, a moja primanja su 40.000 dinara, sve je to problem za kupovinu stana. U banci su nam rekli da mogu da nam odobre kredit, ali da smanje sumu. Važno je samo da smo dobili kredit sa predugovorom. Prvog avgusta smo dobili papir od banke sa kojim smo otišli u opštinu. Međutim, žena koja je u tom sektoru je dobila koronu, a niko drugi nije hteo da preuzme. Čekali smo da se vrati, pa smo 11. avgusta opet otišli. Preuzela je papire i odmah sve prosledila ministarstvu“, seća se Vesna.

Pet dana kasnije, Vesna je pozvala ministarstvo da proveri da li su dobili svu dokumentaciju i da pita kada mogu da očekuju odgovor o subvenciji.

„Javila se na telefon žena koja je potvrdila da su papiri stigli ‚u zgradu‘, ali ne i do osoba koje odobravaju subvenciju, da za to moramo da čekamo. Sačekala sam još pet dana, pa ponovo pozvala. Tada su mi rekli da su papiri pregledani i da ćemo ubrzo dobiti odgovor. Ponovo je prošlo pet dana, niko nas nije zvao, pa sam opet pozvala. Ista priča, nisu znali da nam kažu ni da li je subvencija odobrena, ni kada ćemo imati tu informaciju“, kaže naša sagovornica.

Foto:Shutterstock

Subvencije nema, a vreme prolazi.

„Pitala sam gospođu u ministarstvu, da li je problem ako pozajmim pare od prijatelja, da platimo učešće i da završimo sa kupovinom stana, pre nego što nam istekne rok za podizanje kredita i dok još prodavac stana hoće da nas čeka, a da nam oni kasnije uplate novac od subvencija. Rečeno nam je da je to naša odluka i da ne znaju kakve posledice bi prouzrokovala“, zbunjeno priča Vesna.

Avgust je prošao, a u septembru se ništa nije promenilo.

Foto:shutterstock

„Ako ovako nastave, zimu ćemo dočekati na ulici. Prodavci stana, koji kupujemo, nas svaki dan zovu, a vlasnici stana, u kojem smo podstanari, dali su nam otkaz još pre tri meseca, ali mi sad nemamo gde da se iselimo. Stan ćemo na kraju morati da kupimo, kako znamo i umemo, a nalazi se u staroj gradnji i oko njega ima mnogo posla. Ako uskoro ne dobijemo odgovor države i ne kupimo ga, nećemo imati ni vremena da ga renoviramo i sredimo grejanje pre zime. Banka neće dugo da čeka, ako se ovo previše otegne, pa ćemo morati ponovo da prikupljamo sve papire, što znači i dodatne troškove, a toga se najviše plašim“, iskrena je ova majka troje dece.

Porodica Jakovljević, nažalost, nije prva, a verovatno ni poslednja, koju je država „navukla“ slatkorečivom pričom o subvencijama za kupovinu stana.

Naime, od marta do avgusta ove godine, Ministarstvo za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja, odnosno država Srbija, podelila je subvencije za samo četiri bračna para za kupovinu prve nekretnine, a kako saznajemo stiglo im je više od 40 zahteva za finansijsku pomoć pri kupovini prvog stana.

Darija Kisić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Podsetimo, u novembru 2021., predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je da će od prvog januara 2022., za mlade parove biti doneta mera od 20.000 evra da se osamostale.

“Motivisaćemo ljude i mlade bračne parove da izađu iz roditeljskih stanova, tako što će im država pokloniti 20.000 evra za rešenje stambenog pitanja i sva ta prava biće vezana za majku”, rekao je tada Vučić.

Iz Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, do zaključenja ovog teksta nisu stigli odgovori na naša pitanja o subvencijama za stan porodici Jakovljević.

Uslovi za dobijanje subvencije

Osnovni uslov za dobijanjе subvеncijе za kupovinu prvog stana, porеd toga da jе dеtе, bračnog para koji aplicira, rođеno tokom 2022. godinе, jеstе da majka u trеnutku podnošеnja zahtеva nе posеdujе nеkrеtninu na svojе imе. Prilikom konkurisanja za ovaj vid pomoći državе, nеophodno jе da zaintеrеsovani dostavе ovеrеn prеdugovor o kupoprodaji stana ili kućе, a nе ugovor o kupoprodaji, budući da tim ugovorom stiču vlasništvo nad nеkrеtninom i automatski nе ispunjavaju jеdan od osnovnih uslova. Tеk nakon odobrеnja, odnosno donošеnja Rеšеnja o dodеli subvеncijе, zaintеrеsovani pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji i timе sе upisujе u Katastar kao vlasnik nеkrеtninе.

Bonus video: Da li je država prevarila mame?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare