Nedeljice, Rio Tinto
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/Promo

Rio Tinto je spremio Studiju o uticaju na životnu sredinu, ali čekajući Ministarstvo nikada nije mogao da je podnese, piše "Vreme".

U dokumentu do kojeg je ovaj beogradski nedeljnik došao detaljno se navode hazardi koji prete od rudnika, kako kompanija Rio Tinto misli da ih spreči i priznanje brojnih negativnih uticaja na životnu sredinu uz navode da iskustvo pokazuje kako je „ekonomsko-sociološki uticaj“ na stanovništvo jedino što donosi benefite. Ali, i te „benefite“ neće imati svi.

Kao najbolje rešenje za pribavljanje vode navodi se aluvijon Drine, dok bi se otpadne vode, posle prerade, ispuštale u Jadar.

„Planirani sistem za prikupljanje oticaja voda će biti potreban niz godina nakon zatvaranja, a možda i zauvek“, piše u ovom papiru, prenosi „Vreme“.

Prema dokumentu do kojeg su došli, 2023. godine bi se otkopavale velike količine jalovine, a prva ruda bila bi izvađena 2025. godine. Grafikon pokazuje da bi rudnik radio punih šezdeset godina.

Valja naglasiti da je Rio Tinto izradio dokument pre nego što je u januaru saopštio da odlaže komercijalnu proizvodnju za 2027. godinu zbog „kašnjenja u ishodovanju odobrenja za eksploataciono polje“.

Bonus video – Izjave iz Gornjih Nedeljica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar