Vlada Srbije donela je odluku o ukidanju Prostornog plana za projekat "Jadar", a premijerka Srbije Ana Brnabić kaže da je to je kraj priče "Rio Tinto" u Srbiji. Ekipa “Nove” otišla je da se uveri da li je to stvarno tako. Sudeći po onome što smo zatekli, Rio Tinto kupi pinkle iz Nedeljica.

Često slušamo priču o tome da će Rio Tinto tražiti odštetu od Srbije. Ipak, meštani Nedeljica su “obrnuli igricu” i najavljuju da će tražiti odštetu od Rio Tinta za duševnu bol. U selu je od četvrtka uveče, kako nam kažu meštani, življe, međutim ne misle da je kraj cele priče oko Rio Tinta. Ispred kuće Rio Tinta nema radnika, a kako nam kažu meštani, radnici su tu skidaju neke nalepnice.

„Još od ponedeljka su iznosili neki nameštaj“, kaže nam meštanka Gornjih Nedeljica.

Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica kaže da su juče od 6 ujutru bila upaljena sva svetla u predstavništvu Rio Tinta u selu.

„Džipovi su bili od rane zore, dok su ranije dolazili uglavnom oko 9. Neko od komšija mi je rekao da skidaju neke nalepnice. Da li idu, videćemo na terenu“, kaže Petković.

Naša ekipa je prošla kroz selo, ali nije zatekla radnike Rio Tinta, osim dva vozila njihovog obezbeđenja. Jedan džip Rio Tinta sa radnicima je odlazio iz sela baš u trenutku kada je naša ekipa ulazila.

„Neće biti mira dok se ne zatvore predstavništva Rio Tinta u Loznici, Nedeljicama i Šabačkom putu i dok ne odu svi radnici“, poručuju iz Nedeljica.

Stariji meštanin ispred lokalne pošte nam kaže da je dobro što je poništen Prostorni plan, ali ističe da ovo, po njegovom mišljenju, nije kraj svega. Ipak, bitna stvar je urađena i jedna bitka je izvojevana.

„Ovim smo im odsekli noge. Sada treba da vidimo kako da im odsečemo ostalo“, kaže Marijana Petković.

Meštani, ipak, ne misle da je kraj cele priče oko Rio Tinta. Sada traže da im se vrati zemlja, ponovo pošumi i da se trajno zabrani rudarenje u plodnim krajevima.

Naložićemo lokalnim vlastima Loznice da reše pitanje kuća koje je Rio Tinto kupio, poručuju meštani.

Marijana Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Rešenje vide u tome da se delimično srušene kuće koje je Rio Titno već kupio država ili samouprava otkupi i da ih potpuno sruši iz ne samo vizuelnih već bezbednosnih razloga.

Neće sedeti skrštenih ruku

„Tražićemo od predsednika pismenu garanciju da nema iskopavanja litijuma i bora u plodnim mestima Srbije“, poručuje predsednik lokalne mesne zajednice Dragan Karajčić za „Novu“.

On navodi da će pratiti šta će raditi i reagovati na njihove poteze sve dok im ne vide leđa bilo to za mesec, dva ili tri.

„Mi godinu i po dana ne spavamo i nemamo miran san zbog straha šta će sa se desi i da li će neko da pokuca vrata i da preti, moraju da plate za duševnu bol koji su naneli mesnoj zajednici i narodu“, oštar je naš sagovornik.

On ne misli da će Rio Tinto lako odustati od projekta.

Dobili smo prvo poluvreme, ali utakmica nije završena, poručuje Karajčić.

Dragan Karajičić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Saniranje štete

Kada je reč o saniranju štete, Karajčić procenjuje da bi to moglo da traje i godinu i više dana i to pod uslovom da krenu sada.

„Više košta rekultivacije i vađenje tih cevi nego što su do sada uložili. Ne mogu da se saniraju one bušotine dole što cure, tamo ima arsena i bora, to je nepovratna šteta“, ocenjuje naš sagovornik.

On ocenjuje i da premijerka Srbije Ana Brnabić prilikom obrazloženja odluke o povlačenju prostornog plana nije odgovorila na najvažnije pitanje – da li će biti rudnika ili ne i da li će biti moratorijuma ili će problem ostaviti našoj deci narednih 20 i više godina.

Na pitanje da li se priča oko RIo Tinta sada „rešava“ i zbog aprilskih izbora, Vladan Jakovljević, pčelar iz ovog kraja, smatra da je ovo sve jedan proces koji se ne završava predstojećim izborima i da će kompanija Rio Tinto pokušati i dalje da ostvari svoje ciljeve, te da će „sigurno vršiti pritisak na Vladu“.

On zamera i što gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović nije došao na teren i suočio se sa ljudima, već sa „njima ratuje putem medija“.

Vladan Jakovljević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Gradonačelnik koji je plaćen od nas nije došao na teren, nego ratuje sa nama preko medija. Dođi i suoči se sa ljudima… Političari prodaju priču, a mi poljoprivredne proizvode“, poručuje Jakovljević.

Karajčić i Jakovljević saglasni su da su blokade mnogo doprinele da dođe do ovog rezultata, odnosno ukidanja Prostornog plana.

„Nisu (Rio Tinto) se nadali buntu naroda i sve su mislili da kupe novcem. Mi znamo da (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić nije doveo Rio Titno, ali je nastavio politiku prethodnih vlasti“, ističe Karajčić.

Marijana Petković: Prodata njiva u narednom biće signal i ponovno pokretanje blokada

Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ ocenjuje za „Novu“ da se „verovatno desio potres u Rio Tintu nakon vladine odluke“, ali dodaje da će meštani biti oprezni i da će strogo voditi računa na terenu.

„Ispratićemo spornu uredbu. Svaka njiva koja bude prodata biće signal u narednom periodu i naše ponovo pokretanje na blokade“, kaže ona.

Upitana da li će nakon izbora biti jasno da li je Vlada Srbije rešena da stavi tačku na Rio Tinto, Petković ocenjuje da je Vlada „verovatno rešena“ i dodaje da će meštani strogo ispratiti tu situaciju.

„Juče je izašla informacija u australijskim medijima da je jedan od akcionara Rio Tinta koji je hteo da ostane anoniman rekao da je njima obećano početkom januara da se sačekaju izbori, ali to je nešto što smo mi sumnjali. Strogo ćemo pratiti situaciju“, poručuje Petković.

Marijana Petković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za saopštenje Rio Tinta prosleđeno sa mejla Pres službe Vlade Srbije u kojem su izrazili zabrinutost, Petković ističe da sada ta kompanija „sada valjda vidi kako je biti zabrinut“.

„Ne znam zašto bi bili zabrinuti njima je bilo saopšteno pre dve godine da nikada neće biti otvoren rudnik i njima je to bilo smešno, a evo videćemo šta će biti dalje. Mi nećemo zaista odustati“, kaže Petković.

Bonus video – Rio Tinto odlazi Šta kažu pravnici, a šta stanovnici Gornjih Nedeljica

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram