Radnici Linglonga: Na 36 stepeni bez vode, da li je ovo logor ili gradilište
Foto: N1

Nakon prijava organizacije "Astra", 11 indijskih radnika sa gradilišta fabrike "Linglong", za koje se sumnja da su radili u stanju sličnom robovskom, danas je pozvano u Policijsku stanicu u Zrenjaninu da daju izjave.

Novosadski istraživački portal VOICE navodi da su pozvani zbog sumnje da su žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije.

Portal navodi da je situacija „vrlo slična“ onoj kada su u istom statusu bili radnici iz Vijetnama, o čemu je VOICE izveštavao u novembru 2021. godine.

Navedeno je da radnici nemaju osnovne uslove za život i rad, a angažovani su preko iste kompanije preko koje su bili angažovani i radnici iz Vijetnama – „China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction“ (CEEC TEPC).

Televzija N1 je prenela da je „Linglong“ u saopštenju naveo da je 2022. godine okončao saradnju s preduzećem „CEEC TEPC“ i da nikada nije angažovao radnike iz Indije.

Po rečima aktivistkinje Tare Rukeci Milivojević, grupa od 11 radnika joj se pre pet dana obratila i dala pisanu izjavu o tome šta im se događa.

„Sve to smo već videli. Od kada su došli pre godinu dana, dobili su po par cipela i odeću. Žale se da im je hladno i da nemaju novca da kupe bilo šta jer plate nisu dobili. Potrebne su im tople jakne i cipele“, kazala je aktivistkinja.

Dodala je da su svim radnicima istekle vize, da nemaju kod sebe dokumenta i da je pitanje kako će razgovor u policiji uticati na njihovu sudbinu.

Po njenim rečima, radnici i u pisanoj izjavi i u razgovoru tvrde da su im pasoši oduzeti, a davani su im samo par puta kada je trebalo da pošalju novac svojim siromašnim porodicama.

„Pošto su im boravišne vize i dozvole istekle, MUP će raditi na tome da se reši njihov boravak. To može da znači da će radnici, čim dobiju pasoše i rešenja da treba da napuste zemlju, biti vrlo brzo deportovani, kao i Vijetnamci“, procenila je Rukeci Milivojević.

Dodala je da to može da znači da će oni, kao i radnici iz Vijetnama ranije, biti oštećeni za više hiljada američkih dolara plate koje im duguje kompanija.

„Jedan radnik mi je jutros napisao da su iz kompanije prvo vršili pritisak na njih i bili neprijatni zato što su se obratili aktivistima i medijima. Zatim su im rekli da više neće dobiti ni dinar, nego da se obrate indijskoj agenciji koja je posredovala zajedno sa CEEC TEPC“, navela je ona.

VOICE je naveo da su na saslušanju i četiri predstavnika kompanije, te da radnici ne žele da potpišu nijedan dokument dok ne dobiju sve plate.

***

BONUS VIDEO: Indijski radnici „dovedeni u položaj sličan ropskom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar