Podeli
Foto:N1

Docent na Fakultetu politički nauka u Beograd Marko Veković rekao je za N1 televiziju da je u ovom trenutku SPC jedina institucija u našoj zemlji nad kojem režim nema apsolutnu kontrolu i dodao da mu se čini da će izbor novog patrijarha biti jedna od prilika kako bi država pokušala da osigura kontrolu nad crkvom.

“Poslednja dešavanja u velikoj meri utilču na samu crkvu i predstavljaju jednu vrstu izazova za nju. Crkva je u veoma kratkom vremenskom roku izgubila dve veoma cenjene i važne figure. Jedna od glavnih posledica te činjenice je da su u isto vreme upražnjene dve možda najvažnije stolice u crkvi, patrijaršija, i Mitropolija-crnogorsko primorska”, navodi Veković.

Sa druge strane, navodi da je institucija SPC stara 800 godina, kao i da je ona uspela da prebrodi mnogo veće izazove kroz svoju istoriju od ovog. Uveren je da crkva ima veoma efikasne mehanizme i procedure kojima će se izboriti sa ovom situacijom.

“Izbor novog patrijarha će biti u žiži javnosti u Srbiji u narednom periodu, ali ističem da crkva ima efikasne mehanizme da se izbori sa tom celom situacijom. Činjenica je da u crkvi postoji nekoliko opcija koje bi volele da preuzmu crkvu, što je prirodno i poželjno”, kaže Veković.

Ocenjuje da je crkva svojevrsni “živi organizam” koji ima svoju dinamiku sa kojom većina ljudi nije upoznata. Napominje da se u sličnim situacijama, kada su se pojavljivale različite “struje” koje pretenduju da “preuzmu” crkvu, dešavalo da se izabere “srednja struja” i naglašava da ne očekuje nikakve tektonske promene u njoj.

“SPC je jedina pravoslavna crkva koja bira svog patrijarha na ovaj način, ali sam ja skeptičan na način na koji se taj žreb izvodi”, kaže Veković.

Podseća i da se je politika uvek mešala u izbor patrijarha i da to nije ništa novo.

“Da li je to dobro ili loše, to je već drugo pitanje. Ne treba zaboraviti ni da je SPC amandmanom na svoj Ustav 1967. godine uvela ideju apostolskog žreba koji je upravo zasnovan na ideji da smanji uticaj politike, odnosno države u izbor patrijajrha. Tačno je da država ima svoje favorite za patrijarha, a u ovom slučaju ja sam ubeđen da će država favorizovati vladike koji su bliski režimu”, smatra Veković.

On ukazuje da takvo mešanje države u crkvena pitanja nisu izuzetak kod samo u našoj zemlji, već da se dešava se svuda u svetu.

Govoreći o zaostavštini patrijarha Irineja, on ocenjuje da je uspeo da održi jedinstvo unutar crkve, i podseća da je da je imao veoma jasne i “tvrde” statuse povodom Kosova.

“Crkva je danas stabilna institucija i patrijarh Irinej je doprineo tome. Imao je važnu ulogu u međunarodnim odnosima, a činjenica je i da je Hram Svetog Save završen za vreme njegove vlade”, smatra Veković.

Komentarišući sahrane patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, on ističe da su te dve sahrane “primer društveno neodgovornog ponašanja crkve”.

“Javno održavanje dve velike sahrane u trenutku epidemije se kosi sa osnovnom misijom crkve, a to je briga za svoj narod. To je bilo neodgovorno”, zaključuje Veković, i podseća da je nakon sahrane mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori došlo do “eksplozije” korone.

BONUS VIDEO:

Komentari

Vaš komentar