Episkop kruševački David Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Saznanje da je episkop kruševački David služio u nedelju opelo i liturgiju na sahrani patrijarha Irineja, znajući da ima koronavirus, uzburkalo je javnost i otvorilo pitanje - da li će protiv njega biti podneta krivična prijava? Ovu temu pokrenuo je advokat Aleksandar Olenik, koji za Nova.rs kaže da je iz odgovora koji je dobio od Udruženja javnih tužilaca, jasno da je republički javni tužilac, Zagorka Dolovac, zabranila tužilaštvu da pokreće postupke protiv vladika Srpske pravoslavne crkve koji ne poštuju mere i "šire" koronavirus.

„Vladika David je znao da je bolestan jer je prepodne i popodne služio opelo, pa je hospitalizovan uveče, znači da je prekršio sve epidemološke mere zaštite koje su donete, za koje tužilaštvo pokreće krivične i prekršajne postupke. Crkva je javno objavila da je on u bolnici, da je hospitalizovan, potpuno normalno bi bilo da tužiaštvo protiv njega pokrene krivični postupak, da sačeka da on izađe iz bolnice, da ozdravi, pa da se nastavi sa tim postupkom. Međutim, nekoliko vladika je od pojavljivanja koronavirusa, pa do sada službovalo, dejstvovalo, vršilo verske obrede u javnosti i nakon toga su završili u bolnici. Ni protiv jednog nije pokrenut krivični postupak, a protiv drugih ljudi se za istu tu stvar pokreće“, kaže Aleksandar Olenik.

Ističe da je povodom toga kontaktirao Udruženje javnih tužilaca, na šta su mu oni odgovorili da je – „Republički javni tužilac prava adresa za njegovo pitanje, jer, on propisuje politiku krivičnog progona“.

Foto: Printscreen Twitter/Aleksandar Olenik

 

„Iznenadilo me je da su rekli da je to pitanje za državnog republičkog tužioca Zagorku Dolovac. Što znači da ona odlučuje protiv koga će postupak biti pokrenut, protiv koga neće. Dakle, javno je rečeno da je Dolovac izostavila vladike srpske crkve. Šta to znači, ili si državni tužilac ili nisi?!“, navodi Aleksandar Olenik.

Foto: Printscreen Twitter/Aleksandar Olenik

On ističe da to znači da je Dolovac zabranila tužilaštvu da pokreće postupke protiv vladika.

„Taj odgovor se može protumačiti tako da je Dolovac zabranila tužilaštvu da pokrene postupak protiv njih. Država je dala dva miliona za pomoć crkvi i non stop im daje pomoć, a oni ne mogu da ih ispoštuju, da se drže epidemioloških mera koje je država donela“, kaže on.

Zagorka Dolovac, Foto: Vesna Lalić

Podsetimo, koronavirus je razlog za smrt pet velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC), kako je zvanično objavljeno. Među preminulim sveštenim licima su episkop valjevski Milutin, mitropolit Amfilohije, raščinjeni vladika Artemije, monahinja Nina i patrijarh srpski Irinej.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare