Foto:Screenshot/Youtube/Mitropolija zagrebačka

Srpska pravoslavna crkva 18. februara u Beogradu bira poglavara, nakon što je patrijarh Irinej preminuo od COVID-a. Na društvenim mrežama kruže glasine da bi "Hrvatska mogla pobediti u važnom takmičenju usred Beograda", jer ovdašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić važi za najozbiljnijeg kandidata za Irinejevog naslednika, piše Valentina Rupčić za "Večernji list BiH".

Shvatio vezu Stepinca i Hrvata

Mitropolit Porfirije Perić u Zagrebu je punih šest godina i za to vreme uspeo je da izgradi dobar odnos s hrvatskom državom i Katoličkom crkvom, pa se njegov mogući izbor u zagrebačkim intelektualnim i verskim krugovima „čita“ kao dobar za buduće odnose između Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, navodi Rupčić.

Porfirije pripada srednjoj generaciji episkopa, jer u SPC-u ne može zbog starosti niko da bude u penziji. Odnedavno je i redovni profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav o nezavisnosti Kosova, što bi bilo bitno olakšanje predsedniku Aleksandru Vučiću, kojem ovih dana uz čestitke za Dan državnosti, nova američka administracija šalje i poruke o potrebi priznavanja nezavisnosti Kosova, piše Večernji list.

POGLEDAJTE JOŠ:

„S Porfirijem kao patrijarhom i njegovim stavovima o Kosovu, Vučiću bi bilo lakše da donese odluku o kojoj praktično zavisi i evropski put Srbije. Kada je Kosovo u pitanju, glas Crkve izuzetno je važan predsedniku Vučiću i on, očigledno, očekuje da Porfirije umiri glasove u vrhovnom telu SPC-a, koji još govore da je Kosovo u sastavu Srbije.“

Sisački biskup Košić je nedavno privukao pažnju hrvatske javnosti, kada je prepričao razgovor sa Porfirijem, koji mu je, kako se navodi, kazao da je shvatio snagu povezanosti Hrvata i Alojzija Stepinca, uporedivši ga tom prilikom sa Svetim Savom.

„Na temelju te izjave, deo teološke javnosti u Hrvatskoj smatra da je Porfirije prevazišao uske okvire iz kojih je Srpska pravoslavna crkva godinama gledala Stepinca i da je napokon došlo do evolucije u razmišljanju o tom pitanju koje opterećuje odnose između dve crkve. Iz istih krugova stižu i očekivanja da će iz šešira 18. februara (a u šeširu će se naći tri imena) biti izvučeno baš njegovo ime“, navodi se u tekstu Večernjeg.

Blizak Ruskoj pravoslavnoj crkvi?

Rupčić se osvrnula na „liberalnu“ stranu Porfirija, a u kontekstu seksualnosti, što je, kako kaže, u srpskim medijima demonstrirano njegovom fotografijom sa premijerkom, koja dolazi iz LGBT populacije, a koju su „tvrdokorni nacionalisti poput mitropolita Amfilohija“ kritikovali.

„Naši sagovornici iz Beograda misle da je Porfirije tom fotografijom zapravo samo činio uslugu predsedniku Vučiću. Oni u Srbiji koji nisu naklonjeni srpskom predsedniku nisu raspoloženi da na mestu novog poglavara SPC-a vide zagrebačkog mitropolita, jer smatraju da je Vučićeva podrška Porfiriju otvoreno mešanje države u poslove Crkve i to im nije prihvatljivo. I poslednji srpski patrijarh, Irinej, imao je blizak odnos s Aleksandrom Vučićem, zbog čega je bio meta napada u Srbiji, čak i pojedinih vladika,“ navela je.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Taj deo Srbije ne bi želeo da se opet, na njima tako važnom mestu, nađe neko ko bi blisko sarađivao s državom, rušeći sekularnost države i samostalnost Crkve. Drugi Porfiriju zameraju sklonost raskošnom životu, stavljajući pod znak pitanja način na koji je sticao novac. Prebacuju mu biznis iz manastira u kojem je pre služio, ali i članstvo u REM-u.“

Novinarka kaže da bi, sudeći prema Porfirijevim uzorima, na čelo SPC-a mogao da dođe čovek blizak Ruskoj pravoslavnoj crkvi, jer je duhovni učitelj zagrebačkog mitropolita, Irinej Bulović, veliki rusofil, iako mu kritičari vrlo rado citiraju izjavu, izrečenu ne tako davno, da je rođen kao Srbin, a da će umreti kao Grk, „čime zapravo sugerišu Bulovićevu prevrtljivost.“

Ona još smatra da bi Porfirije unapredio odnose Hrvatske sa Srbijom, posebno sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Porfirijev stav o Alojziju Stepincu je prvi dobar znak da bi se odnosi između dve crkve mogli pomaknuti s mrtve tačke,“ zaključuje Rupčić.

 

BONUS VIDEO:

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare