"Aleksandar Vučić odlučio je da ni izbor Patrijarha Srpske pravoslavne crkve neće proći bez njegovog uticaja. Osim što i sam lično lobira pozivajući vladike ili odlazeći im lično u posetu, u kampanji učestvuje i Nikola Selaković njegov nekadašnji generalni sekretar,a sada ministar. Selaković ima uticaj na patrijarhovog sekretara Dejana Nakića koji direktno upravlja ogromnim novcem, a zadužen je i za kontate sa državnim organima oko višemilionskih uplata Vlade Srbije", navodi se u analizi portala Preokret. Nedavno je list Danas objavio da je upravo Nakić bez dozvole Sinoda uplatio 1.723.000 evra nemačkoj firmi za vrata na Hramu svetog Save što pokazuje kolika je moć Porfirijevog prijatelja u upravljanju novcem i uplatama bez odobrenja SPC.

Piše redakcija Preokreta

Vučić se opredelio da svu svoju energiju usmeri ka izboru Porfirija za Patrijarha iz nekoliko razloga:

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirija je Vučićev bliski porodični prijatelj po majci iz Bečeja. Angelina je tamo rođena kao i Porfirije(navodno su i dalji rođaci ali bi to moralo da se istraži), ističe se u tekstu Preokreta.

Cela Srpska radikalna stranka je znala da Vučić godinama odlazi u Kovilj kod Porfirija na ispovest. Četiri meseca posle ubistva Ćuruvije je išao u Kovilj kod Porfirija da zaleči rane od medijskih napisa da je umešan u atentat. Porfirije zna neke njegove intimne tajne i duboko su povezani, navodi se u tekstu.

Prema rečima autora, Porfirije je osoba koji nema problem da učestvuje u mahinacijama, kao predsednik Radio difuzne agencije za elektronske medije REM pomogao je da B92 i Prva dobiju dozvolu da ih zakonski može posedovati isti vlasnik. U Kovilju su ga redovno posećivali grčki vlasnik Teo Kirjaku i tadašnja direktorka TV Prva Manja Grčić noseći mnogobrojne “donacije”. Kirjaku je svoje televizije u dogovoru sa Vučićem prodao SNS funkcionerima iz Niša kojima je Telekom isplatio 190 miliona evra za Kopernikus. U REM je Porfirije imao i visoku platu i nema podataka da je nešto donirao u humanitarne svrhe, navodi se u analizi.

Pročitajte još...

U tekstu se ističe da je najveći poverenik Porfirijev u SPC je sekretar pokojnog Ptrijarha Nakić i da je on u dogovoru sa vlastima otvorio račun SPC u Alta banci (bivša Jumbes banka) koji su kupili vlasnici menjačnice. Takodje SPC sav novac koji dobija u kešu u devizama menja u menjačnicama Alta. Inače Nakićev poverenik je Stefan Šarić (Selakovićev duhovnik kao i Cece Raznatovič) koji je nedavno optužen u srpskim medijima za otmicu, navodi se u analizi Preokreta.

Autor teksta ističe da o bliskosti Porfirija sa vlastima u Srbiji svedoče i njegova redovna gostovanja na TV Pink, koji je poznat po svojoj skandaloznoj uređivačkoj politici koja promoviše u rijalitima svaki mogući nemoral.

Sumnjiv finansijski uspon

Preokret navodi da je mitropolit zagrebačko ljubljanski široj javnosti postao poznat kada je na predlog Demokratske stranke postao član REM-a, što je i tada bilo neobično, imajući u vidu činjenicu da je u pitanju sveštenik, pritom i monah. U REM je došao iz manastira Kovilj gde ga je doveo duhovni otac Irinej Bulović, episkop bački.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Od REM-a, reći će poznavaoci lika i dela Porfirija Perića, kreće njegov lični preobražaj, koji ga dovodi do glavnog Vučićevog favorita za mesto srpskog patrijarha. U Kovilju je razvio biznis s rakijom, od koje je dobio značajne prihode. Prihodi mu, kažu upućeni, nisu falili ni od REM-a, naprotiv, od njega kreće i sumnjiv finansijski uspon zagrebačkog mitropolita, navodi se u tekstu Preokreta.

Iz redakcije Preokreta ističu da pitanje kako je episkop, koga su jako često viđali da pije kafu sa suprugom bivšeg predsednika Srbije i DS Borisa Tadića, član REM-a iz vremena vladavine demokrata, uspeo da postane glavni favorit naprednjaka i njihovog lidera ovih dana je prilično lako dati odgovor, jer je imenovanjem Branka Radujka na mesto direktora Uprave carina aktuelizovana priča o „žutim preletačima“ u naprednjačke redove. Po istoj matrici Porfirije Perić, ali i duhovni otac mu Irinej Bulović, menjaju politički i stranački dres, preko noći i postaju glavne naprednjačke poluge u SPC.

Porfirije – zabranjena tema

Nakon REM-a, čuvene rakije iz Kovilja, Privrednik je mitropolitu Porfiriju značajan izvor prihoda. Porfirije kažu nije gadljiv na raskoš. Naprotiv. Oni koji ga poznaju kažu da je od članstva u REM-u, novac postao vrlo važna stavka u životu ovog episkopa. O tome svedoče i vozila koja su u posedu Mitropolije zagrebačko ljubljanske, vrednosti od nekoliko stotina hiljada evra, o kojima tabloidi nikada nisu napisali ni reč, jer svaki urednik tablioda u Srbiji zna da je Porfirije zabranjena tema, a priča se da je neke teme, tj. neke napade na druge episkope u tablodima inicirao lično on, navodi se u tekstu.

Episkop Porfirije Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Preokret podseća da je u javnosti procureo snimak predavanja sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta na kojem se saznalo, kako navode autori teksta,  da mitropolit Porfirije nema baš lepo mišljenje o braći na Kosovu i Metohiji i da jeneke pred studentima čak brutalno oklevetao.

Što je važnije njegov stav o Kosovu i Metohiji, nije stav SPC. Nema bolje mišljenje ni o bratu u Slavoniji Jovanu (Ćulibrku), za koga otvoreno govori da je saradnik stranih obaveštajnih službi, što u različitim prilikama ponavlja lično i Aleksandar Vučić, navodi autor teksta.

Mitropolitu Porfiriju nisu strane ni pretnje, o kojima je svedočio pred TV kamerama kurir Pravoslavno bogoslovskog fakulteta ali i profesor Sando, kome je Perić otvoreno pretio kako da glasa na fakultetu ili će doživeti sudbinu koju ne bi želeo, napominje se u tekstu redakcije Preokret.

Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Autor teksta navodi da „Vučićev kandidat za patrijarha Porfirije Perić“ ima veliku prednost u odnosu na ostale kandidate za upražnjen presto.

Biografije drugih kandidata u SPC, kako se vidi iz tabloida, uveliko pišu službe i njihovi spavači. Upravo je stvarna i „živopisna“ biografija mitropolita Porfirija, tvrde izvori Preokreta iz SPC, ovog episkopa i dovela do Vučićevog favorita. Biografija nije baš primerena budućem patrijarhu, ali Vučić ne očekuje da SPC 18. februara dobije dostojnog čuvara trona. On očekuje da dobije još jednog poslušnika! A najbolje slušaju oni čije biografije Vučić zna napamet, navodi se u analizi Preokreta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare