Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ mn

Kako se bliži izbor patrijarha Srpske pravoslavne crkve, tako se i aktivnosti predsednika Srbije Aleksandara Vučića sve više usmeravaju na crkvena pitanja. Za manje od mesec dana, šef srpske države i njegovi saradnici su imali niz sastanaka sa episkopima i drugim crkvenim velikodostojnicima, a kako tvrde upućeni iz SPC, glavna tema je bila - kako obezbediti većinu za predstojeći Sabor.

Izborni Sveti arhijerejski sabor na kojem će se birati novi poglavar SPC planiran je za manje od mesec dana (18. februar), a borbu za tron patrijarha vodiće dve grupacije episkopa, oni koji blisko sarađuju sa režimom i oni koji iz različitih razloga smatraju da Crkva ne sme da bude u čvrstom zagrljaju sa vlastima.

Pročitajte još...

A da vlast „ne sedi skrštenih ruku“, pokazuju i aktivnosti predsednika Vučića koji se u proteklom periodu sastao sa episkopom timočkim Ilarionom, episkopom šumadijskim Jovanom, dok je Badnje veče i Božić proveo na Hilandaru.

Prema rečima izvora Nova.rs iz Patrijaršije, pomenuti sastanici spadaju u one za koje javnost zna, navodeći da su se i drugi episkopi sastajali sa predsednikom u prethodnom periodu, ali da to nije objavljeno.

“U pitanju je najobičnija kampanja i priprema terena pred Sveti arhijerejski sabor. Dobar deo vladika, čije su eparhije u Srbiji, je naklonjen režimu, dok su oni koji su nasuprot vlastima proterani u kilometrima udaljene zemlje ili su naterani da to sami učine zbog toga što su ovde bili mete prljavih kampanja. Mi ovde nemamo samo izbor patrijarha na agendi, već i borbu sa državom, koja nam ne dozvoljava da samostalno odlučimo ko je prvi među nama”, navodi izvor našeg portala koji je visokopozicioniran u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Naš sagovornik dodaje da se pored mesta patrijarha, već dogovaraju raspodele upražnjenih mesta u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji valjevskoj, iako će se na predstojećem sastanku episkopa razgovarati samo o izboru poglavara SPC.

“Vladiku Davida, episkopa kruševačkog, percipiraju kao budućeg mitropolita, dok su jeromonahu Petru Dragojloviću, koji je iguman manastira Pinosava(Eparhija šumadijska) obećali Eparhiju valjevsku. Zato on javno podržava predsednika Vučića i kritikuje episkopa Grigorija zbog nedavnog gostovanja na Newsmax Adria”, navodi naš sagovornik.

Председник Србије г. Александар Вучић у Хиландару, у молитви, на коленима. Једна од најлепших фотографија коју сам видео у последњих неколико деценија.

Posted by Kifa Dragojlovic on Monday, January 18, 2021

Podsetimo, na sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve, održanoj 24. decembra, odlučeno je da se Sveti arhijerejski Sabor održi 18. februara. Za novog patrijarha može da se kandiduje 34 episkopa i mitropolita, koliko ih trenutno ispunjava uslove za tron SPC.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare