Foto: Arhiva/E-Stock/Petar Jovanović/Printscreen/YouTube/SatTelevizija/

Izborni Sabor po odluci Sinoda biće održan u kripti Hrama Svetog Save. Međutim, sa takvom odlukom deo vladika nije bio saglasan, čemu svedoči i dopis do kojeg je došao naš portal, a koji su četvorica episkopa Srpske pravoslavne crkve uputili Sinodu, tražeći od ovog crkvenog tela da se izbor poglavara obavi u Patrijaršiji.

Dopis koji potpisuju episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin i episkop braničevski Ignatije Midić, upućen je Sinodu 05. februara, pet dana pre održavanja sednice ovog crkvenog tela na kojoj je odlučeno da se Sabor održi u kripti Hrama Svetog Save, a da vladike tokom boravka u Beogradu odsednu u hotel Hilton.

„Imajući u vidu da je Sveti arhijerejski sinod zakazao održavanje Sabora za izbor novog patrijarha naše crkve 18. februara ove godine, osećamo za potrebno da Svetom arhijerejskom sinodu izrazimo našu zabrinutost zbog informacija da postoji mogućnost da zasedanje Sabora, umesto u zgradi Patrijaršije, bude održano u kripti Hrama Svetog Save“, navodi se u pismu koje su uputili ovom crkvenom telu episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski Teodosije, žički Justin i episkop braničevski Ignatije Midić.

Oni su naveli da imaju razumevanja za trenutnu epidemiološku situaciju, navodeći da su svesni da je ona veoma ozbiljna, ali da bi u održavanje Sabora van zgrade Patrijaršije bilo neadekvatno.

Foto: Nova.rs

„U ovom trenutku održavanje Svetog arhijerejskog sabora, van zgrade Patrijaršije, posebno na mestu koje je inače pokriveno kamerama i gde nema odgovarajućih uslova za privatnost koja je neophodna za održavanje tako važnog događaja, bilo potpuno neadekvatno. Zato smo mišljenja i tražimo da se Sveti arhijerejski sabor održi u zgradi Patrijaršije. Odgovorno tvrdimo da u paraklisu Svetog Simeona Mirotočivog ima dovoljno prostora da se obezbede potrebni epidemiološki uslovi za održavanje skupa kakav je izborni Sabor naše Crkve. Time se ne bi menjala višedecenijska praksa da se izborni sabori održavaju u samom sedištu Patrijaršije, kako to i priliči i gde postoje mnogo diskretniji i bolji uslovi. Na ovaj način bile bi uklonjene i sve druge sumnje i eventualne spekulacije oko održavanja izbornog Sabora“, poručili su episkopi.

Podsetimo, naš portal je ranije objavio da je ovakva odluka Sinoda u najvećoj meri doneta zahvaljujući insistiranju vladike Irineja Bulovića i episkopa šumadijskog Jovana, dok je jedini velikodostojnik unutar ovog crkvenog tela, koji je glasao protiv pomenutih predloga, bio mitropolit dabrobosanski i mjestobjustitelj (zamenik patrijarha) Hrizostom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare