Na blogu Nova.rs saznajte najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji, iz minuta u minut.

  • U Republici Srbiji je do 15 časova 11. aprila 2020. godine registrovano ukupno 3.380  potvrđenih slučajeva COVID 19
  • Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 2.159 osoba od kojih je 275 pozitivno. Hospitalizovano je 2.436  pacijenata.
  • Na respiratoru je ukupno 145  pacijenata
  • Do 15 časova u Republici Srbiji testirano je ukupno 16.399 osoba koja su ispunjavale kriterijume definicije slučaj
  • U poslednja 24 časa preminule su 3 osobe, jedna osoba muškog i dve osobe ženskog pola, prosečne starosti 68, 6 godina
  • Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 74.

00.05 – Još 17 zaraženih u Šapcu, ukupno 36 inficiranih koronavirusom

Komandant Štaba za vanredne situacije u Šapcu Nebojša Zelenović saopštio je večeras da je u tom gradu potvrđeno novih 17 slučajeva zaraze koronavirusom, a do sada je ukupno registrovano 36 inficiranih.

23.17 – U Grčkoj  ukupno 2.081 obolelih od Covid-19

U Grčkoj su danas još tri osobe preminule od koronavirusa, a potvrđena su 72 nova slučaja, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj obolelih je 2.081, preminulo je skoro 100 ljudi, a među njima je većina starija od 70 godina.

23.12 – Na KiM još 33 nova slučaja, ukupno 238 zaraženih

Na teritoriji KiM za 24h registrovana su 33 nova slučaja zaraze koronavirusom. Od posledica bolesti preminulo je ukupno 7 ljudi, a 238 je zaraženo, objavio je Institut za javno zdravlje u Prištini.

22.31 – Više od 43.000 zaposlenih u Diznilendu neće primiti platu jer nema posla

Foto:EPA-EFE/EUGENE GARCIA

Kompanija „Volt Dizni svet“ najverovatnije već od sledeće nedelje neće isplaćivati plate za više od 43.000 zaposlenih koji, zbog pandemije korona virusa, ne dolaze na posao od sredine marta.

21.39 – Moskva uvodi sistem dozvola za kretanje gradom u autu

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izložio je detaljno sistem po kom će više od 12 miliona stanovnika ruske prestonice morati da imaju dozvole da bi se kolima vozili gradom. U Moskvi su potvrđena 8.852 slučaja, što je oko 65 odsto od ukupnog broja zaraženih u Rusiji.

21.30 – Priština u karantinu zbog porasta broja zaraženih koronom

Dvadeset novih osoba zaraženih koronavirusom u Prištini od 27 koliko je pozitivnih u najnovijoj turi testiranja na Kosovu, bio je povod da kosovski ministar zdravlja Arben Vitia proglasi meru izolacije za najveći grad na Kosovu i Metohiji. Ovom odlukom zabranjen je ulazak i izlazak iz Prištine.

21.22 – U Turskoj više od 5.000 novih slučajeva koronavirusa

Turska je prijavila više od 5.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je broj obolelih u toj zemlji povećan na preko 50.000. Ministar zdravstva Fahretin Kodža rekao je da je u prethodna 24 sata bilo 5.138 novih slučajeva, ukupno 52.167.

21.05 – U Ćupriji 102 zaražena, sledeće nedelje očekuje se vrh epidemije

U Ćupriji su virusom korona trenutno zaražene 102 osobe, uključujući i medicinske radnike u Opštoj bolnici, a predsednik opštine Ninoslav Erić kaže da se sledeće nedelje očekuje vrhunac epidemije, kasnije i opadanje krive koja pokazuje broj zaraženih.

20.47 – Večeras su naše kamere zabeležile aplauz podrške zdravstvenim radnicima u beogradskoj opštini Palilula

20.41 – Kontaktirajte lekara ako vam je terapija pri kraju, da produži važenje recepta

Hronični bolesnici treba telefonom ili mejlom da kontaktiraju lekara kada im je terapija pri kraju, objavilo je Udruženje novinara Srbije zbog brojnih upita građana.

20.25 – Boris Džonson se oporavlja od Covid-19

Premijer Velike Britanije Boris Džonson, posle nekoliko dana na intenzivnoj nezi, ustao je iz postelje,čita pisma, gleda filmove- saopšteno je iz njegovog kabineta.

20.15 – U Francuskoj za 24h preminulo 635 osoba

Na intenzivnoj nezi, kako navodi Rojters, od danas se nalazi još 255 pacijenata, ukupno skoro 7.000

20.02 – Đorđević: Dom za stare u Smederevu biće „zatvoren“, svi u karantin

„U skladu sa uredbom Vlade doneta je odluka da se zatvori u potpunosti Dom za stare u Smederevu, odnosno da se svi stave u karantin„, rekao je ministar za rad Zoran Ðorđević večeras za TV Prva.

19.56 – Kraljica Elizabeta II: „Koronavirus nas neće pobediti“

U tradicionalnom obraćanju građanima Ujedinjenog kraljevstva na Uskrs, kraljica Elizabeta II poručila je „da nas koronavirus neće pobediti“ i da je „nada koju uskršnji praznici inače simbolizuju danas važnija nego ikada“.

19.44 – Doktorka izgubila starateljstvo nad ćerkom zato što radi sa korona pacijentima

Doktorka Tereza Grin koja je negativna na COVID-19, kaže da je nakon ove odluka suda suočena sa nemogućim i okrutnim izborom između rada u hitnoj službi i viđenja svog deteta, prenosi NBC Majami, ali i brojni drugi američki mediji.

19.17 – Šest korisnika Gerontološkog centra Niš pozitivno na koronavirus

U Gerontološkom centru Niš 25 korisnika testirano je na COVID 19, od čega je kod šest potvrđeno prisustvo virusa dok se kod 19 rezultati očekuju tokom sutrašnjeg dana, saopštilo je večeras Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

19.11 – Više od 1,7 miliona ljudi širom sveta zaraženo koronavirusom

Broj zaraženih u svetu od koronavirusa premašio je 1.735.000 ljudi, a preminulo je preko 106.000 osoba. Prema podacima sa sajta Worldometer, od infekcije se oporavilo 393.000 ljudi.

18.55 – Šarčević: Škola bi mogla da počne u junu

Ministar prosvete Mladen Šarcević kazao je danas da je moguće da se đaci u Srbiji vrate u školske klupe u junu.

„To bi mogao da bude početak juna, imamo sve spremno da to bude završeno do kraja juna“, rekao je on za TV Prva.

18.36 – Prva žrtva koronavirusa u Leskovcu je bivša načelnica Infektologije u gradskoj bolnici

Bivša načelnica Infektivnog odeljenja Opšte bolnice u Leskovcu, infektolog Dušanka Živković preminula je danas u 63. godini u bolnici „Dragiša Mišović“ u Beogradu, tokom lečenja od virusa korona, potvrdila je agenciji „Beta“ porodica.

18.32 – U Novom Pazaru zaražene još dve osobe

U poslednja 24 sata u Novom Pazaru potvrdjena su još dva slučaja oboljenja od koronavirusa.

Tako su danas u Novom Pazaru ukupno zaražene 34 osobe, saopštio je Zavod za javno zdravlje.

18.12 – Crni dan u SAD, više od 2.000 preminulih za 24h

Sjedinjene Američke Države postale su prva država u svetu koja je u jednom danu registrovala više od 2.000 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa.

 

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

18.02 – U Crnoj Gori jedan novi slučaj zaraze

U Crnoj Gori je od jutrošnjeg epidemiološkog preseka do danas u 17:30 potvrđen samo jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, saopštio je Institut za javno zdravlje u Podgorici.

17.27 – Škole u Njujorku zatvorene do kraja školske godine

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio najavio je danas da će škole u tom gradu, koje pohađa 1,1 milion učenika, biti zatvorene do kraja školske godine radi sprečavanja širenja koronavirusa u tom gradu koji je epicentar zaraze u SAD.

16.56 – Velt tvrdi: Novac EU za Italiju završiće kod mafije

U Italji mafija samo čeka na novu „kišu“ novca iz Brisela, upozorio je ovih dana nemački Velt u komentaru pod naslovom „Gospođo Merkel, čvrsto se držite“, i zahteva od EU da kontroliše pomoć koju namerava dati Rimu.

16.55 – Odgovor na pitanje -mogu li rukavice da se peru?

Otkad se pojavila korona, uz zaštitne maske druga najbitnija stvar na svetu jesu rukavice za jednokratnu upotrebu, posebno nakon što se pokazalo da ovaj virus možemo dobiti i preko kontaminiranih površina svud oko nas. Međutim, stručnjaci napominju da one pružaju lažan osećaj sigurnosti.

16.51 – Hrvatska: Ukupno 1.354 zaraženih, 21 osoba preminula

U Hrvatskoj je u poslednja 24 časa novoobolelih od koronavirusa 39, oporavljenih 92 i nije bilo umrlih, pa je u zemlji ukupno 1.534 zaraženih, oporavljenih 323, a umrlih 21, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

16.04 – Lončar: Za sada držimo situaciju pod kontrolom. Dr Kon: U petoj smo nedelji, sad ulazimo u šestu sa isto većom brojkom novozaraženih

Početak pete nedelje bio je sa 305 novozaraženih u 24 časa. Sam početak ove šeste nedelje je, sa 275 pozitivnih, nešto niži. Važno je da to ostane tako. Iskreno se nadam da će se već krajem šeste nedelje brojka spustiti. Kada se u dve nedelje jasno bude videlo da broj pada, da nema dileme, to znači da virus gubi svoju snagu prenošenja. Do tada treba situaciju da smatramo ozbiljnom i da se tako ponašamo. Posebna osetljivost je u domovima za negu starih. I najmanji simptomi, pogotovo kod onih koji su zaposleni u tim domovima, znači da moraju odmah da se sklanjaju. Tek kada dva testa pokažu da su negativni na novi virus, oni mogu da se vrate na posao.

16.00 – Lončar: Danas je ekipa lekara i epidemiologa u leskovačkoj bolnici, večeras očekujemo izveštaj kada će bolnica biti spremna za pacijente pozitivne na koronavirus

Trenutno je nebitno da li ćete iz Leskovca ići za Niš ili u Beograd na Sajam. Ići ćete tamo gde mogu redovno da vas prate, da li vam je dobra saturacija kiseonika, krvna slika, temperatura. Ako vam sutra spasimo život, slobodno se žalite. To je naš cilj, da ste vi sutra živi i da možete da se žalite. Ako ostanete kod kuće,  mnogo su manje šanse da budete izlečeni. Dozvolite da vam pomognemo i sačuvamo vaš život.

15.58 – Lončar: Cela bolnica u Pančevu je pretvorena u kovid bolnicu, iz epidemioloških razloga.

Tako je odlučeno da ne bi došlo do mešanja pacijenata, jer u Pančevu nema dovoljno uslova da bezbedno odvojite jedne od drugih pacijenata. Trenutno u ovom  gradu ima 130 pacijenata

15.57 – Dr Kon: Popuštanje mera tek posle najmanje dve nedelje pada broja zaraženih 

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da danas da je za postepeno popuštanje restriktivnih mera potrebno najmanje dve nedelje jasnog smanjenja broja novih infekcija.

Kon je, na konferenciji za štampu, kazao da se nalazimo u najznačajnijoj nedelji po pitanju infekcija, da je ovo maksimum.

15.54 – Dr Kon: Razlika u smrtnosti je 15 prema jedan u zavisnosti od okruga

Treba svako ko ima tegobe, povišenu temperaturu, osećaj kratkog daha, smetnje u disanju na vreme da se jave u kovid ambulante, izvade krv i testiraju na vreme. Ovo nije nešto što lako prolazi „samo od sebe“. Svako ko pravovremeno stigne na respirator ima velike šanse da preživi.

15.52 – Dr Kon: U Beogradu ima najviše  zaraženih, bez obzira što je privid da je daleko veći pritisak za smeštaj na jugu Srbije

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

15.51 – Lončar: Več od juče bolnica u Leskovcu određena za korona bolnicu

Veliki je pritisak na Niš ka kome gravitira ceo jug Srbije plus Kosovo

15.47 – U domovima za stara lica 31 pozitivan na koronavirus i jedan korisnik pomoći u kući, kome se usluga ne pruža od 16. marta

Dr Kon: U izolaciji je 215 korisnika domova za stare, za 147 se očekuju rezultati testiranja na prisustvo virusa. Takođe, u izolaciji je i 94 zaposlenih, dok 40 očekuje rezutate testa.

U Smederevu su preminula dva korisnika doma za stare, ali nije potvrđeno prisustvo koronavirusa. 

Kada dođe do pojave slučaja, oni koji budu imali ozbiljnije oboljenje idu u bolnicu, oni u neposrednom kontaktu idu u izolaciju. Zaposleni takođe moraju u izolaciju, zajedno sa korisnicima doma. Čim se pojavi neko obolenje i tegobe ako se potvrdi virus, svaki put se za 14 dana produžava period izolacije. 

15.42 – Dr Kon: Buni što ne znamo kakav nam je imunitet u populaciji

Posle najstarijih građana, koji su izolovani i koji su mogli da se zaraze samo ako im je neko doneo virus, drugi najosetljivi su deca, zato što smo ih sklonili iz kupa. Preko leta slede ispitivanja na reprezentativnom uzorku populacije. To je vrlo važno za dalje odlučivanje, kao što je važno šta će biti sa virusom. Što se tiče samih bolnica – ni za jednu nije dozvoljeno da postane žarište

15.41 – Lončar: Bolnica u Prokuplju ima 650 zaposlenih, sedmoro obolelo.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

 

15.40 – Dr Kon: Virus nas je iznenadio samo u meri da nismo mislili da može izazvati pandemijski karakter. 

Na to je inače upozoravao profesor Radovanović, ali brzo smo reagovali i preokrenuli čitav način razmišljanja o tome. Nećemo se na kraju stideti našeg, srpskog scenarija, koliko god bio napadan u budućnosti.

15.35 – Dr Kon: Da nisu preduzete mere za suzbijanje širenja zarade, to ne bi bio više srpski, već neki scenario „X“

Bilo bi eksplozivno, sve bi se završilo za šest nedelja, sa ogromnim brojem zaraženih, ogromnim brojem koji traže u kratkom periodu bolničko lečenje i onih koji moraju da idu na respirator. I sada vidimo rast broja onih koji moraju na respirator. Bez mera sve bi to bilo – odjednom. I broj smrtnih ishoda bi bio velik. to je ono što smo, na žalost, viđali u Italiji i Španiji.

15.33 – Ko servisira respiratore iz Kine?

Lončar: Već smo imali u Srbiji kineske respiratore i servis za njih. Taj servis je na sebe preuzeo da sve ono što dolazi iz Kine, radi ateste i sve što je neophodno, u saradnji sa proizvođačima iz Kine

15.26 – Dr Kon: Pitanje pouzdanosti testova iz Kine je  pitanje za virusologe, nema govora o tome da su nepouzdani

Lončar: Uzeli smo i testove iz drugih zemalja o tome strogo vodimo računa. Koristimo samo one za koje imamo dokaze da su se koristili, da su provereni i da imaju dobre rezultate

15.24 – Lončar: Specijalne bolnice – banjska lečilišta – takođe će biti korišćeni za smeštaj zaraženih od koronavirusa

Najbitnije da se pravovremeno registruje promena zdravstvenog stanja pozitivnih na koronu. Jer, nalaz na snimku pluća i klinička slika kasne jedno za drugim. Svaka na vreme prepoznata promena stanja direktno spasava život. Važno je takođe da se infekcija ne širi dalje

15. 21 – U privremenim bolnicama u Beogradu je 323 pacijenta (Sajam), u Nišu 362 (Čair i hotel), u Novom Sadu (Sajam) 127 i VMC 65

15.18 – Ukupno 2.436 hospitalizovanih pacijenata

Na Infektivnoj klinici u Beogradu je 119, KC Niš 163, KC Vojvodine 137, KC Kragujevac 72

15.16 – Prva onlajn konferencija za novinare 

Odgovarajući na onlajn pitanja novinara – zašto više nema novinara na redovnim konferencijama za štampu – ministar zdravlja Zlatibor Lončar je rekao da je virus ušao u neke redakcije i da je stav bio da se spreči mogućnost širenja zaraze.

15.15 – Lončar: Zaraženo 27 dece, dobrog su zdravstvenog stanja

Obolelo je 27 dece i nalaze se na posmatranju, sva su dobrog stanja”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, odgovarajući na novinarsko pitanje .

15.13 – Još tri  žrtve koronavirusa

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je od posledica koronavirusa preminulo još troje ljudi, što je ukupan broj žrtava uvećalo na 74

15.07-  Pratite uživo izjave zvaničnika

14.59 – U prethodna 24 sata u Kliničkom centru Vojvodine nije bilo nijednog slučaja smrtnog ishoda

To je dobra vest, izjavio je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković

14.30 – Konte pravi supermenadžerski tim za obnovu Italije

Italijanski premijer Đuzepe Konte formirao je grupu super menadžera koji treba da prouče kako ponovo pokrenuti obnove zemlje u takozvanoj “Fazi 2”, koja ce nastupiti nakon zavrsetka vanredne situacije izazvane epidemijom koronavirusa.

14.09 – Opada broj smrtnih slučajeva u Španiji

U Španiji je danas ponovo zabeležen smanjen broj umrlih od korona virusa na dnevnom nivou, tako da je u poslednja 24 sata preminulo 510 osoba a ukupan broj mrtvih je 16.353.

13.50 – Analiza smrtnosti u Italiji: Oboleli umiru dve do pet sedmica nakon zaraze

Reč je uglavnom o osobama iznad 70 godina. Prosečna starost umrlih je 80 godina, a virus pogađa više muškarce. Od ukupno zaraženih čiji su kartoni obuhvaćeni analizom, preminulo je 32 odsto žena.

13.40 – Brazil prva latinoamerička zemlja u kojoj je broj preminulih od koronavirusa prešao 1.000

Ministarstvo zdravlja te zemlje potvrdilo je 1.056 smrtnih slučajeva i 19.638 inficiranih.  Zvaničnici upozoravaju da epidemija još nije dostigla vrhunac.

13.25 – Iran: Više od 4.300 žrtava i više od 70.000 zaraženih

U Iranu je 125 osoba preminulo od posledica korona virusa u protekla 24 sata, čime je ukupan broj žrtava porastao na 4.357, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj zaraženih, u protekla 24 sata, porastao je za 1.837 i sada iznosi ukupno 70.029, rekao je portparol ministarstva na državnoj televiziji.

On je dodao da je 3.987 osoba u teškom stanju.

13.20 – U KBC „Dragiša Mišović“ 309 pacijenata, 48 na respiratoru

U KBC „Dragiša Mišović“ povećan je broj pacijenata obolelih od korona virusa, tako da ih je trenutno 309. Na respiratoru je trenutno 48 pacijenata. Tri pacijenta su u međuvremenu skinuta sa mehaničke ventilacije.

Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC/ nr

12.45 – SZO razmatra izveštaje o opet pozitivnim pacijentima

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da razmatra navode da su pojedine osobe, za koje se smatralo da su preležale koronavirus, ponovo bile pozitivne na testovima za taj virus.
„Svesni smo izveštaja o pojedincima koji su bili negativni na COVID-19, uz korišćenje testa na reakciju lančanog umnožavanja, i onda nakon nekoliko dana ponovo bili pozitivni“, navodi se u saopštenju SZO.

SZO upozorava da pacijent ne može da bude pušten iz bolnice pre nego što, u roku od najmanje 24 sata, rezulati testa na korona virus budu dva puta negativni.

12.30 – Prva žrtva koronavirusa u Ivanjici

Čačanski Radni tim za praćenje koronavirusa saopštio je da je prva žrtva koronavirusa u ovom gradu muškarac star 44 godine. Njemu je koronavirus potvrđen pre dvadesetak dana i lečio se u Kliničkom centru u Kragujevcu.

12.17 – Južna Koreja: Izlečeni, pa ponovo zaraženi

Kim Vo-jo, profesor u univerzitetskoj klinci Guro, rekao je da će se taj broj povećavati i da je 91 samo početak. „Moguće je da su pacijenti doživeli relaps, a ne da su se ponovo zarazili“, objasnio je profesor.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

12.15 – Henkok: Prerano reći da li prošao vrhunac pandemije

Britanski ministar zdravlja Met Henkok kaže da je prerano utvrditi da li je vrhunac pandemije korona virusa prošao u toj zemlji.  Henkok je za BBC rekao da su dobre vesti to što se ne povećava broj pacijenata koji se primaju u bolnicu.
Ipak, kako kaže, vladi su potrebni dodatni dokazi pre nego što počne s izmenama mera karantina.
On je dodao da je 19 osoba zaposlenih u Nacionalnoj zdravstvenoj službi preminulo od posledica korona virusa.

11.49 – Slovenija: Ukupno 1.188 zaraženih, 50 žrtava korona virusa

U Sloveniji je u petak preminulo još pet osoba usled infekcije korona virusom, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva u toj zemlji povećan na 50.  Testirane su juče 1.232 osobe i potvrđeno je 28 novih infekcija, čime je broj potvrđenih slučajeva povećan na 1.188.
Broj pacijenata kojima je potrebna intenzivna nega povećan je za jedan, na 37.

11.38 – Italija pred Uskrs: Gradovi zatvoreni, barikade na putevima

Na snazi su mere kojima je zabranjeno napuštanje mesta boravka, nije dozvoljeno odlaziti u vikendice, a policija kontroliše mesto boravka u ličnoj karti. Kontrolišu se rigorozno putnici u vozilima, ali i pešaci na ulicama.

11.03 –  Hrvatska bi mogla skupo da plati relaksiranje mera za Uskrs

Uskrs koji u Hrvatskoj pada u nedelju, mogao bi ozbiljno da ugrozi mere društvenog distanciranja zahvaljujući kojima trenutno dobro stoje u odnosu na koronavirus.

11.01 – Moguća vakcina protiv korone u septembru

Profesorka imunologije sa Oksforda Sara Gilbert sa svojim timom pokušava da napravi vakcinu protiv koronavirusa i 80 odsto je sigurna da će to postići do septembra.

10.57 – U Švedskoj pad broja mrtvih i zaraženih

Zemlja koja se protivi karantinu registrovala je juče novih 544 zaraženih, što je pad za četvrtinu u odnosu na 722 prethodnog dana.

10.52 – Zbog koronavirusa 4.849 građana u Srbiji ostalo bez posla

Ministar rada Zoran Ðorđević  izjavio da se, zaključno sa jučerašnjim danom, na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje prijavilo 4.849 građana koji su izgubili posao.

Foto: Nemanja Jovanović/ Nova.rs

10.39 – Moskva: Gotovo 90 pacijenata otpušteno iz bolnice za 24 sata

Čak 454 pacijenata leče se u moskovskoj bolnici Komunarka, a iz nje je za protekla 24 sata otpušteno 87 pacijenata, saopštio je direktor bolnice Denis Prošenko.  On je naveo da je proteklog dana u bolnicu primljeno 79 osoba.
U Rusiji je prijavljeno 11.917 slučajeva korona virusa, a 795 pacijenata se oporavilo.

Većina slučajeva registrovana je u Moskvi – 7.822.

10.18 – U Mađarskoj 1.310 obolelih, 85 preminulih

Broj registrovanih slučajeva Covid-19 u Mađarskoj je povećan na 1.310, a osam pacijenata je umrlo u poslednja 24 sata, objavljeno je jutros na vladinom sajtu koronavirus.gov.hu. Tako je ukupan broj smrtnih slučajeva dostigao 85, a oporavilo se 115 pacijenata. Trenutno je 17.490 osoba u kućnom karantinu. U Budimpešti je prijavljen najveći broj infekcija – 65

Foto: EPA-EFE/Zoltan Balogh

10.08 – Većina vojnika obolelih od koronavirusa u Srbiji ima lakše simptome

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio da postoje precizni podaci o broju obolelih vojnika od virusa korona, ali da se sa njima ne izlazi u javnost. Rekao je i da oboleli vojnici imaju lakše simptome.

10.06 – Dvoje umrlih u gerontološkom centru u Smederevu

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da je u jednom državnom gerontološkom centru u Smederevu zbog, još uvek nepotvrđenih slučajeva oboljevanja od koronavirusa, hospitalizovano deset osoba, a da je dvoje preminulo usled pogoršanja stanja. Juče je zabeležen prvi slučaj u domu za ometena lica u Trbunju.

#related-news_1

9.59 – Austrijska policija kažnjava građane za kršenje mera

Ko ne bude nosio masku kojom pokriva nos i usta na mestima na kojima je uvedena obaveza, a to se tiče radnji i gradskog prevoza, moraće da plati kaznu od 25 evra.

Kod svih drugih kršenja mera predviđena je kazna u visini od 50 evra.

9.56 – U svetu zaraženo više od 1,7 miliona ljudi

Do sada je od koronavirusa u svetu umrlo više od 102.000 ljudi

9.35 – U SAD broj zaraženih veći od 500.000, oporavilo se 28.000

Od koronavirusa u SAD je umrlo 18.769 ljudi, 80 manje nego u Italiji koja je od sredine marta do danas bila zemlja sa najvećim brojem izgubljenih života u svetu.

Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

9.33 – Novo upozorenje Italije – ekonomija je u problemu 

Iako je virus sve vreme koncentrisan na severu zemlje, ekonomske posledice najsnažnije se osećaju na siromašnom, slabo industrijalizovanom jugu.

9.31 U BiH registrovana četiri nova slučaja koronavirusa

Rano jutros stigli su rezultati za 157 pacijenata koji su juče podvrgnuti testiranju na koronavirus na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i četiri su pozitivna.

9.20Argentina produžava karantin

Argentina će produžiti karantin koji je uvela 20. marta kao meru za kontrolu širenja korona virusa, saopštio je predsednik Alberto Fernandez.  U ovoj zemlji registrovano je 1. 975 slučajeva koronavirusa, a 82 osobe su preminule usled infekcije.
Fernandez nije precizirao kada bi karantin mogao biti ukinut.

9.15Tajland: 2.518 slučajeva korone, 35 ljudi umrlo

Tajland je saopštio da je u toj zemlji registrovano 45 novih slučajeva korona virusa i još dva smrtna slučaja.  Tako je ukupan broj slučajeva COVID-19 povećan na 2. 518, a od posledica infekcije preminulo je ukupno 35 ljudi.

9.10U Srbiji na snazi najduži policijski čas do sada

Zabrana kretanja od petka u 17h do ponedeljka u 5 sati ujutru.

9.00Prosek godina preminulih u Srbiji od koronavirusa – 62,9

Od četvrtka u 15 do petka u 15 časova u Srbiji je preminulo pet osoba, četiri osobe muškog i jedna osoba ženskog pola, prosečne starosti 60,4 godine.  Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 71.