Foto:Shutterstock

Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu poništilo je rešenje novosadskog Pravnog fakulteta o suspenziji apsolventa Stefana Karanovića, navodi se u presudi u koju je agencija Beta imala uvid.

„Očekujem da javno tužilaštvo utvrdi ko je odgovoran i pokrene krivične postupke, kako niko nikad više ne bi bio žrtva flagrantnih nezakonitosti koje je sud ovom odlukom utvrdio“, rekao je Karanović.

Dodao je da očekuje javno izvinjenje od svih onih profesora i studenata koji su potpisali peticiju da on bude suspendovan sa fakulteta.

„Svu sreću im želim u karijeri, a na građanima je da razmisle ko će im sutra suditi, predavati na fakultetu i zastupati interese društva. Prema oceni suda, svaki akt koji su doneli je teško nezakonit. To je tragedija“, kazao je Karanović.

Naveo je da će tražiti naknadu štete od 95.000 evra.

Zašto suspenzija?

Stefan Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

Karanović je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezu sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko uputila je krajem prošle godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta „neprimereno“.

Isto pismo Sonja Biserko je uputila i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru prosvete Mladenu Šarčeviću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare