Foto: JP EPS/ Goran Gavrilovic, Milan Cvijetic

Nova havarija koja se dogodila na kolubarskom kopu Tamnava-Zapadno polje, kada je velika količina kiše odnela pesak ispod bagera, nakon čega je on upao u rupu, samo je jedna u nizu drama koje potresaju rudarski basen Kolubara. Od 2014. godine do danas, osim ovog potopa, "ukleti" kolubarski kop zadesile su velike poplave i požari. Poslednji haos dogodio se baš kada građani Srbije svakodnevno slušaju o energetskoj krizi, strašnoj zimi koja dolazi i kada se, zbog uglja kojeg je premalo i koji je nezadovoljavajućeg kvaliteta, država sprema da uvozi ogromne količine struje.

Kako je Nova.rs juče pisala, nakon nove havarije u kolubarskom kopu, bager nije mogao da se pomeri iz rupe u koju je upao jer je na njemu najverovarnije oštećena kugla transporta, što znači da ugalj neće moći da se kopa ovim bagerom sve dok se kvar ne popravi.

Foto: Privatna arhiva

Prema saznanjima našeg portala, bager Glodar 1 svakako mora na remont.

„Izvlačenje će biti problem jer su pukle kugle transporta gde se kače gusenice o okvir bagera. Traži se rešenje kako da se izvuče iz rupe“, objašnjava izvor Nova.rs.

Šta je dovelo do havarije?

Bager Glodar 1 nalazi se na peskovitom tlu, a voda je, nakon obilnih padavina, izvirala sa svih strana.

„Problem je što je on skoro najniža tačka na kopu i sva voda ide na njega, a pesak lako zatvori okolne kanale i kad počne da spira pomoći nema“, rekao je sagovornik našeg portala.

Video snimak na kom se vidi kakvu štetu je načinila voda, na društvenoj mreži Fejsbuk objavio je Aleksandar Dražić iz Lazarevca. On je u razgovoru za Nova.rs rekao da mu je snimak prosledio radnik Kolubare. Rekao je i da se ovaj „potop“ dogodio jer je voda probila kanal, i to jer nije obezbeđeno odvodnjavanje.

Dodao je i da to pokazuje da problem nestručnosti sve više dolazi do izražaja jer „partijski šefovi ne slušaju radnike sa iskustvom i znanjem“.

A da ovo što Dražić govori nije daleko od istine, potkrepljuje i činjenica da ovo nije prvi haos u kolubarskom kopu.

Zaposleni su među sobom već počeli da ga zovu „prokleti kop“.

Šta se desilo desetog januara?

Desetog januara ove godine, oko 22.30 časova, na površinskom kopu Tamnava-Zapadno polje, zapalio se veliki bager koji služi da odvaja jalovinu od uglja, čime direktno utiče na proces proizvodnje sturje za potrošače.

Vatrena stihija tada je dostigla visinu od 20 metara. Požar je gasio 21 vatrogasac sa osam vozila i specijalnim vozilom sa dronom.

Požar u rudarskom basenu Kolubara
Foto: printscreen

Požar je bio ugašen oko dva sata iza ponoći, a mašina je tada potpuno uništena i napravljena je šteta od čak 18 miliona evra. Toliko je inače ta mašina plaćena 2017. godine.

Sindikalac Milan Đorđević rekao je tada za Nova.rs da je mašina u katastrofalnom stanju, da zapravo bager „bukvalno ne postoji“.

„To je nama bio ključni bager na Zapadnom polju i on daje najviše uglja za TENT, on skuplja svu jalovinu i bez tog bagera nema kopanja uglja u tim količina koje su nama potrebne“, rekao je on.

Kada je Đorđević rekao da je izgorelo bukvalno sve – to je zaista i mislio.

Za požar i višemilionsku štetu koju je on prouzrokovao niko nije odgovarao.

Dva meseca kasnije – nova drama

U jutarnjim časovima 25. marta ove godine, došlo je do još jednog požara u rudniku Kolubara, a tada je samo pukom srećom i odgovornošću radnika sprečena nova katastrofa.

Foto: printscreen/video

Prema tadašnjim saznanjima Nova.rs, izgorelo je nekoliko metara trake na bageru, a veća materijalna šteta izbegnuta je zahvaljujući radnicima koji su lokalizovali požar.

Havarija iz 2014. godine

U velikim popalavama iz 2014. godine, u noći između 14. i 15. maja, kompletan rudarski basen Kolubara, odnosno svi kopovi, obustavili su proizvodnju.

Dva kopa tada su bila potpuno potopljena i praktično pretvorena u jezera.

Aktuelni predsednik, a tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić, rekao je tada da je procenjena šteta od najmanje 100 miliona evra.

BONUS VIDEO Požar u rudarskom basenu Kolubara

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare