Ako se po jutru dan poznaje, neće biti dobro u RB Kolubara ove godine. Sve je počelo krajem godine sa snežnim nanosima, pa su isplivali snimci na kojima se vidi kako se eksploatiše ugalj sa jalovinom, a sinoćni požar u kojem je uništena mašina vredna 18 miliona evra iznova postavlja pitanje: ko će zbog nestručnosti da odgovara i što je najbitnije, hoćemo ili imati do kraja zime dovoljno struje i grejanja?

Sinoć oko 22 sata izbio je požar u rudarskom basenu Kolubara, a vatrena stihija dostigla je visinu od 20 metara. U pitanju je bio požar na kopu Tamnava-Zapadno polje, a tom prilikom zapalio se veliki bager, koji se stručno zove odlagač, čiji je jedini zadatak da odvaja jalovinu od uglja čime direktno utiče na proces proizvodnje struje za potrošače širom zemlje.

Kako je naš portal ekskluzivno objavio sinoć, problem sa gašenjem požara je pogoršan zbog toga što vatrogasne ekipe nisu mogle da pristupe požaru usled vremenskih prilika. Vatru je gasio 21 vatrogasac sa osam vozila i specijalnim vozilom sa dronom.

Vatrogasci su požar ugasili negde oko dva sata iza ponoći, a epilog je takav da na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava, ali je mašina potpuno uništena i napravljena šteta vredna neverovatnih 18 miliona evra, koliko je ova mašina plaćena 2017. godine. Te godine, aktuelni direktor EPS-a, koji očigledno nema nijedan moralni razlog da podnese ostavku i koji “dobija podršku” sindikalaca da ostane rekao je tada da je ova mašina čudo tehonologije i da će umnogome poboljštati proces proizvodnje.

Nepunih pet godina kasnije, čudo Milorada Grčiča vredno 18 miliona evra nestalo je u plamenu za par sati, što su kroz suze ispratili radnici ovog basena. Prema njihovim rečima šteta je totalna, ali se nadaju da će smoći snage da nekako preguraju zimu. Podvlače da se sa proizvodnjom nije stalo, ali da će posledice biti dugoročne.

“Posle ovakve tragedije koja se dogodila uopšte nismo dobro. Mašina je u katastrofalnom stanju, izgorela je i pala na zemlju, pa bager bukvalno sada ne postoji. To je nama bio ključni bager na Zapadnom polju i on daje najviše uglja za TENT. On skuplja svu jalovinu i bez tog bagera nema kopanja uglja u tim količina koje su nama potrebne, ali sreća u nesreći je da smo pre sedam dan prevezli preko Ibarske magistrale jedan odlagač, pa ćemo videti njega da uključimo. Taj odlagač nema potreban kapacitet, ali valjda ćemo pregurati zimu”, priča za Nova.rs sindikalac Milan Đorđević.

On dodaje da je šteta na dugoročnom planu ogromna i da je veliko pitanje šta će biti za pet ili šest dana.

“Bager je vredan gotovo 20 miliona evra. Izgoreli su kablovi, a kad se to desi od njega ne može da ostane ništa. To je samo buknulo poput buktinje, samo se usijalo I požar se proširio neverovatnom brzinom. Nije moglo da se priđe plamenu. Još jednom ponavljam katastrofa je ogromna i iskreno se nadam da će biti dovoljno uglja. Uložićemo nadljuske napore da se reše problemi u kojima se mi nalazimo. Proizvodnja ovog momenta nije stala, ali pitanje je šta će biti za pet ili šest dana. Svi smo mi otplakali sinoć, pa smo rekli hajde da vidimo šta ćemo dalje, tako je to u rudarstvu. Sada moramo biti svi zajedno. Kada sam upozoravao, niko nije hteo da sluša”, podvukao je naš sagovornik i naglasio da očekuje reakciju nadležnih organa.

Još jedan radnik Kolubare, čiji je ime poznato redakciji kaže da je sav ugalj iz Tamnave Zapadno polje išao upravo preko ovog odlagača.

“Tamnava zapadno polje je davala 30 do 40 vagona dnevno prema TENT-u, a sav ugalj je išao preko ovog odlagača. Sa druge strane, Tamnava istočno polje je u zastoje od pre nekoliko dana. Druga polja se dave u blatu i ne mogu da otkrivaju ugalj. Situacija nije nimalo dobra niti optimistična, ne znam ni šta bih rekao”, priča jedan od radnika Kolubare za Nova.rs.

Vladimir Đukanović pozvao Zoranu Mihajlović da podnese ostavku

Narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović oglasio se u vezi sa havarijom koja se sinoć dogodila u Kolubari i upitao je hoće li ministarka Zorana Mihajlović zbog toga da podnese ostavku, ili će Vlada morati da zatraži njeno razrešenje.

„Hoće li tužilaštvo uhapsiti nekog za učestale havarije u Kolubari? Ima li neke istrage? Hoće li ministarka podneti ostavku ili Vlada da zatraži njeno razrešenje? Gde se izgubila reč ‘odgovornost’? Ubeđen sam da su havarije namerno izazvane, voleo bih da nisam u pravu“, objavio je Đukanović na Tviteru.

Bonus video: Radnici Kolubare traže prijem kod direktora

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare