Prema saznanjima portala Nova.rs, bager "Glodar 1" u kolubarskom kopu Tamnava-Zapadno polje i dalje ne radi. Još uvek nije izvučen iz rupe u koju je upao nakon što je velika količina kiše odnela pesak ispod bagera. Prve procene su da je oštećena kugla transporta.

Kako saznajemo, kada bager bude izvučen, trebalo bi da ide na remont.

„Izvlačenje će biti problem jer su pukle kugle transporta gde se kače gusenice o okvir bagera. Traži se rešenje kako da se izvuče iz rupe“, objašnjava izvor Nova.rs.

Podsećamo, obilna kiša potopila je deo kolubarskog kopa Tamnava – Zapadno polje. Voda je odnela pesak ispod bagera „Glodar 1“, a snaga bujice bila je tolika da je bager upao u rupu, a tom prilikom oštećen.

Prema saznanjima Nova.rs bager ne može da se pomeri i na njemu je najverovatnije oštećena kugla transporta, što znači da neće moći da kopa ugalj dokle god kvar ne bude saniran.

Foto: Privatna arhiva

Portal Nova.rs ovim povodom uputio je pitanja Elektroprivredi Srbije i Ministarstvu rudarstva i energetike još juče, ali odgovore do danas nismo dobili.

Slede posledice

Ono što se postavlja kao pitanje jeste kako će sve ovo uticati na iskopavanje uglja koje je već problematično.

Uglja nema dovoljno a ono što se iskopa nije adekvatnog kvaliteta. To je i jedan od glavnih razloga zbog kojih se troše milioni evra za uvoz struje.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare