Ujedinjeni protiv kovida: 16 predloga mera za ugostitelje

Društvo 12. nov. 202009:04 > 09:15
Podeli:
Ilustracija Foto: Shutterstock/Alexey Lesik

Ugostiteljski objekti, naročito oni u kojima se služe hrana i piće, a posebno svira živa muzika su dokazano veoma povoljno okruženje za brzo prenošenje virusa SARS-CoV2, navodi epidemiološki tim udruženja lekara Ujedinjeni protiv kovida. Oni su objavili dokument koji sadrži preporuke osnovnih mera koje su neophodne u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom, kako bi se postiglo maksimalno spečavanje rasejavanja novog koronavirusa kada objekti rade.

Kako se navodi u dokumentu, mere su bazirane na preporukama Svetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pročitajte još:

Ujedinjeni protiv kovida smatraju da je trenutna situacija u zdravstvu takva da iziskuje hitnu primenu barem četvrtog nivoa njihovog plana, koji između ostalog podrazumeva ograničavanje radnog vremena do 20 časova za goste i do 23 sata za kućnu odstavu tokom radne nedelje, zatvaranje svih objekata za goste od petka u 20 časova do ponedeljka, vikendom dozvoljena isključivo dostava do 23 sata ili „za poneti“ do 20 sati bez ulaska gostiju u objekat.

Specifične mere za ugostiteljske objekte sadrže:

– Potrebno je da svi ugostiteljski objekti u kojima ima sedećih mesta rade isključivo na rezervacije telefonom ili preko interneta (takođe moguće i na ulazu ako ima mesta) pri čemu je potrebno uraditi „brzu proveru zdravstvenog stanja“, registrovati podatke za kontakt i dodeliti fiksno sedeće mesto, što važi i za zatvorene i otvorene prostorije

– Rezervacije treba ravnomerno rasporediti tokom dana i na određeni period, definišući vreme početka i završetka

– Mora se unapred znati koliko zaposlenih je prisutno tokom smene ili radnog dana i evidentirati ko je bio na poslu i kada

– Raditi u fiksnim timovima što je više moguće. Ako bude manje promena u osoblju, postojaće manji rizik od prenošenja virusa u slučaju asimptomatskih ili presimptomatskih zaposlenih

– Ako je moguće, obezbedite različita vrata za ulaz i izlaz

beograd miholjsko leto koronavirus foto vesna lalić/nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Obezbediti pult za prijem gostiju na samom ulazu gde će gosti biti dočekani od strane zaposlenog radi popunjavanja podataka i dezinfekcije ruku sredstvom sa 70% alkohola koje ugostitelj obezbedi

– Ugostitelji su dužni da ograniče korišćenje ugostiteljskih objekata samo na fiksna sedeća mesta (visoko ili nisko sedenje)

– Broj osoba za jednim stolom treba da bude najviše 4 ako su iz različitih domaćinstava i bez ograničenja ako su iz istog domaćinstva

– Potrebno je obezbediti najmanje četiri kvadratna metra (4m2) po osobi odn. limitirati broj gostiju na broj jednak površini prostorije podeljen sa četiri

– Izbegavati posluživanje po principu „švedskog stola“, ali ukoliko se koristi ovakav način posluživanja, potrebno je obezbediti rukavice za jednokratnu upotrebu (od poliuretana) pored svakog komada zajedničkog escajga (hvataljke, kutlače, kašike, viljuške i sl.)

– Ako je moguće obezbediti elektronske menije preko sajta ili QR coda na svakom stolu

– Temeljno očistiti stolove, stolice i menije svaki put nakon što gosti napuste objekat

– Limitirati pušačke zone na prostor na otvorenom

– Gostima zabraniti pristup privatnim prostorijama, kuhinjama ili prostorijama za osoblje

– Obučiti i nadgledati zaposlene u praćenju poštovanja mera i preporuka

– Gostima i osoblju koji se ne pridržavaju preporuka uskratiti boravak u objektu.

Pročitajte još:

Kako se navodi u dokumentu, svaki zaposleni mora svakog dana da izvrši tzv. „brzu proveru zdravstvenog stanja“ pre početka smene. Gosti moraju obaviti istu proveru pre ulaska u objekat (unapred pri rezervaciji i/ili na samom ulazu).

„Ako je odgovor na bilo koje od pitanja potvrdan, ta osoba mora ostati kod kuće ili joj ne dozvoliti ulazak u objekat. Posetioci moraju biti upoznati sa ovim pitanjima pri rezervaciji i na početku posete. Ako osoba ima zdravstvenih problema, poput simptoma prehlade, curenja iz nosa, kijanja, upale grla, kašlja, otežanog disanja, povišene temperature i/ili nagli gubitak mirisa ili ukusa, ta osoba mora ostati kod kuće. Ako neko od zaposlenih razvije simptome tokom dana, treba odmah da ode kući“, navodi se između ostalog.

O dodatnim merama po tipu ugostiteljskog objekta pročitajte u dokumentu Ujedinjenih protiv kovida.

Epidemiološki tim udruženja sastavio je pregled mera prevencije prenošenja virusa SARS-CoV2 u odnosu na nekoliko nivoa rizika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar