Kon: Krizni štab razmišlja da se pomeri zimski raspust

Društvo 11. nov. 202008:05 > 10:17
Podeli:
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je u utorak da Srbija nije daleko od katastrofalne epidemiološke situacije u kojoj ljudi više neće imati gde da se leče, ali je dodao da ne postoji ni "teorijska šansa" da ponovo bude proglašeno vanredno stanje On je naveo da je situacija u školama pod kontrolom iako je sve više zaraženih u srednjim i osnovnim školama i ističe da se na Kriznom štabu razmišlja da zimski raspust u Vojvodini i centralnoj Srbiji bude u isto vreme.

Doktor Kon je rekao da je u Beogradu u utorak registrovano 1.430 zaraženih osoba, što je znatno više nego što je bilo tokom čitave prethodne nedelje, kada se taj broj kretao između manje od hiljadu i nešto manje od 1.200.

„Taman je izgledalo da smo dostigli plafon. Nadao sam se da će se u toku ove nedelje zaustaviti na tom nivou, ali dešava se ono što je nažalost moglo i da se predvidi – krivulja nastavlja da se penje“, ističe Kon za RTS.

Kaže da je mnogim istraživanjima kod nas i u svetu otkriveno da je virus prisutan mnogo više nego što je zvanično registrovano.

„Taj broj sa kojim se množi broj zvanično potvrđenih slučajeva zaraze je u početku bio izmedu pet i 10, a nakon što su urađena istraživanja to je između 10 i 20“, navodi Kon.

Pročitajte još;

Doktor Kon objašnjava da je vanredna situacija arbitrarno definisana kada je jedan od 1.000 stanovnika aktivno oboleo.

„Davno smo prošli epidemiološku situaciju u Beogradu, ona je još u junu proglašena i nije nikada ni gašena. Imate najnoviju uredbu o ponašanju u toku epidemije i vanredne situacije. To je pravni akt gde se tačno vidi koje su mere i ako neko očekuje da može nešto više dobiti od medicinske struke, on jednostavno ne shvata poziciju struke u Kriznom štabu“, kaže Kon.

Ističe da je u ovom trenutku najvažnije da se stvori pravni okvir za sprovođenje mera i nada se da će zakon koji će u petak biti pred poslanicima to i omogućiti.

On navodi da nema drugog plana za dalje osim da se oslobađaju mesta i da se obezbedi da najteži bolesnici imaju gde da se leče.

„Ovaj nalet je toliko veliki i ne bi trebalo da se čudimo jer je sledeći stepen katastrofalna epidemiološka situacija. To je situacija u kojoj nemaju gde da se leče ljudi. Mora da se razume da ne pričam ovo radi plašenja, nego je to objektivno stanje“, naglašava Kon.

Kon kaže da je uvođenje vanrednog stanja bilo jedino što je probudilo ljude, ali da sada nema teoretske šanse ni pravnog okvira da ponovo bude proglašeno.

„Jednostavno je nemoguće. To ljudima nije jasno. Ja vam kao pravni laik objašnjavam da je ministar odbrane u tom slučaju pisao pismo predsedniku i tako je proglašeno vanredno stanje“, objašnjava Kon.

Kon kaže da je dobro što deca idu na jesenji raspust i što će biti pauza od pet dana u školama. Ističe da se razmišlja na Kriznom štabu da zimski raspust bude u isto vreme za učenike u Vojvodini i centralnoj Srbiji.

Napominje da su raspusti važni zbog prekida mogućnosti transmisije, ali prvenstveno virusa gripa.

„Virus gripa se najviše prenosi kod školaraca pa tek onda ide na odrasle. Ovde (virus korona) je suprotno, obolevaju od odraslih pa do osnovne škole“ rekao je Kon.

*

Bonus video:

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar