U protekla 24 časa prisustvo koronavirusa potvrđeno je još kod 3.536 građana. Preminula je 21 osoba.

U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirano 12.514 osoba.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 143 pacijenata.

***

Juče je sa 2.823 zaražena za jedan dan oboren crni rekord u Srbiji, a stanje je u celoj zemlji toliko alarmantna da je vanredna situacija na snazi u čak 13 gradova. Od početka pandemije koronavirusom zaraženo je 66.888 osoba, a preminulo ih je 915.

Član Kriznog štaba doktor Predrag Kon je upozorio da nismo daleko od katastrofalne epidemiološke situacije u kojoj ljudi više neće imati gde da se leče. Ipak, kaže da ne postoji ni “teoretska šansa” da ponovo bude proglašeno vanredno stanje.

Povezane vesti:

Od 2.823 potvrđena slučaja, njih 1.423 je iz Beograda, što je više od polovine novozaraženih.

Lekari poručuju da će od 10 do 15 odsto onih koji su danas bili pozitivni zahtevati bolničko lečenje. Navode da smo trenutno u ratu i da je jedini neprijatelj kovid 19. Bolnice u Srbiji su sve punije, a sagovonici Nova.rs istakli su juče da su kapaciteti na ivici.

Koordinator privremene kovid bolnice u „Štark areni“ Vlado Batnožić izjavio je danas da se ta bolnica ubrzano puni i da je trenutno je smešteno 447 pacijenata, dok su kapaciteti tog prostora 510 kreveta.

Batnožić je za RTS kazao da je 250 pacijenata na kiseoniku i da je reč o dosta ozbiljnim pacijentima sa jednostranom ili obostranom upalom pluća koji zahtevaju ozbiljnu kliničku terapiju.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta i anesteziolog u kraljevačkoj bolnici Rade Panić u izjavi za naš portal tvrdi da se definitivno kasni s dodatnim merama i efikasnijim sprovođenjem postojećih. Nadležnima postavlja pitanje da li je na delu tiho prokužavanje.

“Toliko dugo se pušta da granice budu potpuno otvorene, nema praćenja kontakata. Ne testiraju se potvrđeni kontakti… Očigledno su iz Kriznog štaba i vlasti svesni da nemaju ni osoblja, ni dovoljno aparature i medicinskih sredstava, pa se ide verovatno na tu varijantu prokužavanja”, konstatuje Panić.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare