Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U Srbiji će danas biti sunčano i toplo, ali ni blizu koliko će biti sledeće nedelje. RHMZ objavio je upozorenje na toplotni talas koji nam stiže početkom sledeće nedelje, a tokom kojeg nas očekuju tropske noći i vreli dani sa temperaturama do 40 stepeni.

Danas i sutra temperature između 30 i 35 stepeni

Kada je reč o najavama za današnji dan, meteorolozi najavljuju jutranju temperaturu između 14 i 23 stapena, a u toku dana živa u termometru će doći do 36 stepeni u pojedinim delovima zemlje.

Prema najavama, tom današnjeg dana duvaće uglavnom slab i promenljiv vetar u većem delu zemlje, dok će u prvom delu dana u Banatu i donjem Podunavlju vetar biti umeren do jak jugoistočni.

Kada je reč o temperaturama u većem delu zemlje biće iznad 30 stepeni, s tim da će danas i sutra u Nišu biti i stepen više.

RHMZ
RHMZ

UV indeks u crvenom naredna tri dana

Kada je reč o UV indeksu, naredna tri dana biće u crvenom. Kako se navodi na sajtu RHMZ-a, danas u ponedeljak i utorak većina gradova u Srbiji biće na udaru jakog zračenja, sa vrednostiman između 7 i 9. Prema skali, te vrednosti označavaju vrlo visoka zračenja.

uv index RHMZ
uv index RHMZ

Preporuke stručnjaka su da treba izbegavati izlazak na sunce koliko je to moguće, nositi odeću laganih materijala koja pokriva kožu, unositi dovoljno tečnosti i obavezno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

RHMZ: Stiže toplotni talas, od srede 40 stepeni

Prema najavama RHMZ, početkom sledeće nedelje očekuje nas toplotni talas sa temperaturama do 40 stepeni.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Jak i dugotrajan toplotni talas usloviće maksimalne temperature do utorka (09.07.) od 32 do 37 °S, a od srede do kraja sledeće sedmice (10 – 14.07.) od 35 do 40 °S uz tropske noći u urbanim sredinama. Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina. Manji pad temperature za oko 5 °S (naročito na severozapadu Srbije) moguć je tek sredinom meseca (15.07.), ali će se i nakon toga temperatura zadržati iznad proseka uz nastavak perioda sa tropskim danima i noćima“, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je u pitanju temperatura u glavnom gradu, u istom periodu, najavljeno je da će maksimalna temperatura do utorka (09.07.) biti oko 35 °S, a zatim od srede do kraja sledeće sedmice (10 – 14.07.) od 37 do 40 stepeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare