Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko smo daleko od Indijskog soja virusa

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da je moguće da u Srbiji, pored britanskog, već postoji i neki drugi soj koronavirusa, kao i da će, ako je to tako, ubrzo biti dostupna i ta informacija. Sa druge strane, virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović, u izjavi za Nova.rs, kaže da zvanični rezultati u Srbiji ne beleže prisustvo bilo kog drugog soja, osim britanskog.

„Pretpostavljam da je gospodin Ivanuša takvu pretpostavku izneo na osnovu epidemiološke situacije u susednim zemljama Evrope. Virusi ne poznaju granice i oni će se putovanjem sigurno prenositi iz jedne zemlje u drugu. Do sada, sekvenciranjem virusa u Srbiji nismo utvrdili prisustvo nekog drugog soja, osim britanskog“, rekla je Jovanović.

Ona podseća da virusi mutiraju i da će se nove varijante pojavljivati. Zbog toga se i prate takva epidemiološka dešavanja.

„Varijante virusa moramo pratiti, ne samo zbog epidemioloških karakteristika i brzine prenošenja, već i iz drugih razloga koji utiču na tok i prognozu bolesti, na efikasnost dijagnostičkih prpcedura i efikasnost vakcinalnog imuniteta“, poručuje doktorka Jovanović.

Uveliko dominantan u Srbiji je britanski soj koronavirusa, koji se registruje kod više od 80 posto zaraženih. Njegova specifičnost je da se brže širi.

U Srbiji nisu detektovani, ali su nam se teritorijalno približili brazilski i južnoafrički soj. Zabrinjava i indijski soj koji se, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, pojavio u 17 država. Doktorka Jovanović nam je objasnila njegove specifičnosti kao i to kolika je mogućnost da on stigne do Srbije.

„Indijski soj je specifičan po tome što ima jednu mutaciju koja mu je zajednička sa južnoafričkim i brazilskim sojem. Ima i mutaciju koja je specifična za kalifornijsku varijantu virusa. Dupla mutacija se nalazi u okviru onog proteina koji je zaslužan za imunski odgovor. Ovaj virus može delimično da izbegne efekat prirodnog imuniteta, ali i vakcinalnog imuniteta“, objasnila je naša sagovornica.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ipak, vakcine će i u slučaju infekcije indijskim sojem imati svoju korist i zaštitu.

„Vakcine će i dalje da nas štite od teških formi bolesti, ali ne mogu da spreče infekciju takvom varijantom virusa. Sa druge strane, osobe koje su preležale infekciju, mogu ponovo da budu inficirane“, napominje naša sagovornica.

Doktorka Jovanović ističe da to da li će i koliko će taj virus da se širi i da stigne do nas zavisi od domaćina, našeg organizma i naših gena koji utiču na zaštitu od infekcije.

„Svaka geografska regija ima neke svoje genetske specifičnosti – da li će one da se zadrže, to zavisi i od nas samih i od naše genetske strukture. U Evropi se pokazuju pojedinačni slučajevi, ali bez obzira na to što se u Indiji on brzo širi, nema informacija o tome da se on brzo širi i u Evropi“, ukazuje virusolog.

Ipak, ona dodaje i da šanse da on dođe u Srbiju postoje. Pre svega, ona navodi mogućnost da ga „uvezemo“ zajedno sa našim turistima koji se vraćaju iz Grčke.

„I na to stavljam znak pitanja. Ipak, to su pojedinačni slučajevi, a i taj virus još nije počeo da cirkuliše. Da li će on početi da cirkuliše i da li će postati dominantnija varijanta, zavisi od toga koliko je ljudi vakcinisano, da li imaju kolektivni imunitet, da li će virus uspeti da nađe domaćina kojeg će da inficira. Ja ne očekujem da on postane dominantan, ali pojavljivaće se pojedinačni slučajevi“, kaže naša sagovornica, ali istovremeno podseća i na svu nepredvidivost virusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare