Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Indijski soj, zbog duple mutacije, može uticati na prirodni i na vakcinalni imunitet, kaže za Nova.rs virusolog i profesorka Medicinskog fakulteta Tanja Jovanović. Posle detektovanja u Grčkoj, ona ne isključuje mogućnost da se indijski soj, sa protokom turista, pojavi i u Srbiji. Ipak, ne očekuje da bi on mogao da postane dominantan.

„Indijski soj je specifičan po tome što ima jednu mutaciju koja mu je zajednička sa južnoafričkim i brazilskim sojem. Ima i mutaciju koja je specifična za kalifornijsku varijantu virusa. Dupla mutacija se nalazi u okviru onog proteina koji je zaslužan za imunski odgovor. Ovaj virus može delimično da izbegne efekat prirodnog imuniteta, ali i vakcinalnog imuniteta“, objašnjava doktorka Jovanović.

Ipak, vakcine će i u slučaju infekcije indijskim sojem imati svoju korist i zaštitu.

„Vakcine će i dalje da nas štite od teških formi bolesti, ali ne mogu da spreče infekciju takvom varijantom virusa. Sa druge strane, osobe koje su preležale infekciju,  mogu ponovo da budu inficirane“, napominje naša sagovornica.

Doktorka Jovanović ističe da to da li će i koliko će taj virus da se širi i da stigne do nas zavisi od domaćina, našeg organizma i naših gena koji utiču na zaštitu od infekcije.

„Svaka geografska regija ima neke svoje genetske specifičnosti – da li će one da se zadrže, to zavisi i od nas samih i od naše genetske strukture. U Evropi se pokazuju pojedinačni slučajevi, ali bez obzira na to što se u Indiji on brzo širi, nema informacija o tome da se on brzo širi i u Evropi“, ukazuje virusolog.

Foto: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI

Ipak, ona dodaje i da šanse da on dođe u Srbiju postoje. Pre svega, ona navodi mogućnost da ga „uvezemo“ zajedno sa našim turistima koji se vraćaju iz Grčke.

„I na to stavljam znak pitanja. Ipak, to su pojedinačni slučajevi, a i taj virus još nije počeo da cirkuliše. Da li će on početi da cirkuliše i da li će postati dominantnija varijanta, zavisi od toga koliko je ljudi vakcinisano, da li imaju kolektivni imunitet, da li će virus uspeti da nađe domaćina kojeg će da inficira. Ja ne očekujem da on postane dominantan, ali pojavljivaće se pojedinačni slučajevi“, kaže naša sagovornica, ali istovremeno podseća i na svu nepredvidivost virusa.

Doktorka Jovanović napominje da u Srbiji trenutno nije dektovan nijedan od specifičnih i opasnijih sojeva, osim britanskog.

„U uzorcima nema južnoafričkog niti brazilskog soja. Dominantan je britanski soj koji je registrovan kod više od 80 posto uzoraka koje smo sekvencirali“, zaključuje doktorka Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram