U Srbiji samo 37 odsto žena ima vozačku dozvolu

Društvo 06. okt. 202021:50
Podeli:
Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

Srbija je prva zemlja u regionu i jedna od retkih u svetu koja je izradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević. Prema ovoj studiji, svega 37 odsto žena u našoj zemlji ima vozačku dozvolu.

„Izrada studije pionirski je poduhvat za Srbiju i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta. Želimo da radimo na poboljšanju kvaliteta života svih naših građanki i građana, i zbog toga će unapređenje transportnih usluga biti jedna od važnih odrednica nove strategije saobraćaja“, rekao je Lakićević.

Posebno se osvrnuo na studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja, koja će biti polazna osnova i prilikom izrade nove strategije saobraćaja.

„Analiza, koja će nam poslužiti kao osnova za izradu Nacionalne strategije u saobraćaju, pokazala je da od ukupnog broja zaposlenih žena svega 2,3 odsto radi u sektoru saobraćaja, da žene dvostruko više koriste javni prevoz za odlazak na posao, jer samo 37 odsto žena ima vozačku dozvolu. Sve to utiče na ograničenu mobilnost i uskraćuje ih za brojne društvene aktivnosti“, rekao je Lakićević.

Prema njegovim rečima, ta studija je prvi važan korak koji će imati uticaja i na druge sektore, jer stanje rodne ravnopravnosti u saobraćaju odslikava i širu situaciju u društvu.

Državni sekretar je naglasio da je studija, zahvaljući kojoj je Srbija postala jedna od retkih zemalja u svetu i prva u regionu, izrađena na inicijativu potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović i u saradnji sa Svetskom bankom.

Lakićević, koji je u ime potpredsednice Vlade Srbije, Zorane Mihajlović, učestvovao na godišnjem sastanku Svetske banke na temu „Inkluzivni transport: Žene kao vozači promena“, predstavio je i druga dostignuća Vlade i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u ovoj oblasti.

U prethodnih nekoliko godina Srbija je unapredila svoje zakonodavstvo i mehanizme kada je u pitanju rodna ravnopravnost, a posebno borba protiv nasilja nad ženama, rekao je on i dodao da je Srbija i jedna od retkih zemalja u svetu koja je uvela rodno odgovorno budžetiranje, na način da je uvođenje rodnih principa u planiranje budžeta postala zakonska obaveza.

Lakićević je rekao da kontinuirani napredak pokazuje i Indeks rodne ravnopravnosti, koji je Srbija kao prva zemlja van EU izračunala i na kojem je ostvaren rezultat za 3,4 poena bolji između dva izveštavanja.

Onlajn sastanak iz Vašingtona vodio je potpredsednik Svetske banke Maktar Diop, a učestvovali su i ministarka saobraćaja Kolumbije, predstavnici Evropske komisije, privatnog sektora i Svetske banke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar