Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

U Klinički centar Niš rano jutros, u 3 sata, stigla su tri šlepera medicinske opreme koja će biti distribuirana u zdravstvene ustanove celog jugoistoka Srbije.

Oprema je namenjena kako kovid, tako i privremenim bolnicama, i svim domovima zdravlja koji vrše uzorkovanje materijala u rasinskom, nišavskom, topličkom, jablaničkom, pčinjskom i zaječarskom okrugu.

„Stiglo je preko 400.000 zaštitnih hirurških maski, 200.000 epidemioloških maski N95, više od 6.000 skafandera za jednokratnu upotrebu, viziri, zaštitne naočare, rukavice, kaljače i kape“, rekla je Svetlana Milijić, direktor filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za nišavski okrug.

U magacinu KC Niš, koji je jedan od četiri distributivna centra, nalaze se i lekovi, rekla je Milijić i dodala da je u taj centar prošle nedelje stiglo 20.000 tableta hidroksihlorokin, koje je obezbedila Vlada Srbije.

Distribucija opreme i lekova se obavlja svaka dva do tri dana, i zavisi od potreba zdravstvenih ustanova koje svakodnevno šalju zahteve Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u skladu sa svojim zalihama i potrebama.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, oprema koja je noćas stigla dovoljna je za narednih dvadesetak dana.

„Stigla je zaštitna oprema neophodna i za pacijente i za zdravstvene radnike, dovoljna da se odgovori svim trenutnim potrebama“, rekao je Bulatović i dodao da je namenjena i svim privremenim bolnicama na teritoriji grada Niša.

Vlada Srbije i RFZO obezbedili su za distributivni centar u Nišu, u prethodnih 20 dana, više od 20 miliona hirurških maski, preko 2 miliona partikularnih maski N95, preko od 20. 000 zaštitnih skafandera, više od pola miliona irurških rukavica i isto toliko običnih rukavica.