Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Kragujevcu koji je i dalje u samom vrhu po broju novozaraženih osoba u Srbiji, od danas rade još dve kovid ambulante koje će zbrinjavati građane sa simptomima koronavirusa, a jedna od njih namenjena je isključivo za pregled školske dece.  Tako ovaj grad, sa dve nove ambulante, sada ukupno ima četiri objekta, u kojima se obavljaju primarni pregledi i testiranje na virus Covid 19.  

Prva pedijatrijska  kovid ambulanta u Kragujevcu, smeštena je na Odeljenju dečje otorinolaringologije (ORL) u zgradi ATD-a, a sva deca koja se na pregled jave sa simptomima koronavirusa, imaće isti tretman kao i odrasle osobe, potvrđeno je našem portalu u Domu zdravlja.

vakcina protiv korone
Foto: Nova.rs

Do sada su deca sa respiratornim infekcijama i sumnjom na Covid 19, bila pregledana u izolacionim jedinicama pri ambulantama u kojima se inače leče, ali je zbog povećanog broja pregleda,  kragujevački Dom zdravlja, iz preventivnih razloga doneo odluku da se sve respiratorne infekcije kod dece, medicinski  zbrinjavaju na jednom mestu.

U novootvorenoj ambulanti, u medicinskom timu  svakodnevno će od 7 do 21 sat dežurati pedijatri, medicinski tehničari i laboranti, a deci će uz pregled pluća biti urađene laboratorijske i biohemijske analize, antigenski  test i po potrebi PCR.

Dečja kovid ambulanta smeštena je u zdravstvenom kompleksu ATD-a  u kome se nalazi i kovid ambulanta za odrasle, ali je ogranak za decu, pojašnjavaju u Domu zdravlja,  fizički potpuno odvojen  od zgrade gde svakodnevno na pregled dolazi više stotina Kragujevčana.

„Neće biti nikakvog mešanja između dece i odraslih koji dolaze u ove kovid  ambulante. Iako je reč o istoj zgradi, svaki ogranak ima fizički odvojene ulaze i prilazne puteve, a dečja kovid ambulanta nalazi se u delu objekta  koji je potpuno izolovan od drugih specijalističkih službi“ navode u Domu zdravlja.

Foto:Predrag Petrović

Do sada je u ambulantama za lečenje školske dece, na dnevnom nivou obavljano između  40 i 50 pedijatrijskih pregleda dece sa simptomima koronavirusa, pa u toj ustanovi očekuju da će i u dečjoj kovid ambulanti biti okvirno toliko pregleda.

Među pregledanom i testiranom decom, oko 95 odsto je pozitivno na virus Covid 19, pojašnjavaju u Domu zdravlja, dodajući  da je u najvećem broju slučajeva reč o deci kojima je neko od članova porodice inficiran virusom.

U Domu zdravlja se nadaju da se ispred dečje kovid ambulante neće stvarati redovi, niti da će se na pregled čekati po više sati, kao što je slučaj ispred ambulanti za odrasle.  Ipak, zbog povećanja broja dece sa simptomima virusa, kao i loših vremenskih uslova, ispred dečje kovid  ambulante, od vojnog šatora,  napravljena je improvizovana zagrejana čekaonica.

Otvorena i treća kovid ambulanta za odrasle

U Kragujevcu od danas  i Zdravstvena  stanica  broj jedan, poznatija kao ambulanta kod Medicinske škole, radi u sistemu kovid primarne zdravstvene  zaštite, pa  sada građani sa simptomima virusa na pregled mogu da idu u neku od tri gradske ambulante.

Radno vreme novootvorene ambulante je od   7 do 21 sat, a u njoj će svakodnevno  dežurati šest medicinskih timova, po tri prepodne i popodne.  Građanima za pregled i testiranje u novoj ambulanti nije potreban nikakav uput.

U Domu zdravlja objašnjavaju da  je zbog prelaska u kovid režim, redovna zdravstvena zaštita građana koji se inače leče u „Jedinici“ prebačena u Ambulantu broj pet, koja se nalazi u Erdogliji.

U Kragujevcu je do sada u dve kovid ambulande dnevno pregledano oko 1.000 građana, a najveće zamerke onih koji dolaze na pregled odnose se upravo na višesatno čekanje ispred samih zgrada.

U Domu zdravlja očekuju da će otvaranjem još jedne ambulante, pacijenti  brže dolaziti do pregleda i potrebne terapije, kao i da će sa dodatnim kapacitetima, biti smanjen udar na  medicinsko osoblje koje radi u najvećoj kovid ambuilanti u ATD-u.

U izolaciji preko 6.000 građana

Kragujevac je jedno od najvećih aktivnih žarišta u Srbiji, a samo u prošloj nedelji registrovano je preko 2.000 novoinficiranih kovid pozitivnih osoba. Na dnevnom nivou tokom prošle nedelje,  broj pozitivnih rezultata kretao se između 30 i 40 odsto u odnosu na ukupan broj testiranih.

U zdravstvenim institucijama pojašnjavaju da se virus trenutno najviše širi u krugu porodice i prenosi sa jedne inficirane osobe na druge članove domaćinstva. Zbog toga su u Kragujevcu velikom broju porodica izrečene mere kućne izolacije, a u karantinu je trenutno preko 6.000 osoba.

Od početka pandemije u Kragujevcu je koronavirus potvrđen  kod 9.360 osoba, što je 19 odsto od broja uzorkovanih građana,  odnosno  5,20 odsto u odnosu na ukupan broj stanovnika.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar