Foto: Ministarstvo odbrane

Na kragujevačkom Šumadija sajmu, danas će biti otvorena privremena kovid bolnica koja će moći da primi 150 pacijenata inficiranih koronavirusom, izjavio je za TV Pink direktor Kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović, pozivajući građane na opreznost i odgovorno ponašanje, kako bi se usporilo širenje virusa.

„U Kliničkom centru u Kragujevcu, za osam dana udvostručen je broj hospitalizovanih zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, a trenutno je na lečenju 50 pacijenata“, rekao je direktor te zdravstvene ustanove gostujući u Jutarnjem programu Televizije Pink.

On je istakao da je 15 pacijenata sa različitim oblicima kliničke slike hospitalizovano u intenzivoj nezi i dodao da „ovi podaci sami po sebi pokazuju koliko je situacija u ovom trenutku ozbiljna“.

Predrag Sazdanović / Foto: Ministarstvo odbrane

„Klinički centar je trenutno potpuno spreman da prihvati sve pacijente, ali to neće biti unedogled. Mi danas otvaramo privremenu bolnicu Šumadija sajam i ona je opremljena za prihvat oko 150 pacijenata. Ono što svi moramo da znamo jeste da su relativni brojevi za Beograd i Kragujevac praktično isti.

Pre dva – tri dana, ukupan broj zaraženih u Kragujevcu i Beogradu, bio je na gotovo identičnom nivou, a to je posledica pre svega neodgovornog ponašanja i ilegalnog okupljanja građana po raznim privatnim proslavama“, precizirao je Sazdanović.

On je kao član kragujevačkog kriznog štaba podsetio da su u tom gradu inspekcijske službe prošlog vikenda imale pojačanu kontrolu poštovanja protivepidemijskih mera u ugostiteljskim objektima i najavio da će primena mera biti kontrolisana i ovog vikenda.

„Mislim da je jedini spas da svi budemo dovoljno svesni i odgovorni, da nema ilegalnih okupljanja, da nema nepoštovanja mera, jedino tako ćemo lakše proći kroz period koji nam predstoji. Mi smo još letos rekli da će ovo biti najteži period i upravo se to sada dešava. Ako se svi budemo pridržavali mera imaćemo manje zaraženih građana i manje hospitalizovanih pacijenata“, poručio je Sazdanović.

Privremena bolnica u pripravnosti od jula 

Privremena kovid bolnica u Kragujevcu oformljena je u zgradi Šumadija sajma još u julu ove godine, ali do sada u njoj niko nije bio hospitalizovan.

Gradski krizni štab je u saradnji sa Ministarstvom odbrane sajamski prostor pretvorio u privremenu bolnicu, a tada su formirani i medicinski timovi koji će biti angažovani za rad sa pacijentima.

Kapacitet privremene bolnice je oko 150 kreveta. U privremenoj bolnici, kako je planirano, biće hospitalizovani kovid pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar