vakcina britanski soj
Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na punktovima za masovnu imunizaciju u Kragujevcu, danas neće biti vakcinacije građana koji su se prijavili preko eUprave, jer nema ni vakcina, ni spiskova prijavljenih, rečeno je našem portalu u Domu zdravlja u tom gradu. 

U toj ustanovi nam je pojašnjeno da su sve doze kineske vakcine „Sinofarm“  namenjene masovnoj imunizaciji potrošene, ali najavljuju  da očekuju nove isporuke i da će građani blagovremeno biti pozvani na vakcinaciju.

U toku dana vakcinacija će se obavljati jedino u institucijama za smeštaj starih i obolelih osoba, odnosno u Gerontološkom centru i Zavodu „Male Pčelice“, koji će primiti Sinofarmovu vakcinu.

Takođe, u tim ustanovama prema unapred isplaniranom rasporedu, danas će biti revakcinisani zdravstveni radnici i  korisnici, koji su  dobili prvu dozu Fajzerove vakcine.

Najstariji Kragujevčani, koji su vakcinisani Fajzerovom vakcinom iz prve isporuke koja je stigla u Kragujevac, drugu dozu primiće u subotu 6. februara, na punktu u Zdravstvenoj stanici broj 5.

Stigao  „Sputnjik V“, ali samo za zdravstvene radnike

U kragujevački Dom zdravlja dopremljeno je 1.300 doza ruske vakcine ‘’Sputnjik V’’, ali će njom biti vakcinisani zdravstveni radnici iz celog Šumadijskog okruga.

U Domu zdravlja su pojasnili da je u pitanju specifična vakcina koja se čuva na određenoj temperaturi i da je „do detalja“ isplaniran raspored vakcinacije, prema  kome vakcina mora da se upotrebi u roku od dva sata od trenutka „odmrzavanja“.

Zdravstveni radnici biće vakcinisani na punktu u sportskoj hali „Gordana Goca Bogojević“.

U Domu zdravlja su istakli da građani koji su primili prvu dozu kineske vakcine nemaju razlog za zabrinutost, jer su za njih obezbeđene doze za revakcinaciju, a svi će, naglašavaju u toj ustanovi, pojedinačno biti obavešteni o svom terminu za dolazak.

U Šumadijskom okrugu do sada je vakcinisano nešto preko 20.000 građana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar