Kad se vakcinisati ako imate antitela

Društvo 02. feb. 202121:21
Podeli:
Grafika: Slađana Đermanović

Građani, koji su preležali kovid 19, prilikom odlučivanja da li i kada da se vakcinišu vrlo često se rukovode i nivom antitela koje imaju, što opet mnogima od njih otvara dileme. "Antitela IgG su mi na nivou 62,5. Kovid sam preležala pre dva meseca. Kada da se vakcinišem, na kom nivou antitela?" pitanje je jedne čitataljke portala Nova.rs

Na ova pitanja odgovara dr Emina Milošević, imunolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

„Količina antitela ne treba da budu način određivanja kada se treba vakcinisati jer ne znamo koji je nivo zaštitan, a i testovima se često i ne određuju baš ona antitela koja su zaštitna“ objašnjava.

Ističe da osoba može da se vakciniše mesec dana nakon preležane infekcije, ali  mora da čeka da produ tri meseca ukoliko je od kovida lečena krvnom plazmom rekonvalescenata.

U Srbiji je u toku masovna vakcinacija protiv koronavirusa za koju se koriste tri različite vakcine: Fajzerova, ruska Sputnjik Ve i kineska proizvođača Sinofarm.

Kod građana je moguće da se jave blaže reakcije, kao i posle primanja vakcina za druge bolesti, kao što su lokalni bol i crvenilo na mestu uboda, povišena temperatura, opšta slabost ili bolovi u zglobovima.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, imunolog Emina Milošević, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar