Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Iako još nismo ni blizu kolektivnog imuniteta, Severna Makedonija i Crna Gora najavljuju da će im Srbija donirati Fajzer-Biotek vakcine. A otkud nam višak vakcina i iznenadna velikodušnost - “ne pitajte”.

U Srbiji još 24. decembra počela vakcinacija protiv novog koronavirusa, a od 19. januara se primenjuje i masovno, zahvaljujući tome što je milion doza Sinfarm vakcina dopremljeno iz Kine.

Tako je do sada u Srbiji vakcinisano oko pola miliona ljudi, što je čini drugom zemljom u Evropi po broju vakcinisanih protiv kovida 19 na milion stanovnika.

Povezane vesti:

Za to vreme zemlje Evropske unije pokazuju otvoreno nezadovoljstvo jer ne mogu da obezbede dovoljan broj vakcina u planiranom roku, a one u regionu, poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije nisu još dobile ni prve doze.

Tajna Srbija se izgleda krije u tome što vakcine, kako je priznao i sam predsednik, nije nabavila preko programa Kovaks, za kojim su posegle druge evropske zemlje, već po sistemu “ne pitajte me kako”.

Ali to nije sve, već je i po sistemu “ne pitajte zašto” rešila da vakcine koje je nabavila podeli i sa susedima, ili bar oni tako tvrde. Taj potez je nejasan jer, bez obzira što je Srbija u trci među prvima, lekari upozovaraju da je cilj (kolektivni imunitet) još uvek daleko i da ćemo do njega ćemo stići tek kad budemo imali 70 do 80 osto populacije otporne na kovid 19.

Tako je ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović izjavila juče da je Srbija ponudila da donira Fajzerove vakcine Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, ali se čeka odobrenje Fajzera. To je zatim potvrdio i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekavši da očekuje da prve vakcine protiv kovida 19 narednih dana dođu iz Srbije.

„Prve vakcine koje očekujemo da stignu su pomoć iz prijateljske Srbije od 8.000 Fajzerovih vakcina, za koje verujem da će ovih dana stići pismena potvrda te kompanije da te vakcine mogu da počnu da koriste naši zdravstveni radnici“, rekao je Zaev.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije je još 18. januara na svom Tviter profilu da će Srbija pomoći ovoj zemlji sa 8.000 Fajzerovih vakcina.

“Imam lepu, radosnu vest. Dobićemo 8.000 Fajzer vakcina od Srbije. Predsednik Vučić danas mi je potvrdio da će Srbija da nam pomogne sa vakcinama, koje ćemo platiti po nabavnoj ceni”, napisao je tada Zaev.

Dan nakon te objave, oglasio se i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rakavši da će zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deo vakcina protiv koronavirusa dodeli i Republici Srpskoj.

Povezane vesti:

“Danas ću poslati pismo Aleksandru Vučiću i zamoliti ga da jedan deo količine vakcina dodeli Republici Srpskoj, kako bi i RS počela s vakcinacijom. Smatram da je to neophodno, imajući u vidu da je ovde sve izraženiji interes određenog broja ljudi za vakcinaciju“, rekao je Dodik tom prilikom.

U međuvremenu, građani Severne Makedonije, koji imaju i državljanstvo Srbije, dolaze na vakcinaciju. Do sada je, kako prenosi RTS, 70 građana iz Severne Makedonije, koji imaju i državljanstvo Srbije, vakcinisano na punktu u Vranju. Pre dva dana je i hrvatska književnica i novinarka Vedran Rudan objavila da se vakcinisala u Srbiji protiv koronavirusa, što je otvorilo pitanje da li strani državljani mogu da dođu i bez problema se vakcinišu u Srbiji.

Izgleda da je u Srbij zaista postavljen “švedski stol krcat cjepiva”, a kako i zašto smo postali toliko velikodušni da sa njega gostima po želji upakujemo i nešto za poneti, kao i šta očekujemo za uzvrat – “ne pitajte”.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare